Thule Versant 60 hátizsák teszt Hír

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2016/05/10
A több napos túrák fegyverhordozója
Hirdetés

A svéd gyártó pár éve úgy robbant be az outdoor világába, mint a mentolos cukorka a kólába. Hamar felül akarták írni a fejekbe berögződött Thule = gépjárműre szerelhető tároló és szállító eszközök szinonimáját. Ehhez ötletes, praktikus és vagány termékeket terveztek. A kínálat széles, amiből mi is már kipróbáltunk párat, s mely kóstolók során elégedetten csettintettünk. Most itt a Versant nevű hátizsák legújabb verziója, hogy még jobban észbe véssük:

E=mc2

Thule = outdoor cuccok.

Vajon az új, 60 literes Versant tényleg ezt a szinonimát erősíti a felhasználókban? Ha csak messziről, ránézésre kellene ítéletet mondanom, az okkersárga szín megbabonázóan jó. Végre egy nem fekete, vagy "piszkos zöld" színű zsák, amit az erdő túl oldaláról is jól látni. Na persze egy hátizsák nem ettől lesz jó…

 

Thule Versant 60 hátizsák teszt Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Thule Versant 60 hátizsák teszt
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Egy ilyen méretű hátizsák attól válik tökéletes túratárssá, ha a harmadik napon, vagy a 40. kilométeren is kényelmes viselet, és a cuccainkat könnyen el tudtuk pakolni és mindig könnyedén hozzájuk is férünk.

 

Kényelem

Ahhoz, hogy tényleg kényelmes lehessen egy 50-80 liternyi cuccal megpakolt hátizsák, a párnázásnak épp úgy jónak kell lennie, mint a testre szabhatóságnak is.

A Versant vastagon párnázott, széles derékpánttal és derékrésszel rendelkezik, melyek kellemesen eloszlatják a súlyt. A kényelmünk ezen tájon a tépőzárakkal méretre igazíthatóság is fokozza. Ennek köszönhetően, legyen szó akár egy vékony testalkatú, vagy hozzám hasonló jeti forma túrázóról, nem fordulhat elő, hogy a derékpánt szivacsozott részei szinte összeérnek hasunknál (és ezzel kényelmetlenné válnak hajolgatásnál), vagy épp a szivacsozott részek alig érnek az oldalunkig (és ezzel szinte elérhetetlenné téve a rajtuk levő zsebeket, valamint kényelmetlenné válnak a derekunkon).

 

A Thule saját fejlesztésű dokkolója Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
A Thule saját fejlesztésű dokkolója
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Ahogy egy nagy zsáktól elvárjuk, a derékpánt egyik oldalán egy kisebb cipzáros zseb található. A másik oldalra viszont a Thule tervezői egy saját fejlesztésű dokkolót raktak. Ebbe a zsákkal kapott 3 egységet csatolhatjuk be, igényünknek megfelelően: egy, a másik oldalt található cipzáros zsebhez hasonló, de nagyobb rekeszt, vagy egy vízhatlan rekeszt, vagy pedig egy elasztikus anyagból készült kulacstartót/flakontartót. Nagyon frappáns ötlet, és praktikus is.

A vállpántok perforált, és ettől jól szellőző, habból készültek, ergonomikusan íveltek, viszont véleményem szerint enyhén keskenyebbek, mint az kellene, hogy a teljesen megpakolt zsák súlyát kellően eloszlassa vállunkon. Nekem a hosszabb menetelések végére enyhén megfájdult a jobb vállam. A vastagon párnázott vállak magassága tépőzárral könnyedén állítható - legyen szó kistermetű felhasználóról vagy a jetiről, minden hát hosszra beállítható. A vállpántokat egy magasságban is állítható mellpánt kapcsolja össze.

 

Pakolhatóság

Ami a cucciank elhelyezését illeti, annak ellenére, hogy igen egyszerű felépítésű a Versant, nagyon kényelmesen pakolható.

Egy nagy, osztatlan főrekesze van, amit vagy felülről, vagy a nagy C-alakban felcipzározható hatalmas hasán át pakolhatjuk meg (vagy ki). Ez utóbbi nagyon praktikus tud lenni, ha útközben egy a zsák közepe-alja felé pakolt cuccunkhoz szeretnénk hozzáférni.

A törzs mind két oldalán található egy-egy zseb, melyek enyhén előre dőlnek, amitől könnyedén ki-bepakolhatunk belőlük menetközben is! Aki már próbált függőleges zsebből menetközben kivenni akár csak egy kulacsot is, majd visszarakni, az tudja, hogy ez a döntött kivitelezés áldás. Ráadásul a jobb oldali űrtartalma egy cipzár segítségével bővítető is - nagyobb átmérőjű kulacsnak például.

 

Thule Versant 60 hátizsák teszt Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Thule Versant 60 hátizsák teszt
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

A törzs hasa kapott egy hatalmas, elasztikus zsebet is, amibe kabátot, pulóvert gyömöszölhetünk, hogy bármikor pillanatok alatt kéznél legyen. Újabb okos részlet, hogy ennek a zsebnek a száját egy hevederrel össze tudjuk húzni!

Aztán a zsák tetején ott a kupola... 2 cipzáras zseb van felül, míg az aljában egy. Talán nem tűnik soknak, de igazából nincs is többre szükség. A törzshöz négy csat rögzíti, amik segítségével teljesen el tudjuk távolítani a hátizsákról. Egy háromágú heveder segítségével pedig ezt a lecsatolt kupolát egy kisebb futárzsákszerűvé alakíthatjuk. Az ötlet jó, hisz sokszor csillagtúrázik az ember, miután lepakolta a táborban a felszerelést, csak számomra ez a három csatos verzió nagyon fura, nem túl kényelmes viselet. Ha egy kisebb hátizsákhoz hasonlóan két vállpántot lehetne rácsatolni, sokkal jobb lenne…

Természetesen kompressziós hevederek is vannak a hátizsákon, hogy kompakt és a lehető legmerevebb egységet alkossa hátunkon.

 

Extrák

Egy ilyen zsák használata közben, a több napos túrák során, nagy eséllyel kapunk a nyakunkba kisebb-nagyobb zuhét. Ilyenkor jön jól, ha a zsákunknak is van esővédelme. A Versantba egy igen érdekes megoldást raktak a svéd tervezők: a zsák alja, kb ¼ része vízálló anyagból készült, míg a felső maradék részre normál esővédőhuzatot húzhatunk. Próbáltam rájönni az okokra, mert először elég értetlenül álltam a zsák mellett. Miért nem az egész zsák készült vízálló anyagból? Vagy miért nem jó a teljes zsákot befedő huzat? Talán a költséghatékonyság (hisz a vízhatlan anyag drágább). Mindenesetre így bármikor, gondolkozás nélkül letehetjük a hátizsákunk a nedves fűbe, nem kell félnünk, hogy átázik, a benne levő cuccainkkal együtt. Ráadásul az oldalsó zsebekből a huzat fent léte mellett is ki-bepakolhatunk zavartalanul.

 

Thule Versant 60 hátizsák teszt Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Thule Versant 60 hátizsák teszt
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

A Versant további kényelemnövelő tulajdonsága, az ivószatyor-használat előkészítés. A nagy rekeszbe kialakított zsebbe könnyedén belefér akár a 3 literes szatyor is, amit pici hevederrel rögzíthetünk felül, illetve a csövet mindkét oldal felé kivezethetjük - ahogy nekünk tetszik.

Ezeken kívül találunk még túrabotrögzítő füleket is rajta.

 

Summasummárum

Összességében a Versant nagyon jól vizsgázott nálam. Talán csak a vállpántok szélességébe tudnék "hibát" látni, de amúgy minden kézre esik, praktikus, és jól használható egységet alkot.

Hirdetés