Tesztelve az úszó szandál - Keen Newport H2 teszt Hír

Simon Ádám
Simon Ádám
2012/08/22
Atlantisz túraösvényeihez éppen ideális.
Hirdetés

A Keen túrázáshoz készült lábbelijei közül megfordult már a lábfejeinken bakancs, cipő és szandál formájában is. Ezúttal a "szandál széria" újabb darabját nyűstöltük, a főként vízisportokhoz ajánlott pancsolós Keen Newport H2 sportszandált. 

 

 

Miért szandál?
Mert nyári hőségben is élvezet a túrázás, pláne, ha vízesések, patakok és tavak keresztezik (mint például ezen a túrán) és jó érzés, ha nem egy meleg bakancsban kell mindezt megtenni. A szandál talpa hasonló előnyöket tartogat, mint a túracipőké, de közben a fejlsőrész jóval nagyobb szellőzést biztosít.

 

Alváz
A Keen Newport H2 bakancs egy túracipő alvázára épül, így a talprész tudja ugyanazokat az extrákat is, mint mondjuk a . A talpa elég vastag ahhoz, hogy a sziklás-kavicsos talajon ne sérüljön a talpunk, viszont ennek ellenére kellően rugalmas és hajlékony. Kevésbé közvetlen a kapcsolat a talajtárgyakkal, mint a mezítlábas Vibram Fivefingers esetén, így a hosszú, kimerítő és bőven sziklás terepen kíméletesebb a talphoz, kevésbé fárasztja a lábfejet. A talp markáns, 3 mm mélységű mintázata mellett az egész alvázra jellemző érdes textúra gondoskodik arról, hogy a nyálkás-nedves köveken is biztos lábakon álljak.

 

 

A jellegzetes gumiorrot már számos esetben magasztaltuk, gyakorlatilag az egyik legjobb és legbiztosabb módja a lábujjak védelmének. Egyetlen felhajtott elemből áll, így sokkal kisebb valószínűséggel fog leválni és sokkal tartósabb, mint a "hagyományos" bakancsorrok.

 

  

Amikor az ember felveszi a cipőt a zoknimentes lábára, a talp és cipő találkozása - hogyismondjam - spártai. Kényelmesnek kényelmes, ergonómikusnak ergonómikus, de - lévén nedves felhasználásra készült - egy rideg és elsőre keménynek tűnő műanyag érzését kelti. Ez persze éppen azért van, hogy a terep egyenetlenségei ne juthassanak el az egyszeri túrázó talpáig és nedves körülmények között semmi ne szívja meg magát tocsogósra, no meg, hogy csúszásmentes maradhasson. Alapos áztatás után sem csúszkál benne a talpam, stabilan fogja a lábfejet.

 

Karosszéria
A felsőrész az eddig próbált Keen szandálok közül leginkább a bringásoknak tervezett hajaz, már ami a szerkezeti felépítését illeti. Valamivel sűrűbb pántozású, mint a női vonulat szintén vízre tervezett Keen W Owyhee modellje, amit az én izzadósabb-féle lábfejem heves nedvesedéssel is a tudtomra adott (a teszt 35 fokos nyári melegben történt). Egyes szandálokhoz viszonyítva tehát melegebb, de még mindig jóval szellősebb, mint bármelyik - általam ismert -  túracipő.

 

 

A belsőrészre én elsőre azt mondtam volna, hogy neoprén anyagból készült (bár én szinte mindenre ezt szoktam mondani), a technikai leírás alapján viszont egyfajta poliészterből van. Lényeg a lényeg, imádja a vizet, magas komfortérzetet ad a lábfejnek és az Aegis Microbe Shield bevonatnak köszönhetően meggátolja a gombásodást és a kellemetlen szagok kialakulását. Gomba ugyan nincs, de a szag egy kiadós igénybevétel után csak-csak felüti a fejét. Patakátkelés után sem lesz kényelmetlen és viszonylag gyorsan szárad.

 

 

Az eleve kiváló konstrukciót az olyan extrák teszik teljessé, mint például az orron és a felvételt segítő nyelv- és sarok-fogantyún integrált fényvisszaverő elemek, vagy a gyors fűzőrendszer.

 

Felhasználási javaslat
Kinek és mire jó a Keen Newport H2 vízitúra- és sportszandál? Ez a szandál egyik oldalról egy remek túracipő képességeivel rendelkezik (köszönhetően vastag talpának), másrészt felsőrésze szellős, ezért nyári melegben túrázásra kiváló. Mind a talp, mind pedig a felsőrész vízálló és nedves körülmények között is teljes funkcióban pompázó anyagból készült, ezért nyári melegben nedves körülmények közötti túrázásra szintén kiváló. Sőt, igazából a szandál vízre termett, csúszós sziklák és bokáig érő patakmedrekre. Vízitúrán folyamatos viseléshez szerintem kényelmetlen a vastag talp miatt, viszont, mivel a gyorsfűzőnek köszönhetően egy pillanat belebújni, például tengeri kajakozás alkalmával partraszálláshoz az egyik leghasznosabb ruházati kellék lehet. Neoprén zoknival kombinálva tavaszi és őszi locspocs-túrákhoz is vinném magammal a Newport-ot.

 

 

Azt kell mondjam, mázli, hogy ennyiféle túraszandált volt lehetőségünk kipróbálni, mert lassan tényleg teljes lesz a kép. Nyári melegben túrázáshoz (akár gyalog, vízben, vagy kerékpáron) ideális viselet egy jóféle túraszandál, amit a felhasználástól függően már számos speciális modell közül lehet kiválasztani, attól függően, hogy milyen terepre vágyunk. Azt hiszem ahhoz képest, hogy egy jó nevű márka igényesen összerakott termékéről van szó, az ára is kedvező (legalábbis én -eddigi tapasztalataim alapján - egy tizessel minimum többnek tippeltem, mint amennyi valójában). UPDATE: persze, hogy jó az ára, mert elég komoly adják a Mountexben!!!

 

 

A Keen Newport H2 vízitúra- és sportszandált a Mountextől kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Részletes infók, ár és még több szandál: klikk ide!

 

Hirdetés