Szolgálatra készen - Husky Sulphur 70

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2012/07/06
Egy zsoldos teszi a dolgát , mindig szolgálatra, ugrásra készen.
Hirdetés

Egy zsoldos teszi a dolgát , mindig szolgálatra, ugrásra készen. Jöjjön bármilyen helyzet, nem kérdez vissza miért, vagy hogyan, nem számít mennyire van terhelve, csak megoldja. Egy jó hátizsákot is így képzelek el… Jöjjön hó, eső, sár vagy forróság, legyen csak egy napi elemózsia vagy 4 napnyi ellátmány és egyéb cuccok, könnyed séta a folyóparton vagy kemény hegymenet egy 2000 méteres csúcsra… teszi a dolgát a hátunkon.

 

 

Agyonpakolható a Sulphur (Fotó: Paraferee)

 

Specialitás Egy zsoldosnak megvannak a saját specialitásai, szakterületei, ahol tökéletes katona. Egy hátizsák tökéletes katona formáját annak hát kialakítása (merevített, feszített, extrán vastagon vagy vékonyan szivacsozott), űrtartalma (10L-20L-30L-…), funkcionalitásuk (egy tartórekesz, több rekesz, különböző tárolók és zsebek, …) határozza meg. Persze úgy, mint egy katona, végszükség esetén minden helyzetbe bevethető, de azért egy futásra kialakított hátizsákkal nem indulunk neki a hegyi gyalogtúránknak, és fordítva is igaz, egy nagyobb, több napos túrára tervezett zsákkal nem kezdünk el futni a Margit-szigeten… 

 

 

 

 

Horderő Egy hátizsáknál az egyik legfontosabb tulajdonság a pakolhatóság, terhelhetőség. Akik már indultak túrázni, biztos szembetalálták magukat bepakoláskor a hátizsák méreteinek korlátaival, ami igen kellemetlen tud lenni. A kirándulásunk közben pedig jól tud esni, ha a túrabotunk, esetleg egy fotós állványt, vagy csak a reggeli csípős levegő melegedésével levetett kabátunk rögzíteni tudjuk a táskánkon, és nem kell helyet „találni” nekik belül… 

 

 

A 70literes űrtartalom sok mindent elnyel. Az oldalsó hosszú zipzáras nyíláson keresztül könnyen elérjük az alulra pakolt holmit is.    (Fotó: Paraferee)

  

A tesztalanyunk elnevezésében található  70-es annak befogadó literszámára utal , ami első hallásra egy hatalmas zsák képét vetíti elénk, mégis  a Sulphur nem óriási, csak ideális méretű  (65 x 35 x 31 cm). A hatalmas beltér nyeli az útravalót, arra késztetve minket, hogy a kevésbé fontos dolgokat is még bepakoljuk, hisz van még hely… A zsák nagyjából 1/4 - 3/4 osztásban belül kettéválasztható. Az így keletkezett alsó részbe két oldalra nyitható zipzárral juthatunk be a későbbiekben. A felső rész még így is hatalmas, így az aljába pakolt holminkhoz felülről csak kiadós vájár munkával juthatnánk, éppen ezért a tervezők egy hosszú oldal zipzárt is raktak a táskára, melynek segítségével könnyebben juthatunk el az alsóbb rétegekhez.

 



A deréköv zsebe egy kisebb tárcának alkalmas hely    (Fotó: Paraferee)

 

A zsák fedelében két zseb található:  az alsó egy zipzárral zárható nagyobb rekesz, míg a felső szintén zipzáras, de belül egy erős tépőzárral záródó hálós részt is rejt. Ezeken felül két oldalt egy-egy nagyobb hálós zsebbe pakolhatunk termoszt, kulacsot vagy akár két literes palackokat is. A Sulphur jól pakolhatóságát növeli még a derékpántra vart kisebb, zipzáras zseb, melybe egy pénztárcát vagy kisebb mobilt rakhatunk. 

 



Zipzáras zseb a fedélben, és azon belül egy tépőzáras rekesz  (Fotó: Paraferee)

Ami a  külső felszerelhetőségeket és rögzítéseket  illeti, a Husky hátizsákja gazdagon kínál lehetőségeket, hogy egy indiai buszt megszégyenítő módon nézzünk ki. A hasán gumizsinór mögé rögzíthetjük a levetett kabátunk (akár többes számban is), vagy a könnyebb hálózsákunk, derékaljunk. A gumizsinór két oldalán egy-egy jégcsákány / túrabot / monopod tartó található, melyek felső, széles tépőzáras kialakításuknak köszönhetően biztosan tartják a felszerelt tárgyunk. Az alsó részüknél összehúzható hevedereket kaptak. Az alsó és felső oldalsó összehúzható hevederek természetes nem maradhattak le… de  amitől mégis más, mint egyéb zsákok  hasonló elemei: a felső heveder külső vége egy fémcsatban végződik, amit a zsák külső részéhez vart fülbe három pozícióból kiválasztott, számunkra ideális magasságban átdugva rögzíthetünk. Ezzel alacsonyabb tárgyakat is biztonságban tudhatunk. Persze az átdugós megoldás nem annyira erős, mint ha oda lenne varrva, de nem hiszem, hogy bárki akkora súllyal terhelné le, amit nem bír el ez a megoldás.

 



Akaszthatunk sokmindent sok helyre   (Fotó: Paraferee)

A zsák alján szintén található két összehúzható heveder, melyek kisebb hátizsákot, vagy derékaljat is meg tudnak fogni. A hatalmas száját egy belső és egy külső madzaggal húzhatjuk méretre, de ezeken felül egy a hátától a hasa felé irányuló hevederrel még pluszba húzhatunk rajta, illetve akár alá fogathatunk kisebb dolgokat. A derékpántját is kihasználhatjuk, hisz a jobb oldalin egy megerősített, strapabíró térképtartó, vagy kulacs felcsatolási lehetőséget találunk rajta. 

…és ha ezek után még mindig nem találtunk helyet pár dolognak, a fedél tetején 4 madzagbújtató található, amikkel extra lefogatási opciókat kapunk.

Kényelem Mit sem ér a ruhásszekrényi hely, és fogasnyi felfogatási opció, ha egy órányi gyaloglás után gyötrelmes arccal előredőlünk, és az avarba fetrengve próbáljuk magunkról levedleni a hátunkat marcangoló hátizsákot. Egy  Sulphur 70  méretű hátizsák tervezésénél ráadásul még fontosabb odafigyelni erre, hisz valószínűleg nem csak pár kilogrammnyi cuccot cipelünk magunkkal, és szinte biztos, hogy tovább is van rajtunk, mint egy 30literes változat.

 



Vastag, komfortos, kényelmes és ergonómikus hátrész   (Fotó: Paraferee)

 

A Sulphur háta ennek megfelelően hatalmas , vastag, extra komfortot biztosító, anatómiailag kialakított szivacsozásokkal, és duralumínium merevítővel van ellátva. A pántok ergonómikus szabásúak, és szellőző, lazább szivacsozásból készültek, melyek a pántok felső végénél nem érnek véget, hanem a lapockánkhoz is bőven jut belőlük. A mellkasunknál a két pántot egy hevederrel tudjuk összehúzni, melynek magassága tetszés szerint állítható. Extra beállításként a pántok hátunkhoz illeszkedésének optimalizálásához azok magasságát állítani tudjuk. A merevítőn fel-le csúsztathatóak egy heveder segítségével rögzítve a kívánt magasságban.

 



Állítható mellpánt   (Fotó: Paraferee)

 

Egy jól beállított hátizsáknál derekunkra helyeződik a legtöbb súly, levéve ezzel a terhelést a vállunkról, így ezen területen még fontosabb a jól eltalált komfortnövelés. Ebben az esetben a farcsontunknál egy közel 3 centiméter vastag (!) szivacstömb és extra széles derékheveder simul testünkhöz.

Védelem Egy túrán, főleg amikor már ilyen nagy méretű zsákkal a hátunkon indulunk hosszabb túrára, könnyen előfordulhat, hogy nem várt támadás ér minket felülről... Míg magunk esőkabátba rejtjük az áztató cseppek elől, az sem árt, ha a hátralevő napokra szánt ruházatunk és egyéb, esetleg vízzel nem túl jó barátságban levő cuccaink sem áznak el. Szerencsére a Sulphur anyagában vízálló, de pluszban az aljában  egy aprócska zseb hatalmas esőkabátot rejt. A kisebb növésű és súlyú emberek számára akár ejtőernyőként is funkcionáló - furcsamód - fekete esővédőt a pereménél gumizsinórral húzhatjuk tökéletesen zsákunkra illeszkedőre. 

 



Csak semmi pánik   (Fotó: Paraferee)

 

A másik fontos védelmet a Sulphur anyaga biztosítja, a kopás és szakadások ellen, mivel erősen strapabíró textil (a Diamond Ripstop technológiának köszönhetően ha kilyukad az anyag nem szakad tovább).

 

Átfogóan Nagyon kényelmes, alapból könnyű (1870gramm) és maximálisan agyonpakolható. Nagyobb túrákra indulók számára, vagy olyanoknak, mint Jómagam, akik még az egy napos túrára is fél hátizsáknyi fotós cuccot pakolnak be a túrára készített elemózsia és esőkabát mellé, ideális választás lehet… 

Az eredeti ára (40 490 Ft) hasonszőrű társaihoz mérten is jónak mondható, de most a  Mallory.hu webáruházban   28 990 Ft -os akciós áron vásárolható meg, ami kihagyhatatlan ajánlatnak tűnik.
Hirdetés