Sörkészítés bárhol

Sörkészítés bárhol

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2015/01/27
Instant sör túrázóknak és mindenkinek, aki szereti...
Hirdetés

Egy hosszú túra során, vagyunk úgy egy páran, hogy megkívánunk egy korsó hideg sört. De akadnak olyan helyek, ahol nincs a közelben turistaház – venni a kívánatos nedűből, az üveget felcipelni meg túl nehéz, a pléhpalack pedig túl sérülékeny… Hacsak nincs egy jó barátod, aki helyetted is felcipeli, ilyenkor csak vágyakozva tekintünk a távolba. De most megváltozik minden, hisz itt a Pat’s cég instant söre!

 

Pat’s Beverages
Az amerikai cég 1997 óta készít hordozható „buborék-készítő” palackokat és ehhez üdítőital sűrítményeket. Elsődleges filozófiájuk, hogy termékeik segítségével csökkentsék a környezetet terhelő eljárásokat, akár közvetve, akár közvetlenül is. A karbonátor segítségével csökkentjük a boltokban megvásárolt, nagyüzemileg szén-dioxiddal dúsított italok vásárlását, és ezzel - ha kis mértékben is - a gyártók környezetterhelését is (hisz kevesebbet kell elvileg gyártaniuk). Plusz maga az eljárás is - amivel az üdítőnket buborékossá tesszük - környezetbarát.

 

Na, melyiket nehezebb felvinni a hegyre Forrás: Paraferee
Na, melyiket nehezebb felvinni a hegyre
Kép forrása: Paraferee

Na, melyiket nehezebb felvinni a hegyre? ©Paraferee

 

Tavaly végre eljött az a pillanat is, hogy a széles üdítőitalos kínálatuk az alkoholosabb tartalmak iránt vágyakozók igényeit kiszolgáló sörrel bővült. Egyből két félével. Persze ez nem volt ilyen egyszerű, mint ahogy leírva hangzik.

Az alkoholos italokból készülő sűrítmények alkoholos tartalmuk illetve minőségük vesztik a hagyományos eljárás során. Ezért a Pat’s kifejlesztette a Hibrid Sör Technológiát (HBT – Hybrid Brewing Technology). Az eljárás során nagyon magas alkoholtartalmat kapunk (60% körülit!), és kompromisszummentes ízt. Csak vizet és a buborékokat kell hozzáadni…

 

De hogyan kerül a buborék a lébe?
Először is egy karbonátor-palackra van szükségünk. Ez tulajdonképpen egy normál, műanyag kulacs, ami a tetejében tér el a hagyományosoktól. A kupakjába vizet tudunk felszívni, és egy plusz, kicsi tartályt lehet a belső részébe tekerni. Ez tartalmazza majd a szén-dioxidot termelő anyagokat, és a felszabaduló gázok a fedélen keresztül jutnak a palackba öntött nedűbe.

 

A szett Forrás: Paraferee
A szett
Kép forrása: Paraferee

Íme a szett - karbonátor palack, sűrítmény, indikátor ©Paraferee

 

Aztán szükségünk van sör sűrítményre. Ebből a Pat’s egy Pail Rail, valamint egy Black Hops nevű kézműves világos- és fekete-sört kínál. Előbbi aromás maláta és a Cascade komló (az USA-ban legszélesebb körben felhasznált komló, erős és határozott ízvilággal) keveréke, mely elkészültekor 5,2%-os alkoholtartalmú söröcskévé válik. Utóbbi merész keveréke a Cascade komlónak és a sötétre pörkölt malátának, melynek eredménye egy kesernyés és markáns ízű ital – 6,1%-os alkoholtartalommal.

A habos sörhöz kell még az indikátor anyag is, melyből víz segítségével szén-dioxidot nyerünk az italunkba… no meg hideg, kristálytiszta vízre.

 

Csináljunk sört, itt és most!
Maga a sörkészítésének művelete igen egyszerű: TÖLT-KEVER-RÁZ.

Először is kivesszük a palckból a belső tartályt. Megtöltjük a palackot egy kevés vízzel, majd - a belső tartály nélkül - visszatekerjük a kupakot. A kar segítségével pár húzással vizet szippantunk fel a kupak belsejébe, majd visszabiztosítva a kart, ismét széttekerjük a palackot.

Nagyjából fél liternyi hideg vízzel töltjük fel a palackot, majd kiválasztjuk a kívánt sör sűrítményét, és beleöntjük a vízbe.

A belsőtartályba öntjük a kétkomponensű indikátort, majd visszatekerjük a kupakba. Visszatesszük a kupakot és mehet az igazi móka!

Kibiztosítjuk a kart, ezzel ráengedve a felszívott vizet az indikátorra, és elkezdjük a dúsítási folyamatot. Kart visszacsukjuk, és a palackot erősen fogva, 2 másodpercig rázzuk, majd a kart felnyitva egy pillanatra kiengedjük a felesleges gázt, és kezdjük elölről. Ezt a kört egy percig végezzük, majd lezárt állapotba egy percre letesszük, hogy a gáz teljesen megragadjon a folyadékban.

Ha végre letelt a perc, csak letekerjük a kupakot, a palack aljáról pedig a rejtett poharat, és fogyaszthatjuk a 2 és fél perc alatt elkészült, habos, hideg, kézműves sörünk. Egészségünkre!

 

De milyen?
Nos, nem bolti, frissen felnyitott palackozott sör. De határozottan sör, és határozottan vannak benne bubik. Kicsit olyan, mint amikor a nyitott szájú palack tartalmát nyitás után 2 órával fogyasztom. De úgy gondolom, ha a hegyen vagyok, és sehol nincs egy hütte, koliba, vagy bármi olyan kiszolgáló egység, ahol sört lehet vásárolni, a Pat\'s Beverages söre fenséges pillanatot varászol számunkra.

 

Vééééégre Forrás: Paraferee
Vééééégre
Kép forrása: Paraferee

©Paraferee

 

A Black Hop erősen kesernyés ízvilága tőlem kicsit távol áll, de a Pail Rail kellemes zamatú - enyhén kesernyés zamattal. Mindkettő igen erős, így fontoljuk meg, mikor fogyasztjuk el túra során... egy kitett sziklafal mászása közben valószínűleg én kihagynám, inkább utána, jutalomként.

 

Én is... Én is!
Sajnos egyelőre Európában nem kapni a Pat’s termékeit, és még Amerikán belül is számos államba nem szállítanak – nekem is több kézen keresztül sikerült hozzájutnom. A „kezdő csomag” viszonylag drága - a karbonátor palack 40 dollár (~10 000 Ft), az indikátor 12 darabos csomagban van 6 dollárért (~1500 Ft), míg a sör koncentrációk négyes kiszerelésben érhetők el 10 dolláros (~2500 Ft) áron.

Ha a palackot nem számoljuk, egy sör cirka 700 forintra jön ki, ami nem olcsó, viszont harmadik-negyedik nap a civilizációtól távol, nem is drága…

Az őszi Szlovák Paradicsom túránk során videóra is vettük az egyik sör varázsolást.

 

Hirdetés