Som-hegyi turistaház - Menedék a Pilis kapujában

Som-hegyi turistaház - Menedék a Pilis kapujában

Ferenczi Anita
Ferenczi Anita
2023/09/04
A Som-hegyi menedékház várja a Pilist járó túrázókat.
Hirdetés

Hamisítatlan erdei környezetre, csendre, nyugalomra vágyók számára nyújt éjszakai menedéket a Pilis kapujában álló Som-hegyi turistaház. Akár több éjszakát is érdemes itt tölteni, de az Országos Kéktúrát járók egy éjszakára is álomra hajthatják a fejüket egy hosszabb gyaloglás után. 

Som-hegyi turistaház

A ház valamikor az 1900-as évek elején épült erdész szolgálati lakásnak, később erdészházként üzemelt, és az 1980-as években avanzsálódott turistaházzá. Vagyis kulcsosházzá. Ez azt jelenti, hogy - bár jól felszerelt és megtalálható benne minden, ami a kényelmes időtöltéshez szükséges - nincs állandó személyzete, a szállást előre le kell foglalni. 
A 2013-ban felújított házban vannak kisebb, 3-fős, 6-fős szobák, a tetőtérben 17 fő számára matracszállás, a kertben sátorozó hely is rendelkezésre áll, így összesen mintegy 30 fő befogadására alkalmas. A házban jól felszerelt konyha található, de étterem nem üzemel benne! 
A kulcsosház Pilisszántótól kb. 1 km-re található, gyalogosan az Országos Kéktúra nyomvonalától a K négyzet jelzést követve közelíthető meg, autóval csak külön engedéllyel érhető el. 

És aki ide „tévedt” az a környék számos kirándulócélpontja közül válogathat, hiszen a háztól könnyedén elérhető többek közt a Dera-szurdok gyalog, bringával  a Prédikálószéki-kilátó  vagy akár a Pilis-tető is. 

További kapcsolódó túrák 

Családi túra a Pilisszentléleki kolostorhoz és a Szentléleki-tetőre
Túra a Fehér-szikla hasadékhoz  
Körtúra a Bertényi Füvészkertben és az Erdőanyai Tanösvényen 
Rockenbauer Pál Országos Kéktúra Dorog-Visegrád szakasz 
 

Hirdetés