Skywalkra fel!

Skywalkra fel!

Takács Viktor
Takács Viktor
A Skywalkra fel! hossza 7.2 Km. Az útvonal szintemelkedése 900 m, szintideje 5 Óra 30 Perc, nehézsége Nehéz. Az útvonal Horvátország területén található.
Hirdetés

A horvát tengerpart déli részének egyik népszerű városkája, Makarska felett található az ország egyik, túrázás szempontjából legérdekesebb nemzeti parkja, a Biokovo. A parkban számos jelölt és számtalan jelöletlen turistaösvényt találunk, melyek bejárása még a tapasztalt túrázó számára is különleges élmény, ugyanis a sziklás, cserjés terep teljesen különbözik a Magyarországon vagy akár a környékbeli hegységekben (Alpok, Magas-Tátra) megszokottaktól.

Ne autóval, gyalog!

A hegység egyik leglátogatottabb helye a közvetlenül a város felett nemrégiben épített Skywalk, vagyis üvegpadlós kilátó. Ilyen vagy nagyon hasonló építményt az Alpokban is találunk (pl. Dachstein, Chamonix), azonban egyikhez sem párosul tengeri panoráma, így ezen a helyen amolyan dupla élvezetben részesülhetünk: szédítő magasság és tengerparti feeling. Bár a kilátó a nemzeti park fizetős útján autóval is elérhető, ha sportosabbak vagyunk, sokkal inkább érdemes egy komoly hegyi túra keretei között két lábon meglátogatni. 

Induljon a mászás

A túra Gornje Tucepi faluból indul, melyet Makarska felől az 512-es számú úton tudunk megközelíteni. A főútról balra nyíló utcák bármelyikén elindulhatunk a „fal” irányába, de mivel a település elrendezése káosz szerű, erősen javasolt a GPS-el megkeresni a túra kiindulási pontját. Ha mégis a papírtérkép böngészése mellett döntenénk, jó támpontot ad a helyi katolikus templom (Crkva), mely mellett az útvonal közvetlenül elhalad. Az autót a kis utcák valamelyikében hagyjuk és már indulhatunk is felfelé. A parkban minden útvonal pirossal jelölt, így nehéz lesz eltéveszteni a jelzést.

Skywalkra fel!-1
A templom
Skywalkra fel!-1
Forrás: Takács Viktor

A templomot elhagyva a túra elején viszonylag sík, minimálisan emelkedő terepen haladunk és elhagyatott, nyers sziklákból épült, tető nélküli épületek között kanyargunk. Ezek eredetét homály fedi, a helyiek sincsenek tisztában vele, hogy egykor mi célt is szolgáltak. Nagyon hasonlítanak a hegységben máshol is előforduló tető nélküli menedékekre, ahol mintegy 100 éve még a pásztorok húzták meg magukat állataikkal, amikor nagyon szelesre fordult az időjárás. Hamarosan kiérünk a helyi viszonylatban sűrűnek számító növényzetből és elénk tárul a Biokovo nyugati fala, melyen gyakorlatilag direktben kígyózik fel a piros jelzés. Ha erősen meresztjük a szemünket, akkor balra, fent a magasban már meg-megcsillan a napsütésben túránk célja, a Skywalk. Kezd meredek lenni a terep, így visszaveszünk a tempóból és örülünk, amikor a nagyobb kaptatóknál sziklákból kialakított lépcsőket találunk, melyek nagyban megkönnyítik a haladást.

Skywalkra fel!-3
Így azért könnyebb
Skywalkra fel!-3
Forrás: Takács Viktor

Kezd kiteljesedni a panoráma

Érdemes többször megállni szusszanni egyet és közben hátrafelé pillantani, ugyanis ahogy egyre feljebb érünk, egyre jobban kezd kibontakozni a bámulatos panoráma a makarskai riviérára. Miután elhagyjuk az út mellett található kis szentélyt, egyre sűrűbben kezdik követni egymást a szerpentin kanyarjai és egy-két nagyobb cserje csoportosulást leszámítva a növényzet is egyre gyérebb lesz. A meredek, sziklás terepen gyorsan faljuk a szintkülönbséget és hamarosan arra leszünk figyelmesek, hogy autók és motorok zúgását halljuk. Közeledünk a már említett műúthoz, melynek hosszúsága 28 km a park területén és amely közvetlenül elhalad a Skywalk mellett. Az útig vezető utolsó métereken nehéz, omladékos tereppel van dolgunk, ahol igencsak elkél a túrabot. Végül a szalagkorlátot átlépve újra stabil talaj van a lábunk alatt és a cél már csak pár száz méterre van. Balra fordulva az aszfalton szűk 10 perc alatt felbaktatunk a kilátóig, ahol a kis szuvenírboltban hideg üdítők és nassolnivalók várnak minket, majd miután kipihentük magunkat indulhat is a fényképezgetés!

Skywalkra fel!-2
A Skywalk
Skywalkra fel!-2
Forrás: Takács Viktor

A Skywalkra megéri várni

A kilátón, mivel a nyári szezonban rengetegen vannak, létszámkorlátozás van érvényben, így fel kell készülni arra, hogy bizony lehet, hogy sorban is kell állni. Megéri azonban várakozni, mert a kilátás pazar, az üvegpadlón mászkálás pedig az alattunk tátongó nagyjából 1000 méteres mélységnek köszönhetően egészen különleges élmény. Amikor már nincs több tárhely a fénykepező alkalmatosságokon, szépen fogjuk magunkat és ugyanott, ahol feljöttünk szépen visszaereszkedünk az autóhoz. Bár a térképeken van egyéb alternatív útvonal is le a völgybe, azonban ezek nagyon nehezen járhatók és helyenként sokkal, de sokkal meredekebbek a felfelé bejártnál, így nem javasoljuk azok használatát.

Tucepiben, közvetlenül a főút mellett két éttermet is találunk, ahol pótolhatjuk a túra során elégetett kalóriákat, ezeket mindenképp érdemes útba ejteni, mielőtt a partra visszaérve felfrissítenénk magunkat a tenger valamelyik szabad strandján.

Skywalkra fel!-4
Naplemente Tucepi-ből
Skywalkra fel!-4
Forrás: Takács Viktor
Hirdetés