Vadregényes túra a Biokovo-hegységben

Vadregényes túra a Biokovo-hegységben

Takács Viktor
Takács Viktor
A Vadregényes túra a Biokovo-hegységben hossza 13.2 Km. Az útvonal szintemelkedése 762 m, szintideje 6 Óra, nehézsége Nehéz. Az útvonal Horvátország területén található.
Hirdetés

Felfedezés a Biokovo Nemzeti Parkban

A horvát tengerpart déli részének egyik népszerű városkája, Makarska felett található az ország egyik, túrázás szempontjából legérdekesebb nemzeti parkja, a Biokovo. A parkban számos jelölt és számtalan jelöletlen turistaösvényt találunk, melyek bejárása még a tapasztalt túrázó számára is különleges élmény, ugyanis a sziklás, cserjés terep teljesen különbözik a Magyarországon vagy akár a környékbeli hegységekben (Alpok, Magas-Tátra) megszokottaktól.

FONTOS! Az alábbi túraútvonal részben jelöletlen ösvényen halad, így elsősorban olyan tapasztalt túrázóknak ajánljuk, akik képesek kizárólag GPS készülék és domborzati térkép alapján tájékozódni! Vizet a nyitva levő házakon kívül sehol sem találunk a hegységben, így csak megfelelő mennyiség birtokában szabad elindulni. Az útvonal biztonságos bejárásához stabil időjárási körülmények szükségesek, erről ITT lehet tájékozódni.

Induljon a felfedezés

A nemzeti park platója Makarska felől az 512-es számú főúton közelíthető meg. A fizetőkaput elhagyva komoly, néhol rettentően szűk szerpentin vár az idelátogatókra, melyen nagyon kevés a félreállási lehetőség, így nyáron, főszezonban igencsak macerás rajta a haladás. Fel kell készülni sok-sok tolatgatásra és a centizgetésre, ugyanis a legtöbb helyen nem fér el két autó egymás mellett. Ezen az úton egészen a Voscem ház felé vezető lejáratig autózunk, amit elhagyva pár száz métert követően megpillantjuk a piros jelzést a bal oldalon. Itt mindössze egy-két autónak van hely az út mellett, így, ha nem tudunk megállni, érdemes visszafordulni és lemenni a Voscem ház melletti parkolóba.

Vadregényes túra a Biokovo-hegységben-5
Vadregényes túra a Biokovo-hegységben-5
Forrás: Takács Viktor

A túra könnyed lejtmenettel indul majd a piros jelzésen balra tartva rövid kaptatót követően megérkezünk a Vosac 1422 méteres csúcsára, ahol kis menedékház található. Csodálatos kilátás terül elénk, a tengerpartot és a környező szigeteket is megcsodálhatjuk, tiszta idő esetén pedig egészen Olaszországig el lehet látni. A házban előzetes foglalás esetén akár éjszakázni is lehet, azonban semmilyen szolgáltatás nincs (büfé, meleg konyha, wc), így ezt az opciót csak igazi nomádoknak ajánljuk. Kis nézelődés és pihenő után belevetjük magunkat a vadonba és a ház mögött, a korlátot átlépve észak felé indulunk a gerincen.

Vadregényes túra a Biokovo-hegységben-4
A gerinc
Vadregényes túra a Biokovo-hegységben-4
Forrás: Takács Viktor

Nincs jelzés, de van GPS!

Az jelzett ösvény elhagyása a Biokovoban nem tilos, így bátran nekivághatunk ennek a jelöletlen útvonalnak. Bár jó ötletnek hangozhat egy ilyen túrán a tűzrakás, itt ne tegyük, ugyanis a jellemző szárazság miatt ez nem csak tilos, de nagyon veszélyes is! A gerinc sokáig meglehetősen széles és szinte sík. A keményebb terep csak jó egy kilométer megtétele után indul, amikor egy elég meredek, sziklás kiemelkedéshez érünk. Ezt nem érdemes megmászni, így balról kerüljük, hogy némi traverzálás után újra a gerincen találhassuk magunkat. Mindvégig gyönyörű kilátás tárul elénk. Balra a tengert és a parti településeket, jobbra pedig a Biokovo végtelen lankáit csodálhatjuk. A kis csúcsot elhagyva még sokáig, egyre technikásabb terepen követjük a gerinc vonalát, majd nagyjából a túra 3. km-énél elhagyjuk a gericet és a jobb oldalon lévő kráter szerű képződmény oldalában haladunk tovább. A Stropac csúcsát balról kerüljük, majd pár száz méter múlva belecsatlakozunk a T2-es jelzésű turistaútba. Ezen fordulhatunk balra vagy keresztezhetjük is, néhány száz méter múlva már a T3-as, szintén piros jelzésen találjuk magunkat, melyen jobbra kanyarodva nemsokára a Slobodan Ravlic házhoz érünk.

Pihi a Slobodan Ravlic háznál

Ebben a házban is lehet éjszakázni, azonban a Vosac házhoz hasonlóan ehhez előzetes foglalásra van szükség, melyet a helyi hegymászó szövetségnél tudunk megtenni. Rövid pihenőt (és néhány szelet csokit) követően a ház mögött jobbra tartva indulunk tovább egy frissen festett (szintén piros) új ösvényen, mely az 1563 méteres Sedmina csúcsán keresztül egészen a hegység legmagasabb pontjára, a Sveti Jure-ra vezet.

Vadregényes túra a Biokovo-hegységben-1
A Sedmina csúcsa
Vadregényes túra a Biokovo-hegységben-1
Forrás: Takács Viktor

Gyakorlatilag itt is végig egy fel-le bukdácsoló gerincen haladunk, míg egy nagy kürtő mellett be nem csatlakozunk egy másik turistaútba, amin kissé jobbra tartva egészen a csúcsra vezető műútig megyünk. Itt két választásunk van: Vagy az úton balra fordulva végig a betonon tesszük meg a csúcsig hátralevő métereket, vagy jobbra fordulva a pár száz méterre levő Svetim Jurom menedékház melletti meredek, direkt ösvényen érjük el a legmagasabb pontot. Tiszta időben csodálatos panoráma tárul elénk, érdemes elég tárhelyet hagyni a fényképezőgépekben. Az eddig elégetett kalóriákat a már említett menedékházban tudjuk pótolni, amely szezonban minden nap meleg étellel várja az odalátogatókat. Az éjszakázás itt szintén lehetséges, a házban 18 férőhely található. A pihenő után már csak annyi dolgunk van, hogy a műúton egy szűk óra alatt visszasétáljunk az autónkhoz. 

Vadregényes túra a Biokovo-hegységben-2
Sveti Jure, 1762 méter
Vadregényes túra a Biokovo-hegységben-2
Forrás: Takács Viktor
Hirdetés