OutDoor 2015 ezmádöfi-díjas termékek Hír

OutDoor 2015 ezmádöfi-díjas termékek Hír

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2015/07/31
Izgalmas termékek az OutDoor 2015 kiállításról
Hirdetés

Egy ilyen méretű, és ilyen széles felhozatalú kiállításon, mint az OutDoor 2015, ahol több száz kiállító mutatja be a jövő évi termékeit, mindig akad egy-egy, ahol elégedetten csettintgetve, vagy épp széles mosollyal állunk meg kicsit hosszabb időre. Itt most ezekből próbáltunk csemegézni, a teljesség igénye nélkül, teljes mértékben szubjektív alapokon.

Izgalmas termékek az OutDoor 2015 kiállításon

Merinó gyapjú zokni – SmartWool

Merinó gyapjú zokni – SmartWool Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Merinó gyapjú zokni – SmartWool
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Hatalmas lépésekben terjed a Merinó gyapjú felhasználási köre – ami nekünk, felhasználóknak csak jó. A gyapjú rengeteg jó tulajdonságát a műszálak jó oldalaival ötvözve olyan anyagokat kapunk, melyek még komfortosabbá teszik az aktív életünk. A SmartWool cég is ezen a vonalon indult el. A PhD-szériás zoknijaik anyaga főként Merinó. Ezeket a termékeket különböző vastagságokban készítik, hogy mindenki megtalálja a legmegfelelőbbet. Ráadásul sarok kiszakadási garanciával vannak ellátva! Vagyis ha használatból eredően kilyukadna a zoknink sarka, akkor ingyen kapunk egy újat!

 

300 gramm, maradhat? – Klymit

300 gramm, maradhat? – Klymit Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
300 gramm, maradhat? – Klymit
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

A többnapos túrázás egyik kulcspontja az optimális súlyú csomag. Bevethetünk apró trükköket, de ezek némelyike már-már nagyon erősen karcolja az elfogadható komfort alsó határértékét (pld két felsőt, alsót, és zoknit vinni majd ezeket felváltva hordani, bögréből enni és inni, stb…). A megfelelő súlycsökkentéshez még könnyebb felszerelést kell választanunk. A derékaljunk esetében például könnyedén „ledobhatunk” pár száz grammot. Ma már viszonylag megfizethető áron juthatunk 5-600 grammos derékaljakhoz, mely egy 800-1000 grammoshoz képest nem is tűnik sokkal kevesebbnek, de több napnyi mászás végén azért az a párszáz gramm is sokat nyomhat. A Klymit cég szuperkönnyű derékaljai ráadásul erre is rátesznek. A légcsatornák csak a szükséges nyomáspontokon találhatók, minden más helyen nincs anyag, így 300 gramm alatti súlyt értek el, miközben a komfortzónánkból nem kell kilépni. Ez már olyan, hogy hogy külön nyomkövetőre van szükségünk megtalálni a fűben.

 

Hajtogass magadnak kajakot – Oru Kayak

Hajtogass magadnak kajakot – Oru Kayak Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Hajtogass magadnak kajakot – Oru Kayak
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Kajakozni jó. Igen ám, de hosszuk miatt tárolni és szállítani is elég macerás ezeket a sporteszközöket. A San Fransisco-i srácoknak is gondot jelentett ez, de szerencsére az origamit is szerették. Egy speciális hajtogatási mód segítségével egy nagyobbacska diplomatatáskából pillanatok alatt egy egyszemélyes kajakot kapunk! A hajtogatásokat jól tűrő légcellás polikarbonát alapanyaga biztosítja a könnyű súlyt, és a kellő merevséget, miközben kellően strapabíró, hogy ellenálljon a hajtogatásoknak. A termék egyszerűségénél fogva tökéletes… és már másolják is!

 

Praktikum skandináv módra – Thule

Praktikum skandináv módra – Thule Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Praktikum skandináv módra – Thule
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Már teszteltük a Thule egyik 2015-ös hátizsákját – nagy elégedettséggel – így kíváncsian jártuk körbe a standot a jövő évi termékeket sasolva. A Versant70 mind minőségben, mind praktikusságában fölé kerekedik az általunk próbáltnak. Szerettük a jól pakolhatóságát, a csillagtúrákhoz elégséges kishátizsákká alakítható kupola-megoldását, a torziós derékpántját. Vagy épp az olyan apróságokat, mint például a derékpánton található saját tervezésű csat-rendszert, amire extra zsebet, tokot vagy épp kulacsot csatolhatunk fel. Nekünk nagyon bejött...

 

Kompakt komplett konyha – GSI

Kompakt komplett konyha – GSI Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Kompakt komplett konyha – GSI
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Magam részéről imádom az olyan okos megoldásokat, melyek tervezéséhez rengeteg ötletesség kellett, és felhasználása számos praktikumot rejt. Ilyenek a GSI konyhai szettjei is. A Bagaboo például egy nagy edénybe csomagolt 4 tányért, 1 kisebb edényt, 4 leveses kupát, 4 bögrét, 2 szűrős fedelet és egy serpenyőt tartalmaz, egy univerzális füllel és mosogatáshoz is alkalmas tárolóval… szóval benne van minden, a gázfőzőn kívül, ami négy főnek szükséges lehet egy tábori konyhában. Mindezt 231mm × 231mm × 147mm méretben.

 

Pálcák helyett levegő – Heimplanet

Pálcák helyett levegő – Heimplanet Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Pálcák helyett levegő – Heimplanet
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Futurisztikus kinézetűek a Heimplanet sátrai, melyeket levegővel felpumpált csövek tartanak pálcák helyett. Bár elsőre a súlyoptimalizálás jut eszünkbe a megoldást látva, a valóság az, hogy a 2-3 személyes változat is 3 kilogrammot nyom, ami messze van a könnyűtől. Itt inkább az extra rugalmasság, és a kishelyre elcsomagolhatóság dominál. No meg a nagyon erős mayer-faktor, a sci-fi filmbe illő kinézet.

 

Legyen prémium talpa minden lábbelidnek! – Vibram

Legyen prémium talpa minden lábbelidnek! – Vibram Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Legyen prémium talpa minden lábbelidnek! – Vibram
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Ma már a minőségi bakancsok túlnyomó része a Vitali Bramani úr által kitalált talppal van ellátva. Ennek legfőbb tulajdonsága, hogy kiválóan tapad minden a hegymászás során fellépő körülmények során. Csak hát ezek a talpak egyszer elkopnak, míg a lábbelink felső része még mindig alkalmas lenne használatra. Másrészt pedig, ezen jó tulajdonságokat szívesen „viselnénk” a hétköznapok során is, így az olasz cég elindított egy talpcsere programot. Ennek során bármilyen lábbelinkre (szó szerint bármilyenre, akár magas sarkú topánkánkra is) Vibram talpat tetethetünk! A program keretében több féle talp közül választhatunk: lightness (könnyű), volume (vastag), és special (mintás). A program keretében a Vibram kamion fogja járni Európát, vagy egyes forgalmazókon keresztül is talpaltathatunk majd.

 

Ezermester karkötő – Leathermann

Ezermester karkötő – Leathermann Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Ezermester karkötő – Leathermann
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

A Tread tulajdonképpen az ezermesterek számára ékszerként viselhető multiszerszám. A különböző fontos szerszámokat (sörbontó, vágóhorog, SIM tüske, karbid üvegtörő, többméretű csillag- és normál csavarhúzó, többméretű imbuszkulcs, többméretű csavarkulcs) rejtő szemekből felépülő rozsdamentes acél karkötő mindig „kéznél” van. 150 grammos súlya nem a legkönnyebb ékszerré teszi, de egy férfinak, a súly a megbízhatóság jele! Bár egy autó nem fogunk szétbontani a Tread segítségével, a kisebb gondokat hamar orvosolhatjuk. Szóval kedves Télapó...

 

Folyton lecsúszol, lefordulsz a derékaljról? – Therm-a-Rest

Folyton lecsúszol, lefordulsz a derékaljról? – Therm-a-Rest Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Folyton lecsúszol, lefordulsz a derékaljról? – Therm-a-Rest
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Nem újdonság, de még mindig hatalmas okosság. Ha te is érezted már azt a kellemetlen érzést, hogy alvás közben, forgolódás közben lecsúszol a derékaljadról, akkor imádni fogod a Therm-a-rest hálózsákját. A megoldás szög-egyszerű: két fület varrtak a zsákok aljára, melyeken csak át kell tolni a derékaljunk, így egyik sem tud elmászni a másiktól! A zavartalan alvás eredménye, a kipihentség pedig biztosítja a következő napi teljesítményünk.

 

Kilyukadt? Kiszakadt? Ragaszd be! – Stormsure

Kilyukadt? Kiszakadt? Ragaszd be! – Stormsure Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Kilyukadt? Kiszakadt? Ragaszd be! – Stormsure
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Az angol cég ragasztójának köszönhetően nem kell feltétlen kukába dobnunk a felfújható derékaljunk, ha egy tüske kiszúrta, az esőkabátunk vagy sátrunk, ha egy szikla kiszakította, vagy a bakancsunk, ha egy fog kitört a talpából. Csak legyen a táskánkban a Stormsure! A javítandó felületet megtisztítjuk, és bekenjünk a ragasztóval. Száradás után rugalmas és erős kötést biztosít. Szerintem minden túrázó elsősegély csomagjában alapfelszerelésnek kellene lennie!

 

Tűzből nyeri ki az elektromosságot – BioLite

Tűzből nyeri ki az elektromosságot – BioLite Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Tűzből nyeri ki az elektromosságot – BioLite
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Napjaink modern életvitelében számos elektromos kütyü vesz körbe minket, melyek közül több a túráinkra is velünk tart – telefonok, GPS készülékek, lámpák. A nomád élet egyik hátulütője ilyenkor, hogy a hosszabb túra során ezen eszközeink újratöltése kicsit problémás. Erre már sokféle megoldás született, melyek közül talán az egyik legérdekesebb a BioLite-é. Egy pici kályháról van szó, melyen a természetben megtalálható éghető anyagok elégetésével megfőzhetjük a vacsoránk, miközben a BioLite a hőből elektromosságot állít elő! Az eszköz környezettudatos megközelítése zseniális, bár az eszköz elég nagy helyet foglal a csomagunkban, így az ember meggondolja, a pici gázfőzőt és pocketbattery-t vagy ezt rakja e be...

 

Szilikon edények, melyeket a gázfőzőn is használhatsz – Sea to Summit

Szilikon edények, melyeket a gázfőzőn is használhatsz – Sea to Summit Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Szilikon edények, melyeket a gázfőzőn is használhatsz – Sea to Summit
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Az X-sorozat nem igazán újdonság, de nagyszerűségén még mindig lehidalunk. Ki ne emlékezne gyermek korából az összecsukható tábori pohárra? Hasonlóan laposra szerelhető edényeket már évek óta kínál az amerikai cég, mely edények szilikongumiból készülnek – így könnyűek, könnyen tisztíthatók. Az X-széria viszont főzési lehetőséget is kínál, ugyan ezen edényekből. Az edények alja különleges alumínium betétet kaptak, így a tábori gázfőzőn használhatók! Ráadásul szettben egymásba is csomagolhatók, így tényleg maximálisan helytakarékosak tudunk lenni.

 

Akció felvételek a levegőből – DJI

Akció felvételek a levegőből – DJI Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Akció felvételek a levegőből – DJI
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Olyan nagy mértében nő a drónok iránti kereslet, hogy már a kiállításon is megjelent a jelenlegi legnagyobb gyártó, a DJI. A cég legismertebb és legelterjedtebb Phantom nevű modellje mellett bemutatták a legújabb drónjukat, az Inspire1-et, mely a jelenlegi technológiák mellett a legfejlettebb drón. 4K felbontású felvételek, 360°-ban forgatható kamera, dual vezérlés (egy a repülésnek, egy a kamerának)...

 

Te is utálod a telefontartód a kocsiban? – NiteIze

Te is utálod a telefontartód a kocsiban? – NiteIze Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Te is utálod a telefontartód a kocsiban? – NiteIze
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Az autós telefontartó kiválasztása számomra mindig nagy gond: a legtöbb „satu” rendszerű minőségével gondom van, vagy kinézetre nem felelnek meg. Az amerikai NiteIze cég standján viszont ráleltem egy letisztult, egyszerű és jól használható megoldásra, mely nem hagy nyomott a szélvédőn, mint a vákuummal tapadók, és egyáltalán nem tartalmaz mechanikusan mozgó alkatrészeket. A Steelie egy a telefon hátuljára 3M matricával felragasztandó mágneses „érméből”, valamint egy fémgömbből áll, amit a szellőztető lamellájára csíptethetünk vagy felragaszthatunk a műszerfalra. Az „érme” egyik irányból a gömb negatívja, így miután a mágnesesség odavonzza a gömbhöz, a telefon bármilyen szögbe állítható. A mágneses kapcsolatnak köszönhetően pedig stabilan tartja a telefonunk, de mégis könnyedén leszedhető onnan.

 

Főzni láng nélkül – Baro Cook

Főzni láng nélkül – Baro Cook Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Főzni láng nélkül – Baro Cook
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Már egy éve, hogy megjelent híradásban egy láng nélkül főzési technológia, de csak most találkoztunk vele élőben. A Baro Cook tulajdonképpen két egymásba illeszthető edény, valamint egy párna. Ez utóbbit a két edény közé kell helyezni, majd 2 dl vizet ráönteni. Ezt követően heves kémiai reakció indul el, melyben olyan nagy hő keletkezik kellő ideig, hogy fel tudunk forralni vele fél liter vizet is! Tetszetős a cucc, a valós szituációkban való használhatóságát tesztelnénk...

 

87 gramm vízállóság– Berghaus

87 gramm vízállóság– Berghaus Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
87 gramm vízállóság– Berghaus
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Íme, a világ jelenlegi legkönnyebb vízálló kabátja, a Berghaustól. 87 gramm még leírva is kevés, nem hogy fizikailag megfogva (ráadásul teljes cipzárral!). Első blikkre ugyan nem fogadnék rá egy lepkével szemben sem, de a gyártó ígérete szerint a Hyper Smock 2.0 tartós, és nem „egyszer használatos” kabát. Tesztelnénk...

 

Világító falmászó fogások – Luxov

Világító falmászó fogások – Luxov Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Világító falmászó fogások – Luxov
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Elsőre teljesen bődlinek tűnhetnek a világító fogások (ki az aki éjszaka, sötétben mászna??), de nem véletlen nyert a gyártó díjat. A hozzá írt software segítségével könnyedén alkalmazhatók különböző pályák kijelölésre, vagy épp oktatási célra! Hisz mennyivel egyszerűbb csak különböző színű fényekkel megjelölni az ideális fogásokat, mint lentről kiabálni, hogy „Nem! Nem azt mondtam, hanem a másikat! Azt a kifli alakút! Nem azt a kiflit! A másikat!”

 

Összecsukható szék, másként – Therm-a-rest

Összecsukható szék, másként – Therm-a-rest Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Összecsukható szék, másként – Therm-a-rest
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Tábori székekből számtalan verzió akad a piacon. Kisebb-nagyobb, könnyebb-nehezebb. Ennek ellenére nagyjából két főcsoportra oszthatók ezek: vagy egy tenyérnyi szöveten ücsörgünk háttámla nélkül, vagy épp háttámlánk van, de annak váza nyomja a lapockánk. A Treo™ Chair nevű szék viszont ezekhez képest ötcsillagos kényelmet kínál. Az 1 kilogrammos termék egy kicsi, 26 cm magas és 11 cm vastag hengerbe csomagolva szállítható, kibontva pedig majd nem olyan érzés benne ülni, mintha egy kicsi függőágyba ülnénk. Ráadásul 130 kilogrammnyi terhelést bír ki! Szóval a magamfajta jetik is bátran használhatják...

 

A nagy néven túl – Garmin

A nagy néven túl – Garmin Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
A nagy néven túl – Garmin
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

A Garmin nagyléptekben indult el a GoPro által kitaposott és nagy terjedelemben elfoglalt akció kamerák ösvényén, és úgy tűnik jó irányba haladnak. Tavaly mutatták be az új VIRB kamerát, mely a piacvezetőhöz képest jóval kisebb vételárért kínált a beállításhoz szükséges mini kijelzőt, most pedig itt az X és XE verzió. A robosztus és vízálló kivitelbe 1440p max felbontást, 1080p felbontás mellett 60 fps képfelvételt (480p esetében ez akár 240fps is lehet), és beépített GPS szenzort raktak. Emellett egyéb Garmin készülékekkel tud kommunikálni, melyek segítségével számos extra infót varázsolhatunk a felvételekre: sebességet, szívverést, tengerszint feletti magasságot, hőmérsékletet, vízmélységet, G-erőt, stb. 

Hirdetés