Lézerkarddal a vírusok ellen - SteriPEN

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2015/08/05
Utazáshoz tervezett vízsterilizáló eszköz...
Hirdetés

Sajnos csak nagyon kevés helyen engedhetjük meg magunknak, hogy gondolkozás, és kérdés nélkül belemerítsük kulacsunk bármelyik csermelybe vagy patakba, majd szomjúságunk oltsuk annak vízével.

Napjainkban a környezeti és különböző biológiai fertőzések könnyedén a vízbe kerülhetnek (itt ne csak a civilizált világunk által termelt kemikáliákra gondolj, hanem például az alpesi mezőn nyugodtan legelésző tehenekre is, akik menetközben szépen telepottyantják fekáliáikkal a rétet, mely később az esővel a talajba kerül), ahonnan pedig szervezetünkbe jutva különböző betegségeket okozhatnak. A forrásokból közvetlenül nyert folyadék nagyrészt fogyasztásra alkalmas szokott lenni, de van olyan helyzet, hogy ott sem tudhatjuk biztosan, nem fertőzött-e. Az ilyen helyzetekre vannak már víztisztító tabletták, és szűrők is. Előbbiek különböző vegyi anyagok segítségével, míg utóbbiak aktív szénnel és egyéb vegyi anyaggal, változatos méretű szűrőkkel végzik feladatukat. Míg a tabletták kis helyet foglalnak, addig mennyiségük igen erősen korlátozott. A szűrős pumpák pedig nem épp kompakt méretűek. Plusz azzal is számolni kell, hogy ezek viszonylag időigényesek (30-120 perc/fél liter). Ezekhez képest viszont akad egy olyan megoldás is, mely

kisebb, és vegyi anyagmentes!
 

SteriPEN Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
SteriPEN
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Egyszerű és kicsi

Az amerikai SteriPEN cég kifejezetten utazáshoz, és túrázáshoz tervezett vízsterilizáló eszköze elég kicsi ahhoz, hogy lazán elférjen a kulcstartónkon, vagy épp a hátizsákunk egyik kis zsebében, és mindösszesen egy perc közeli idő kell neki, hogy elvégezze dolgát. Az apró eszköz tulajdonképpen egy UV-lámpa, melynek erős ultraviola fénye hatékonyan, de ami még fontos, vegyi anyagok nélkül tisztítja meg a vizet a vírusoktól, baktériumoktól és egysejtűektől.

 

Asszem’ én több sejtből állok, de nem veszélyes ez rám is?

De, lehetne. Ha működés közben, bárminemű szűrőfelület (pld a kulacs, pohár, vagy PET palack fala) nélkül belenéznénk, károsíthatná szemünket. Éppen ezért egy biztonsági kapcsolót építettek be a szerkezetbe, mely megakadályozza a LED bekapcsolódását nem kívánt helyzetben. A kapcsoló egyszerűen a LED mellé került, mely benyomódik, ha a flakonba dugjuk és ezáltal biztonságos közegbe helyeztük a SteriPENt.

 

Működés közben

A meginni kívánt folyadék megtisztításához nem kell mást csinálnunk, mint beledugni a lámpa fejét a vízbe, majd közel egy percet várni, míg az UV fény végzi a dolgát, és már készen is vagyunk! Egyszerre fél liter vizet tud „hatástalanítani” az eszköz.

De mit is hatástalanít a SteriPEN „lézerkardja”?

Az UV LED hatásos tud lenni a Hepatitisz vírus különböző változataira, a Campylobacter, kolera, Escherichia Coli (kólibacilus), Legionella, szalmonella, valamint Shigella baktérium ellen és az egysejtű paraziták, protozonok ellen. Azaz a minket beteggé tevő dolgok 99,9%-át elpusztítja!

 

SteriPEN Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
SteriPEN
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

 

Öreg Jedi nem vén Jedi

Ami még nagyon fontos: az UV-fényt kibocsátó LED-nek fertőtlenítésekben számolt élettartama van (8000 liternyi megtisztított víz). Ezen határt elérve sem kell viszont szomorkodnunk, ugyanis, ha vásárláskor regisztráltuk magunk, akkor

az életének végéhez ért LED-et díjmentesen kicserélik a gyártónál!

 

Szemfüles olvasók szája szélén már biztos, hogy ott lóg a kérdés:

na jó, de ettől még a patakvizünkben ott úszkál a homok, és egyéb fizikai szennyeződés, azokkal mi lesz?

Nos, két dolgot tehetünk. Az egyik egy ősrégi „trükk”: fejkendőnk, vagy a multifelhasználású csősálunk szűrőként használva átszűrhetjük a leendő szomjoltó folyadékot, mely művelet igen nagy hatékonyságú tud lenni. Vagy vásárolhatunk szintén a SteriPENtől egy szűrős kulacsfejet, melybe beépítették a szűrőt. Ennek 40 mikronos szűrjén tuti fenn akad minden, amit nem szeretnénk a gyomrunkba hörpinteni.

SteriPEN Forrás: SteriPEN
SteriPEN
Kép forrása: SteriPEN

Összefoglalva a SteriPEN egy nagyszerű fegyver hosszú, lakott területeket mellőző túráink során, míg kis mennyiségben kell gyorsan megtisztítani az ivóvizet. Méreténél és vegyi anyag mentességénél fogva remek utitársunk.

Hirdetés