Meteor-barlang - Bódvaszilas Hír

Aggtelei Nemzeti Park
2010/09/17
A nagyközönség számára megnyitott barlangok közül a Meteor-barlang állítja a legnagyobb kihívás elé a látogatót és igényli a legjobb erőnlétet.
Hirdetés
A Bódvaszilas mellett fekvő Alsó-hegy Kis-vizetes-töbör alján nyílik az Aggteleki Nemzeti Park egyik leglátványosabb víznyelőbarlangja. A nagyközönség számára megnyitott barlangok közül a Meteor-barlang látogatása állítja a legnagyobb kihívás elé a látogatót és igényli egyben a legjobb erőnlétet. A barlang bejáratának eléréséhez először fel kell mászni az Alsó-hegyre , majd a töbör alján nyíló szűk bejáraton át lehet bejutni a Meteor-barlangba .
 
Forrás: termeszetvedelem.hu
 
Földtani és ásványtani értékei alapján 1982 óta fokozottan védett természeti érték az Aggteleki-karszton. Az Aggteleki- és Szlovák-karszt más barlangjaival együtt 1995 óta a Világörökség része . A 127 m mély , 1672 m összhosszúságú , 167 m horizontális kiterjedésű, időszakosan aktív rendszert a Vörös Meteor SE barlangkutatói 1961-ben a Kisvizes-töbör víznyelőjének megbontásával tárták fel.
 
Forrás: termeszetvedelem.hu
 
A helyenként omladékos, aknákkal tagolt járatok triász időszaki mészkőben alakultak ki. A lépcsőzetesen mélyülő barlang alsó részén található az ország egyik legnagyobb barlangterme , a 90 m hosszú, 20-30 m széles Titánok csarnoka , amit hatalmas állócseppkövek és cseppkőoszlopok (Titánok), valamint bambusz- és szalmacseppkövek, cseppkőzászlók, -lefolyások, -függönyök, -medencék szín és for-magazdagsága és a heliktitek tömeges megjelenése tesz látványossá. A lezárt barlang csak a kijelölt útvonalon, engedéllyel látogatható. Bejárásához alapfelszerelés, mászótudás szükséges, az aknákban a közlekedést vaslétra könnyíti.

Forrás: termeszetvedelem.hu

A túra során omladéktömbök között kúszva , mászva, aknákba szerelt létrákon haladva éri el a látogató a monumentális méretű és páratlan cseppkő gazdagságú, mintegy 100 méter mélységben található Titánok-csarnokát. A túra során Aggteleki-karszt földalatti élővi lága is szem elé kerülhet, mint például az endemikus (benszülött) faj, az aggteleki vakrák (Niphargus aggtelekiensis).
 
Forrás: termeszetvedelem.hu
 
Még több információ és jelentezés a barlang bejárásához:
Hirdetés