Luxus kényelem egy tankban

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2012/09/24
Avagy Zamberlan Vioz Plus GT bakancs teszt
Hirdetés

Egy újabb robosztus bakancs került a kezeim közé, illetve hogy pontos legyek, a lábaimra. A minőségi, felső kategóriás márka, a Zamberlan egy népszerű, és közkedvelt modelljével vetettem magam a hegyek közé tesztelni, hogy kiderítsem, miért is sikeres a modell.

 

Zamberlan Vioz teszt (Fotó: Paraferee)
Akcióban
Kép forrása: Paraferee-Mozgásvilág.hu

Fotó: Paraferee

 

A Zamberlan story


Giuseppe Zamberlanmegalapította a Zamberlan céget, mely azóta is családi vállalkozásként működik, és a legmagasabb minőséget képviseli.

Giuseppe korán felismerte, hogy a kezdeti lábbelik fémszegecsezett bőr talpa nem nyújt megfelelő megoldást a biztonságos hegymászáshoz. Ötleteit, gondolatait megosztotta Vitale Bramani barátjának is, aki a forradalmi Vibram talp feltalálásával megoldást nyújtott ezen problémára. Bár ma már szinte minden gyártó ezen talpazat valamely változatát használja bakancsainál, egyes Zamberlan modellek különleges, mások által nem hozzáférhető Vibram talpat kapnak, köszönhetően a régi barátságnak. A cipészmesterek által, manufakturális körülmények között készült Zamberlan lábbeliket 80 évvel a kezdetek után ma már több mint 40 országban forgalmazzák, továbbra is a hagyományt, tapasztalatot és mesterség szeretetét belevarrva termékeikbe.

Zamberlan Vioz teszt (Fotó: Paraferee)
undefined
Kép forrása: undefined

Fotó: Paraferee

A bakancs


Úgy adta az időzítés, hogy a Vioz tesztelését sikerült egy bakancs-gyilkos helyszínen végezni, a Retyezátban. Az átlagosan 2000méter magas hegységben, a fa-határ feletti kőtengeren túráztunk több napot, ráadásul nagyobb távokat 30kilós málhákkal a háton. Kő-hátán-kő, folyamatos terhelés, és nagy súlyok mindegyike rázúdult a Vioz-ra… első pillanattól kezdve nem volt kímélve… s bár olvastam valahol egy túravezetőtől, hogy vadonat új bakancsban ne menjünk nagy túrára (a vadonat új lábbelit nagy túrák előtt erősen ajánlott kisebb sétákkal lábunkra „törni”, formálni, hogy ne az törje szét a lábunk)… a tesztért mindent.

Zamberlan Vioz teszt (Fotó: Paraferee)
undefined
Kép forrása: undefined

Fotó: Paraferee

Így hát a dobozból frissen napfényre kivett Vioz-t közvetlenül a hegy lábánál vettem fel első alkalommal (persze a próbánál rajtam volt, de a boltban megtett 10lépést ne számoljuk ide).

Sőt, ami azt illeti, a vadonat új bakancs kifejezetten komfortos, stramm lábbelinek bizonyult az elkövetkező napok során, miközben 5 nap alatt 4000méter szintet gyűjtöttünk be a lábainkba… Egy ennyire megterhelő, hosszú, több napos túrán erősen kulcskérdés, hogy a következő nap is fintor, és sziszegés nélkül ugorj bele a bakancsba, mielőtt neki indulsz az újabb gyaloglásnak… és a Vioz pont ilyen volt.

Zamberlan Vioz teszt (Fotó: Paraferee)
Profil
Kép forrása: Paraferee-Mozgásvilág.hu

Fotó: Paraferee

 

De mielőtt a végére rohannánk, nézzük a szokásos boncolgatós részletezésben:

Kapcsolat az Anyafölddel


Egy sziklákkal, kövekkel teli ösvényen haladva, vagy épp egy sziklafalon kapaszkodva, nagyon fontos, hogy a cipőnk talpa ne hajoljon, ne legyen nagyon rugalmas, mert azzal a haladásunkat nehezítené, és biztonságunkat csökkentené. Viszont a gyaloglásnál senki sem szeretne egy deszkalappal a talpán neki indulni a csúcsnak, így az ideális kombinációt kell megtalálni. Ez az agresszív használat ellen szól, viszont igen kényelmes, komfortos sétát biztosít.

A Vioz talpa kifejezetten a keményebb kategóriába tartozik. Nagyon jól lehet vele élezni, a szikla peremeken lépdelve kifejezetten biztonságos, stabil érzetet ad, de ennek ellenére a középhegyi részeken is elfogadható lépés élményt nyújt. A sarok rész csillapítása kiemelkedően jó. A különböző rugalmasságú anyagok elhelyezésének variálásával sikerült olyan komfortot kialakítani, amit sokszor egy sportcipőben érzünk.

Agresszív talpmintázat


A jó mintázat is elengedhetetlen, hisz azok tartják majd a bakancsunk, és azzal együtt minket is ott, ahova tervezzük épp a lépést. Fontos megjegyezni itt, hogy a puhább összetételnek köszönhetően ezek a talpazások nem szeretik az aszfalton, betonon való hosszú gyaloglásokat, mert itt gyorsan kopnak! A Zamberlan lábbelink mintázata sűrű, nagy szögletesblokkokból épül fel. Előbbi miatt sáros körülmények között könnyen betömődhet, viszont ezt sajnos az aszályos időben letesztelni nem volt módom, viszont szárazban nagyon jól kapaszkodnak. A talp középrészen apró bordák tovább segítik a sziklákon való kapaszkodást…

Zamberlan Vioz teszt (Fotó: Paraferee)
Talpbetétek
Kép forrása: Paraferee-Mozgásvilág.hu

Fotó: Paraferee

Talp anyagösszetétel


A céges háttér részben már volt szó Zamberlan és Bramani kapcsolatáról, és az ebből eredeztethető felső kategóriás talpazatról. A VIBRAM® járó felület (kiemelkedően jó lépésbiztonságot adó gumi keverék) felett egy különböző, rezgéselnyelő anyagok alkalmazásával készült csillapító rendszer található, mely egyrészről csökkenti a lépések okozta visszaütést, másrészről pedig stabilabbá teszi a bakancsot.

Szár és fűzés

Fontos kérdés mindkettő, mivel a magas szár stabilan fogja bokánk, míg a hosszú fűzéssel megfelelően lábunkra szabhatjuk a bakancsot.

A tesztalanyunk a hagyományos felépítést követi, így szára és fűzése is magas. A Flex-STM névre hallgató fűzési rendszerének köszönhetően remek az oldaltartása, megfelelő mozgást biztosít a bokának, miközben stabilitást nyújt.

Zamberlan Vioz teszt (Fotó: Paraferee)
Profil egyedül
Kép forrása: Paraferee-Mozgásvilág.hu

Fotó: Paraferee

Vízállóság


Mondanom sem kell, hogy olykor elkerülhetetlen egy-egy patakon való átgázolás, vagy esőben bandukolás, és igen jól tud jönni, ha a túra hátralevő részét nem a lábujjaink között vizet pumpálva kell megtennünk.

A Vioz szintű bakancsoknál ennek megléte nem is kérdés. Tesztalanyunk Hydrobloc® jelöléssel ellátott bőrökből készült, ami Zamberlan védjegy, és a cserzés előtt egy speciális kezelésnek alávetett bőröket jelölik ezzel. A cserzés eredményeképpen nő a bőr vízhatlansága, külső hatásokkal szembeni ellenállóképessége és tartóssága.

Zamberlan Vioz teszt (Fotó: Paraferee)
undefined
Kép forrása: undefined

Fotó: Paraferee

Súly 


A súly mindig kényes téma a bakancsoknál, hisz egy robosztusabb felépítésű lábbeli a felhasznált extra anyagok miatt alapból nehezebb. Éppen ezért a gyártók törekednek az olyan anyagok felhasználására, melyek súlyban nem növelik meg túlságosan a készterméket… Persze, ez a fogyókúra sok esetben durván pénztárcába nyúlós.

Jelen esetben nem beszélhetünk extrém könnyű, vagy kiemelkedően jó súlyról. Ha már viseltél ilyen jellegű bakancsot, nem fogod egy kővel teli zsáknak érezni, ha pedig még nem hordtál, akkor hamar hozzászoksz.

Zamberlan Vioz teszt (Fotó: Paraferee)
Orra
Kép forrása: Paraferee-Mozgásvilág.hu

Fotó: Paraferee

 

Külső és belső anyagválasztás


Ez erősen megosztja a bakancsosok táborát. A nagy öregek többsége a bőrre esküszik, ami természetesebb érzést és hosszabb élettartamot nyújt. A másik lehetőség egy ultrakönnyű membrános anyag (ilyen pl. a Gore-Tex®), mely vízálló és lélegző is egyben, viszont az élettartama rövid. A bakancsunk kezelésénél ezek meglétére nagyon figyelni kell, mert nem mindegy milyen waxszal kenjünk be kedvenc lábbelink.

Tesztalanyunk kívülről 2,6 mm vastag waxolt bőrfelsővel rendelkezik és Gore-Tex lélegző, tartós, kopásálló belsővel. A jobban kitett külső részeit saját fejlesztésű módszerrel ráerősített gumi csíkok védik a dörzsölések, horzsolások ellen, és egyben fokozzák a vízhatlanságot és segít megőrizni a bakancs formáját hosszan tartó használat során is. A teszt alatt nekem sikerült minimálisan ezt a gumírozást az orrán megkezdenem, de elnézve a rajta található karcolás nyomokat, rengeteget kaptak és védtek.

Méretezése normális, az általánosságban számomra megfelelő méret volt a Zamberlanból is jó… persze nem lehet elégszer mondani, hogy bakancsot venni csak túrazokniban próbálással.

Fontos még megjegyezni, hogy a Vioz belső tere a Civettához hasonlóan tágas, egy picit talán még szélesebb is a kaptafája, így széles lábfejűek számára ideális választás! De a keskeny lábúak se csüggedjenek, a gyártó több modellje őket is kiszolgálja.

 

Zamberlan Vioz teszt (Fotó: Paraferee)
undefined
Kép forrása: undefined

Fotó: Paraferee

 

Összegzés

A Zamberlan Vioz egy luxus kényelmet biztosító tank. Tökéletes választás lehet mindazon túrázók számára, akik sűrűbben indulnak neki magashegységek köves, sziklás ösvényeinek, akár több napra is, hátukon nagyobb hátizsákkal. Jó útitárs, amit lehet terhelni…

A bakancsot a Trexpert.hu forgalmazótól kaptuk tesztelésre, köszönjük! 

Hirdetés