Lowa Lady II GTX túrabakancs teszt Hír

Lowa Lady II GTX túrabakancs teszt Hír

Házi Bernadett
Házi Bernadett
2014/10/16
Női túrázók bakancs-álma: masszív és erős, ergonómikus, könnyed és ruganyos. Mi az?
Hirdetés

Idén ősszel nekem jutott az az örömteli lehetőség, hogy a LOWA-tól egy már jól bevált modell továbbfejlesztett változatát, a Lady II GTX túrabakancsot kipróbálhassam. Mikor megtudtam, hogy én lehetek a szerencsés tesztelő, alig vártam, hogy a cipőt végre a kezem közé kaphassam. Amikor végre kibontottam a dobozt, megpillantottam a felépítésében első ránézésre az egyik legszebb formájú és kivitelű túrabakancsot, amit eddig láttam. Ami legelőször feltűnt, hogy a cipő 41-es méretéhez képest egyáltalán nem tűnt nagynak, illetve a felsőrész selymesen puha tapintású nubukbőrből készült.

Nagyon kíváncsi voltam, hogy a teszt-túrán mit fog nyújtani, legutóbb ugyanis a korábban már betört, ám néhány kategóriával alacsonyabb komfortfokozatú bakancsom egy 5 napig tartó 110 km-es túrán konkrétan cafattá törte a lábamat, amit azóta mintegy büntetésként, a lakás egyik sarkába hajítottam..valószínűleg jól kiszúrtam vele.

Forrás: www.mozgasvilag.hu
Forrás: www.mozgasvilag.hu
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu
Galériáért katt a képre!

Lényeg, a lényeg, a LOWA Lady II GTX érkezése a legjobb pillanatban, egy szó szerint fájdalmas csalódás után kapott el, ezért duplán sokat vártam tőle, hogy talán majd ő.. ő megoldás lehet a korábbi problémáimra.

Amennyire lehetett, megfelelő teszt körülményeket teremtettem őkelme számára, ám egy hosszabb túra lehetőségét csak később tudom felcsillantani neki.. fogalmazzunk úgy, ez a beugró..

egyedülálló talp-élmény..


Belső- és talp kialakítás
A belső rész vízálló-lélegző Gore-Tex membrán, a talp pedig Vibram ® "Tactis DST. Jó ez a sok rövidítés, na de mit is jelent mindez a gyakorlatban? A cipőt felvéve olyan érzés kerített hatalmába, hogy egyrészt a belső párnázottság teljes mértékben rásimul a lábfejemre és körbeöleli a talpamat, a lábujjak pedig kényelmesen, préselődés nélkül, egymás mellett helyezkednek el a cipő orrában. Másrészt pedig a
 talp vastagabbnak érződik, mint más, általam korábban próbált és használt bakancsoknál (valószínűleg ennek a nagyobb súly cipelésénél lesz komolyabb szerepe). Az érdekesség pedig az, hogy attól függetlenül, hogy a Vibram ® talp masszív és erős, jól lehet benne érezni a talaj göröngyeit, ráadásul a lépés könnyed és ruganyos. Felmerült bennem a kérdés, mégis mi okozhatja ezt a komplex és egyedülálló "talp élményt"? Nos, a magyarázatot a LOWA fejlesztőinél kell keresni..


Az újratervezés vívmányai
A fentebb ecsetelt összetett "talp élmény"-re a válasz a következő: nem titok, hogy a cipő orrán szélesítettek, hogy a lábujjaknak több helyük legyen kényelmesen elhelyezkedni. A
 fejlesztés folyamán továbbá változtattak a tervezők a talp gördülésén, valamint a talp merevségén is. A talp ugyanis a saroktól számítva 2/3 részben merevített, a lábujjak felé pedig rugalmas gumitalpban végződik, amelynek előnye a talp hajlékonyságában mutatkozik meg. Ez az összetett fejlesztés teszi lehetővé azt, hogy a talpat egyszerre érezzük keménynek és mégis rugalmasnak.


A mintázat és a biztonság
A
talp asszimetrikus mintázata meggátolja a cipőt abban, hogy mind a felfelé- mind a lefelé haladásban, a lépésbiztonságot bármilyen módon veszélyeztesse, így biztosítva a tulajdonosának 100%-os megbízhatóságot. Ezen a csúszásbiztonsági funkción túl örömmel vettem észre, hogy lefelé haladáskor a lábam nem tolódik előre a cipőben, ezáltal a lábujjak sem préselődnek kellemetlenül a cipő orrának. Eddigi túrázásaim folyamán sok kellemetlenség ért emiatt, néhány esetet pedig kifejezetten a lábujjkörmeim bánták.. Szinte hihetetlen, hogy van bakancs amely kezeli ezt a problémát is! Akinek egyébként hajlamos a lába előrecsúszni, csak annyit kell tennie, hogy a lejtős szakaszok előtt a sarkát a cipőben hátrahúzva szorosabbra köti a cipőfűzőket, így hozva megfelelő pozícióba a talpat a lejtmenethez. Ennél a cipőnél viszont a már fentebb megismert puha ám a lábat megfelelően tartó belső kialakítás miatt ez a mozzanat már csak egy rutinszerű óvintézkedés lesz a jövőben!

 

Forrás: www.mozgasvilag.hu
Forrás: www.mozgasvilag.hu
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu
Galériáért katt a képre!

Tovább boncolgatva a dolgot, a cipő lélegző és szellőző funkciója számomra nagyon fontos, mivel a "sarokba vágott" régi bakancsomnál a lábfej- és a lábujjak vonalában rendszeresen vizes volt a zoknim. Először kicsit tartottam tőle, hogy a külső nubukbőr illetve a párnás belső membrán réteg nem túl vastag e, és hogyan valósul meg a szellőzés, de azt kell mondjam, hogy igen jól! Menet közben sem éreztem izzasztónak vagy melegnek a cipőt, nem volt olyan érzésem, hogy "befülledt" volna a lábam és azonnal le kéne venni.

Lowa „X-Lacing” fűzési rendszer
Na ez már első hallásra is igen izgalmasan hangzik, eddig a cipőfűzőket mindig duplán csomóztam, nehogy kioldódjon menet közben, ráadásul a csúszkáló nyelvvel is akadtak gondjaim. Mindenki tudja, milyen nehézkes egy kb. 18 kg-os zsákkal lehajolni és a fűzővel babrálni, ezért megnyugtató forradalmi újítás lehet ez a megoldás. A képek jól szemléltetik, hogyan is működik az egyedi rögzítőgomb, amely megakadályozza a nyelv oldalra csúszását és ezzel együtt pedig feszesen tartja a cipőfűzőket is.

Lowa X-Lacing fűzési rendszer. Forrás: www.mozgasvilag.hu
Lowa X-Lacing fűzési rendszer.
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu

Galériáért katt a képre! 


Kavicsok feletti győzelem! Hurráá!
Abszolút előny a hosszú túrázást és nagyobb súly cipelését megkönnyítő magasabb szár, amely jól fogja a bokát és egy plusz támasztékot ad lépéskor a lábszárnak. A szár közepén kilógó extra "nyelv" egy kis ráadás, amely remélem megoldja az örök problémámat, miszerint rövidnadrágos túrázás alkalmával a lejtőkön az apró kavicsokat mindig belekapom egyik lábammal a másik cipő szárába. Ezek a kavicsok később aztán igen kellemetlenül gurulnak előre-hátra a cipőben. Miután ez a nyelv a vádlinak simul, nem engedi bepattogni a kavicsokat a cipő belsejébe. Jeeeee, úgy néz ki ez a gond is kipipálva!


Miről is nem ejtettünk még szót: gumírozás, súly és szín
- a cipő oldalán végigfutó gumírozás megvédi a cipőt az éles kövek okozta sérülésektől valamint sártól, beázástól, amely tönkretenné a szép nubukbőr borítást. Ennek ellenére ez gumírozás nem védi meg kellőképpen via ferrátázás esetén, továbbá ez ellen szól a szélesebb orrész is. Ezt a bakancsot egyértelműen gyalogos túrákra tervezték.
- a cipő súlya 1300 g / pár (UK 5), amely egy átlagos női 38-as lábméretnek felel meg. Ez alapján alacsonyabb vagy kisebb termetű hölgyeknél sem fordul elő, hogy ólomcsizmaként húzzák magukon a bakancsukat a nehéz súly miatt. Mindenesetre a 41-es méretű bakancs (UK 7) sem lehet sokkal nehezebb, amely egyértelmű előny a hosszú távon gyaloglást illetően.
- a sötétkék szín szerintem egyértelmű telitalálat, vége az unalmas barna- és fekete kombinációknak, végre itt egy csajos és elegáns árnyalat!

Konklúzió
A Lowa Lady II GTX túrabakancs minden olyan hölgy túrázónak tökéletes választás, aki könnyű, megbízható, ergonómikus és biztonságos terméket keres, minden olyan előnyével együtt, amely hosszabb távok, sziklás terep, nagyobb súly cipelésének elviselésére és technikásabb gyalogösvények legyőzésére is alkalmassá teszi.

Személy szerint én úgy érzem, nálam egy olyan túrabakancs formájában találkozott az igény a megoldással, amelyben boldogan róhatom a hegyi kilómétereket és 100%-ban a táj szépségére és a terep kihívásaira koncentrálhatok. A Lowa Lady II GTX biztosan társam lesz ezeken az utakon!


A bakancs alaptulajdonságai még 1x felsorolásszerűen:
Kényelmes női túrabakancs nagy igénybevételű, hosszú túrákra. Ideális választás hegyi terepre, többnapos hátizsákos túrákhoz. A bakancsot egy már jól bevált modell továbbfejlesztett változata.
- 2,1 mm nubuk bőr felsőrész
- tartós gumírozás körbe
- Lowa „X-Lacing” fűzési rendszer, amely a nyelv séta közbeni elmozdulását akadályozza meg, valamint a fűző is nehezebben lazul ki tőle
- Vízálló-lélegző Gore-Tex membrán, mely biztosítja a vízállóságot, szellőzést és az optimális hőmérsékletet a lábak számára
- Kifejezetten nők számára kifejlesztett Vibram ® "Tactis DST" talp
- Tömeg: 1300 g / pár (UK 5)

 

A teszt lehetőségét ezúton köszönjük a  világjárók boltjának!

Hirdetés