Királyrét, a Börzsöny lüktető szíve Hír

Királyrét, a Börzsöny lüktető szíve Hír

Arday Attila
Arday Attila
2020/04/23
Királyrét egyszerre szíve a Börzsönynek és kapuja a Magas-Börzsönynek. A leggyakrabban innen indulunk, ide érkezünk. Királyrét megannyi szépséggel vár.
Hirdetés

A hegyek között megbújó, de könnyen megközelíthető Királyrét az oly sokunk által szeretett Börzsöny szíve-lelke. Királyrét csupán néhány ház és hozzá a rét, mégis lüktető középpontja az egyik legmagasabb és legvadregényesebb magyarországi hegységnek. Innen indulunk és ide érkezünk: a több mint 900 méter magasra nyúló Börzsöny felfedezése során általában kihagyhatatlan Királyrét, különösen akkor, ha a hegység legmagasabb vonulatának lábaihoz (Nagy-Hideg-hegy, Csóványos) a legegyszerűbb és legforgalmasabb úton jövünk: a Dunakanyarból.

Királyrét megközelítése

Nincs nehéz dolgunk, ráadásul autóval és vonattal is csodaszép az utunk Királyrétig, bár természetesen gyalogtúrák sokaságát is ajánlhatjuk. Ám minthogy Királyrét elsősorban a legszebb börzsönyi túrák legfontosabb gyülekezési és kiindulási helye, ajánlhatjuk Kismarosról idevezető aszfaltutat és kisvasutat is. Ami utóbbit illeti, manapság a legtöbb működő kisvonatot a Börzsönyben találjuk, szinte körbeveszik a hegységet és egyre többen vannak, egyre hosszabb nyomvonalon (már vitára is okot adva a hegység északi oldalán).

Kisvonattal Királyrétre

A börzsönyi kisvonatok közül fölrajzi helyzeténél fogva a Kismarost Szokolyán át Királyréttel összekötő vonal a legnépszerűbb, megannyi gyerek nagy kedvence. A Királyréti Erdei Vasút járműparkja büszkélkedhet egész Európa első napelemes kisvasútjával, ami ráadásul magyar fejlesztés, Vilinek hívják. Viliről és a kisvonatokról itt olvashatsz részletesen.

Vili a napelemes kisvasút

Királyrét, a Magas-Börzsöny kapuja

Ha megjöttünk Királyrétre, máris egy nagyon szerethető kis turistaparadicsomban érezhetjük magunkat, ahol vagy könnyedén összehozunk magunknak programokat vagy összehoznak nekünk. Túrautak sokasága indul innen, egymással párhuzamos jelzett utakon juthatunk fel északnyugati irányban a 865 méteres Nagy-Hideg-hegyre, de a 936 méteres Csóványost is közvetlenül célba vehetjük innen, északnak indulva. A Csóványossal az élen a Magas-Börzsöny tartogatja számunkra a legszebb magyarországi panorámatúrák egy részét, itt olvashatsz róluk többet.

Királyrét sokoldalúsága

Ha szervezett túrán vennénk részt, Királyrét szinte egész évben kínálja magát, de akár ötleteket is meríthetünk ezekből az önszervezéshez. Kevés olyan pontja van az országnak ugyanis, mint Királyrét, ahová hol hóvirágok közé, hol tavaszi madártúrára, hol szentjánosbogaras sétára, hol családi napra, hol vulkántúrára hívnak bennünket. (Merthogy a Börzsöny vulkanikus eredetű, andezit és dácit a hegységalkotó kőzete, patakjaiban akár szép ásványok is gyűjthetők, Királyrét közelében is).

Börzsönyi túrák

Hirdetés