Kempingezés - kényelmesen

Kempingezés - kényelmesen

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2016/07/04
A nyár beköszöntével sokan terveznek a természet lágy ölén éjszakázni
Hirdetés

A kempingezés csodálatos élmény, de ahhoz, hogy ez tényleg így végződjön, és ne egy rossz, a megismétlés gondolatától mentes emlék maradjon, fontos pár alap kelléket jól megválasztanunk indulás előtt. Legyen szó csak valamelyik tavunk partjáról, vagy hegyünk kempingjéről, vannak amiket fontos szem előtt tartanunk.

 

 

Amíg nem esik, az olcsó felszerelés is komfortos Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Amíg nem esik, az olcsó felszerelés is komfortos
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

 

Szállásunk a sátor

Ideális esetben nem a csillagos ég alatt alszunk – legyen akármennyire is nyárias az időjárás. Jöhet zápor, zivatar, vagy épp a levegő hűl le csípősre. Ma már rengeteg túrasátort találunk a különböző boltok kínálatában. Egy-kétrétegű, kupola, alagút, egy-két-háromszemélyes, előteres… A sok tulajdonság között olykor nehéz eligazodni, és kiválasztani az igényeinknek megfelelőt. Egy jó túrasátortól elvárható a kis súly, a könnyű felállíthatóság, a dupla réteg és megfelelő vízállóság, a kényelmes bejárhatóság és a jó szállíthatóság!

Magam részéről én az egyrétegű sátrakat fesztivál sátornak hívom, mert a legtöbb ilyen kivitel nem sokat bír, mind vízállóság, mind strapabírás terén. Azért jó, mert nagyon könnyű, nagyon olcsó. Ha baja lesz, csak kidobod… Ha hosszútávra tervezel, és olykor-olykor, akár csak hazánk középhegységeibe is túráznál, akkor mindenképp kétrétegű modellt válassz. Ezek kellően vízállóak és hőszigetelők tudnak lenni. Ha már többedmagaddal számolsz, az sem baj, ha éjjelre van hova rakni a csomagjaitok – legyen előtere is. Mindezek mellett a súly is fontos, hisz ha nem csak az autótól pár száz méterig kell cipelned a sátrad, akkor nem mindegy hány kilogramm húzza majd a vállad. A 4 kilogramm alatti sátrak elfogadhatóak, a 3 alattiak jók, ha kettőhöz közelit viszel, tökély! Persze egy nehezebb modellt szét is oszthatsz magatok között, osztozva a súlyon. Ha épp választás előtt állsz, arra is gondolj, hogy ha épp a hátadon lesz a sátor, mennyire akadályoz majd a haladásban. Mert például, ha sűrű növényzetben fogunk haladni, egy kör alakúra csomagolható sátor, a hátizsákunk két oldalán kilógó részével folyamatosan akadályozza majd az előrehaladásod.

 

Ágyunk

A túra egyik legsarkalatosabb pontja a megfelelő pihenés. Hiába nem esik már ránk az eső, hiába nem csapódik ránk a hajnali harmat, ha a kemény és egyenetlen talaj minden porcikánk nyomja, a reggeli csípős hőmérsékletben pedig vacogva ébredünk. Ha nem tudjuk magunk kipihenni az éjjel során, akkor a másnap gyötrelem lesz. Amire szükségünk van, az egy jó derékalj és hálózsák.

A derékalj szerepe fontos. Ha túl vékony vagy nincs is, akkor a keménytalajon (a füves terep pár óra elteltével már nem lesz puha alattad) folyamatosan forgolódva, az elmerevedett izmoktól és a hidegtől szoborként fogunk ébredni, fájlalva itt-ott testünk. Én kifejezetten előnyben részesítem a felfújható/önfelfújós és legalább 3-4 cm vastag derékaljakat. Ha nem is az otthoni ágy kényelmét biztosítja, de kellően kényelmes és meleg, hogy jót aludjak rajta.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni: még a kis hazánk található középhegységekben is előfordulhatnak nyári hajnalok során 5-6 fokos hidegek! Ezért nagyon fontos, hogy a hálózsákod ennek megfelelően válaszd ki! Minden zsákon fel van tüntetve annak komfortzónája, melyben még hidegrázás nélkül aludni tudsz. Fontos: mivel a hölgyek fázósabbak, ők melegebb hálózsákot válasszanak! Persze egy duplafalú sátor növeli a „hálószobánk” hőmérsékletét, de egy bükki vagy mecseki sátrazásra ne induljunk el 10°C feletti komfortzónás zsákkal.

 

A vad természetben is lehet pihentető az éjszaka, megfelelő felszereléssel Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
A vad természetben is lehet pihentető az éjszaka, megfelelő felszereléssel
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

 

Konyhánk

Lefekvés előtt, vagy épp már a következő nap indításaként nem árt egy energia dús, de főleg meleg kaját enni. Mivel ma már igen sok helyen tilos tábortüzet rakni, vagy épp a környezet nem nyújt lehetőséget rá, ilyenkor jól jön egy tábori gázfőző. Propánbután palackokat súly alapján választhatunk, utunk hosszához mérten. A főzőfej választásánál viszont érdemes a hely- és súlytakarékosságot szem előtt tartani. Vannak nagyon egyszerű és ezzel olcsó fejek is, de sokszor ezek használaton kívül sok helyet foglalnak, és súlyban is kemény grammok adódnak a többi cuccunk súlyához. Ideális esetben a főzőfej összecsukható, így kompakt méretével egy bögrében, vagy épp a gázpalack aljában is elfér. Súlya pedig 80 gramm alatt van.

 

Folyadék utánpótlásunk

Bár hazánkban is számos ihatóvizű forrás található, sosem árt a kellő óvatosság. Főleg nagyobb esőzések után, vagy bizonytalan kivezetésű vizek esetén. Ilyenkor nem árt elkerülni egy esetleges hasmenéssel teli napot – a víz fertőtlenítésére ma már számos megoldás kínálkozik. A legegyszerűbb, és európai szinten jól működik, a víztisztító tabletta. Pár óra alatt fertőtleníti a vizünk és már gond nélkül fogyaszthatjuk is.

 

Mire mit?

Hazai túrázást illetve kempingezést nézve, széles a kínálat, melyek nem is kerülnek aranyárba.

[mvnslider=64]

Hirdetés
Hirdetés