Júliai-Alpok: minden, amit e földi Paradicsomról tudnod kell Hír

Júliai-Alpok: minden, amit e földi Paradicsomról tudnod kell Hír

Arday Attila
Arday Attila
2020/01/31
A Júliai-Alpok könnyen megközelítő, nagyon szeretnivaló magashegység a magyarok számára. Összegyűjtöttünk róla mindent, ami lényeges.
Hirdetés

 

Az Alpok megannyi gyönyörű vonulata között is kevés örvend akkora népszerűségnek, mint a Júliai-Alpok. Már a neve is az egyik legszebb, kevesen tudják, hogy Julius Caesar nevét hordozza magában, hiszen Róma egykori teljhatalmú uráról nevezték el Carsia Iuliának, vagyis Julius-féle karsztvidéknek e tájat.

 

A Júliai-Alpok: ezért szeretjük annyira

Szerethetjük azért is, mert délre (pontosabban délnyugatra) kell utazni érte, az Alpok átlagánál jóval naposabb vidékre. Innen már közel az Adria, olyan szívünkhöz kedves helyekkel, mint az Isztria, Trieszt, Velence. A Júliai-Alpok rejti mindannyiunk szerelmét, a hegyek ölelésében nyugvó Bledi-tavat, a maga szigetével és templomával, amelyhez gondolával juthatunk. Eggyel arrébb vár minket a jóval vadabb Bohinji-tó, első világháborús magyar katonai temetővel, ami sokunknak zarándokhely, továbbá káprázatos túraútvonalak kiindulópontjaként. Innen egy majdnem függőleges, de mégis gyalogtúrára alkalmas falon juthatunk fel a bámulatos Crno Jezeróhoz, vagyis a Fekete-tóhoz, egy 1300 méteren fekvő tengerszemhez, ahonnan átgyalogolhatunk a nevében is varázslatos Hét-tó völgyébe, immár nagyon is magashegységi környezetben. És átlagemberként is felmehetünk egész Szlovénia és a Júliai-Alpok tetejére, a 2864 méter magas Triglavra: a magyar túrázókat sokszor ez érdekli a legjobban.

Júliai-Alpok: minden, amit e földi Paradicsomról tudnod kell-2

A Júliai-Alpok: kelet és nyugat legjobb ötvözete

Amiért a Júliai-Alpok még minden magyar esete, az a szlovének barátságossága és tisztasága. E nemzet és táj kulturális és földrajzi értelemben is olyan, mintha egy éles, sziklás határt alkotna a Balkán és Nyugat-Európa között; a Júliai-Alpokban és a környéken élők pedig mintha egyesítenék a délszlávok és az osztrákok jó tulajdonságait: meleg szívűek és tisztaságot tartanak.

 

A Júliai-Alpok, szárazon és vízen is túraparadicsom

Személyes tapasztalatunk alapján a Júliai-Alpok bizonyítja, hogy létezik földi Paradicsom. Az itt található Triglav Nemzeti Park biztosan az: reggeli rafting a Socán, a magával ragadó Boka-vízesés, a 2568 méter magas Kanjavec-csúcs és természetesen Triglav; mindezek itt várnak, rendkívüli vízi és szárazföldi túrák keretében. Ráadásul a Júliai-Alpok a via ferrata Paradicsoma is, az már csak hab a tortán, hogy kajakozhatunk is a Bohinji-tavon. (Vagy éppen deszkára is állhatunk, a SUP-hoz ennél nincs szebb és relaxálóbb környezet). Az élményeinket és a jótanácsainkat, itt írjuk le neked.

https://www.mozgasvilag.hu/turazas/hirek/a-foldi-paradicsom-letezik-megtalaltuk

 

A Júliai-Alpok családi túrára is tökéletes

Ha a családdal is hegyre mennél, a Slemenova Spica, az egyik legnépszerűbb hegy a Júliai-Alpokban téged és a gyerekeidet várja egy könnyű túra keretei között. Részletek és szintrajz itt.

https://www.mozgasvilag.hu/turazas/turautak/slemenova-spica-a-juliai-alpokban

 

A Grossglocknerről az Adriára a Júliai-Alpokon át

A 690 kilométeres Alpok-Adria Trail 3 országon, 3 kultúrán át Ausztria csúcsáról, a Grossglocknerről az azúrkék Adriáig tartó bámulatos túraút, amelynek szerves része a Júliai-Alpok. Ha a részletei érdekelnek, itt megtalálod őket.

https://www.mozgasvilag.hu/turazas/hirek/alpok---adria-trail

Júliai-Alpok: minden, amit e földi Paradicsomról tudnod kell-1

A Júliai-Alpok téli Paradicsom is

Ha a Júliai-Alpokban és a Kamnik Savinja Alpokban gyűjthető felejthetetlen téli élményekről olvashatnál – biatlon, síelés, hótalpazás, jégfalmászás – az ott töltött öt felejthetetlen napunk alapján, ide kattints. 

https://www.mozgasvilag.hu/si-snowboard/hirek/biatlon-sieles-hotalpazas-es-jegfalmaszas-szloveniaban

 

Hirdetés