Alpok - Adria Trail

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu
Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu
2012/03/24
690 km, 3 ország, 3 kultúra, a Grossglockner lábától egészen az azúrkék Adriáig.

 

A Möll-völgyből indul a túra 38 szakaszon át, melyek átlagos hossza 17 km. Villach érintésével érkezünk meg az osztrák-szlovén határon húzódó Karavankák vidékére. Szlovénia első, fontosabb állomása az alpesi sí világkupákról is ismert Kranjska Gora. 

Kranjska Gora a Júliai-Alpok és ezen belül a Triglav Nemzeti Park északi részén fekszik. Innen dél felé, Szlovénia legmagasabb hegyi átkelőjéhez, a Vrsic-hágóhoz vezet az utunk, melyet az első Világháborúban építettek orosz hadifoglyok. Az út létfontosságú volt az utánpótlás szállításához a hírhedt isonzói ütközetek során, ahol többszázezer honfitársunk lelte halálát. 

 

 

50 számozott hajtűkanyar vezet át a hegyen egészen Trentáig. A hágó legmagasabb pontja 1611 méter magasan van a Mojstrovka és Prisank hegyek között. A hágón található parkoló és menedékház kedvelt kiindulópontja a hegyi túrázóknak, akik innen indulnak, hogy megmásszák a két csúcs valamelyikét. Ettől a ponttól a Soca-völgyében folytatódik a túra. A Soca, Olaszországba átérve Isonzo néven ömlik az Adriába. Trenta után érjük el Bovecet, mely település virágzik az idegenforgalomtól. Télen síelők, nyáron pedig a hegyek szerelmesei lepik el az apró falut. Bovec főtere tele van különböző irodákkal, akik szervezetten viszik az érdeklődőket rafting, kanyoning és egyéb vizes túrákra. Bármivel is érkezünk nem szükséges az előfoglalás, hiszen a túrák folyamatosan indulnak, mindig van lehetőség benevezni egy igazi „élményfürdőre”.

 

 

Bovecet elhagyva egyre nyugodtabb és szélesebb lesz a Soca-völgy. Kobarid (Caporetto) lesz a következő állomásunk. A településen már érezhető a mediterránium közelsége, de még hegyek veszik körül. Kobaridban érdemes meglátogatni az I. világháborús múzeumot, ahol megtekinthetjük a XII. isonzói csata történetét. 1917-ben itt, Caporettonál törték át a magyar, osztrák és német csapatok az olasz védelmet, és ezzel a háború véget is ért ezen a vidéken. A stratégiailag fontos győzelem ugyan nem vezetett a háború megnyeréséhez, de az olasz hadsereget annyira megviselte a vereség, hogy nem is tudott talpra állni és dezertőrök ezreit végezték ki. Az előrenyomulást végül a Piave-folyó és angol-francia hadosztályok állították meg.

 

 

Folytatva utunkat a Soca mellett, megérkezünk Tolmin városába. Az I. Világháborús árkok és emlékek itt is folyamatosan kísérik az utunkat. Tolmin mellett található a Triglav Nemzeti Park legalacsonyabb pontja: a 180 méteren fekvő Tolmin-szurdok. A hely további legekkel büszkélkedhet, hiszen ez Szlovénia leghosszabb, a helyiek szerint legszebb, de kétségtelenül legmélyebb szurdokvölgye. A völgy 5-10 méter széles és forrásából 22°C-os víz tör elő, ami igazi ritkaságnak számít. A völgyben található még Dante-barlangja, mely 1140 méter hosszú rendszert alkot és már a 14. században fontos szerephez jutott, ugyanis termeit bejárva kapott ihletet Dante a pokol bugyrainak ábrázolásához. Tolmin után utunk nyugatra fordul és Goriziánál eléri az olasz határt. Triesztig innen csak érintőlegesen térünk vissza szlovén földre. 

 

 

Az Alpok-Adria út szlovéniai része egy igazi időutazással egybekötött kaland a festői szépségű Júliai-Alpokban. A Vrsic-hágón átkelve a Soca folyásirány jelzi: összességében végig lefelé haladunk, a tenger felé, így innen családostul is kellemes kikapcsolódásra van lehetőség a nyeregben.

 

 

(Fotók: slovenia.info)

 

Hirdetés
Hirdetés