Icebreaker Blast Jacket teszt Hír

Icebreaker Blast Jacket teszt Hír

Simon Ádám
Simon Ádám
2013/11/12
Amikor a ruha teszi az embert.
Hirdetés

Nem egyszer volt már szerencsénk merino gyapjúból készült ruházathoz, sőt, mostanában ez egyre gyakrabban előfordul. Valószínűleg nem véletlen, hogy egyre több gyártó fedezi fel magának ezt az anyagot és egyre több ember választja ruhatárába a barikák ajándékát. Mi magunk is csak pozitívan tudunk nyilatkozni, legyen szó futózokniról, pólóról, mellényről, vagy kardigánról.

 

Mit tud a Merino?
Leírtuk már többször, de nagyvonalakban a lényeg:
- nem, vagy alig büdösödik
- keveset kell mosni
- puha, selymes
- rohadt jól szigetel, ezért "nyáron hűt, télen fűt".

Mindent azért a merino sem tudhat, ezért pl. egész biztos lehetsz benne, hogy esőben bőrig ázol - persze nem lenne szép ezt hibaként felróni, mi sem tesszük. Az Icebreaker a merino gyapjú ruházati felhasználásának úttörője és ahelyett, hogy a babérokon csücsülne, megpróbál egyre többet-és-többet kihozni a báránybundából.

 

Merino - Icebreaker Blast Jacket
Merino - Icebreaker Blast Jacket
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Az Icebreaker Blast Jacket teljes egészében merino bélést kapott, de külső rétegei rugalmas elasztán és vízlepergető nylon hozzáadásával készültek. Ez a kombináció arra jó, hogy míg a testeddel érintkező felület gondoskodik a kényelemről, addig az elasztán dinamikus mozgást tesz lehetővé, sportolás közben követi a mozdulataidat, illetve a nylonnak (softshell) köszönhetően nem fogsz bőrig ázni, ha elered az eső.

 

Dizájn, kényelem, extrák
Az Icebreaker Blast Jacket szabásának köszönhetően ugyanúgy lehet sportos, odavágós, mint elegánsan visszafogott... persze ebben a választható színeknek is nagy szerepük van (fekete, vagy sárga-szürke).

Részemről mindenképp a sárga-szürke kombót javaslom, mert azon kívül, hogy feltűnősége a biztonságos láthatóságról is gondoskodik, kifejezetten üdítő hatással van a hangulatra is. Az év eleji ISPO-n láttuk már, hogy a menő márkáknál az élénk színek fognak dominálni és személy szerint kifejezetten örülök ennek. Ezt a vonalat képviseli a Blast Jacket sárga verziója is. A szürke betétek kiemelik sudár alakomat, a hát részen kombinált színek pedig a deltás hátamat és széles vállaimat hangsúlyozzák... szóval csajozós, na :)

 

Rabul ejtő színek - Icebreaker Blast Jacket
Rabul ejtő színek - Icebreaker Blast Jacket
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

A színek egyébként jelzik a felhasznált anyagokat is, a sárga a vízlepergető és szélálló, míg a szürke betétek felelősek a rugalmasságért, a szabad mozgásért és a szellőzésért. A szellőzést amúgy a két első oldalzseb kinyitásával is növelhetjük. Az elülső zsebek az átlagosnál nagyobbak és rajtuk kívül egy mellzseb, valamint két belső zseb is található a kabáton. A láthatóságról elöl a hegesztett mellzseb cipzárjának kerete, oldalt az Icebreaker logo és hátul egy ujjnyi csík gondoskodik.

Egy felső kategóriás ruházatnál már nem meglepő extra a nyak kidörzsölést megakadályozó cipzártakaró fül és a belső mp3-kivezető nyílás. Ha alulról nagyon befújna a szél, akkor az elasztikus behúzó zsinórral lezárhatjuk a réseket.

 

Tapasztalat
Mint már írtam, a megjelenése kifejezetten vidám, jó hangulatot áraszt és ez viselése közben kihat viselőjére is. Egy szimplán merino gyapjúból álló felső után elsőre feltűnő a vízlepergető softshell anyag miatti keménység, de gyakorlatilag elhanyagolható és még borsószem királykisasszonynak sem okozna kényelmetlenséget. Egyértelműen kényelmes, szabad mozgást enged. A nyakrész kényelmes, éppen eléggé magasodik a nyak köré, nem szoros. A külső, vízlepergető héj működés közben tesztelve, hasznossága egyértelműen megerősítve (azért ha a randiról késne a partnered és zuhog az eső, ne állj kint sokáig a szabadban, mert vízállónak nem vízálló).

Első része szélállóságból jeles, viszont erős hátszélben a hátsó szellőzőpanel nem véd a hűvös fuvallattól (megoldás: menj gyorsabban, vagy fordulj meg :)

 

Sötétben is világos - Icebreaker Blast Jacket
Sötétben is világos - Icebreaker Blast Jacket
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

A konstrukció erős és strapabíró, hosszú élettartamra enged feltételezni. Intenzív használat közben (főleg 10 fok felett) könnyű benne kimelegedni és megizzadni. Ennek kellemetlen velejárója, hogy az átnedvesedett belsőrész nehezen szárad.

A fentieket összegezve arra jutottunk, hogy az Icebreaker Blast Jacket-et 10 fok alatti hőmérsékletre, kevésbé intenzív sportoláshoz ajánljuk fázósaknak és kényelemorientáltaknak (bringatúra, gyalogtúra,stb.). Egy bazijó outdoor kabát, a ma kapható legmenőbb anyagokból és a trendeknek megfelelő dizájnban.

 

Az Icebreaker Blast Jacket a Mountex túrabolt jóvoltából járt nálunk, köszönjük!

 

Hirdetés