Menü

2009.02.11.     Hozzászólás 0

www.multinavigator.hu

Hogyan válassz túrazsákot? (Finn Halti Green 55 Blue túrazsák)

A kiránduló, túrázó, természetjáró emberek egyik legfontosabb kelléke, a hátizsák. A jó hátizsák kiválasztása pedig legalább annyira fontos, mint a kényelmes, és a terepi viszonyoknak megfelelő túrabakancs, vagy túracipő kiválasztása.

Hiszen gondoljunk csak bele, egy többnapos kirándulás, vagy hosszabb túrák alkalmával minden felszerelésünket hátizsákunkban kell tárolnunk, illetve magunkkal vinnünk utunk során, méghozzá a hátunkon! Nagyon fontos, hogy mindezt kényelmesen és praktikusan tegyük, a hátunk nagyon érzékeny „műszer”!

 

A megfelelő hátizsák kiválasztásánál a következőkre érdemes nagyon odafigyelni:

• Vízhatlan anyagból van-e, vagy van-e hozzá vízhatlan borítás?
• Van-e merevítés a hátrésznél, illetve ha van, akkor külső, vagy belső a merevítés?
 A hátrész tömör-e, vagy bordás/rácsos, a jó szellőzés érdekében?
• Hány rekeszből áll, illetve a fő rekesz felezhető, vagy megosztható-e?
• Rendelkezik-e derék-, illetve mellhevederrel? (a megfelelő és egyenletes súlyelosztás miatt ez nagyon fontos)
• A vállpántok párnázottak-e? (a vállpántnál nem mindegy az sem, hogy mennyire széles maga a pánt, ami a vállunkra fekszik. A szélesebb vállpántok kevésbé vágnak)
• Mekkora méretű, illetve hány literes a hátizsák és mekkora az általunk „cipelni” kívánt felszerelés tömege és térfogata?

 

Ha már a méretet és a térfogatot említettük, nem árt azzal is tisztában lenni, hogy gyakran a méret határozza meg a hátizsák felhasználási területét is. Hiszen az ember nem indul neki a „Kéktúrának” egy 20 literes bringás, vagy hétköznapi hátizsákkal, mint ahogy hegyikerékpározni sem egy 75 literes túrazsákkal megyünk.

 

 

Hátizsák fajták, rendeltetésük szerint

Kerékpáros (és utcai) hátizsákok: Általában kis méretűek, kb. 10 és 30 liter közötti űrtartalommal rendelkeznek, illetve kiegészítő zsebekkel vannak ellátva, a kisebb szerszámok, cserealkatrészek (gumibelső, csavarok, fékpofa, stb) elhelyezése végett. Hasznos, ha a hátizsákban van elkülönített hely a víztartálynak és az ivócsövet az archoz közel lehet rögzíteni, így menet közben is ihat a bringás, nem kell megszakítania edzését, útját, stb. A kerékpáros hátizsákok nyitása általában az oldalukon körbefutó zipzárral történik.

 

Általános hátizsákok: Térfogatuk általában 40 és 60 liter között mozog. Használhatjuk őket kisebb/közepes túrákhoz, 1-2 napos kirándulásokhoz, vagy akár a mindennapokban is, iskolába és munkába járni. Jellemző ezekre a zsákokra, hogy hátoldaluk enyhén merevített és méretre állítható, a kényelmes hordás érdekében. Ezeken a táskákon már megtalálható a mell és derékheveder kombinációja is, ami a kényelmes hordást, illetve a legideálisabb súlyelosztást segíti. A rakodórész egy, vagy két részből áll.

 

Túra-, vagy trekking hátizsákok: A 60 liter feletti zsákokat nevezzük így, kb. 80 - 90 literig. Ami ennél nagyobb, az már expedíciós hátizsáknak számít. Komolyabb, többnapos, vagy akár több hetes túrákra használjuk. Általában felső nyitásúak ezek a zsákok, amit egy úgynevezett „sapka” segítségével zárhatunk és ebbe a sapkába, apróbb dolgainkat is pakolhatjuk. Ezeket a zsákokat nagyrészt ellátják egy másik „bejárattal” is, hogy ha valamire szükségünk van a táska aljából, ne kelljen mindent kipakolni belőle, hogy megtaláljuk, amit kerestünk. Többségében két, vagy három rekeszesek ezek a zsákok, de előfordul, hogy egy nagy rekeszt kapunk, amit a belső zipzárakkal szükségeinkhez mérten felezhetünk, vagy harmadolhatunk. A nagyméretű túrazsákoknak van még egy nagyszerű tulajdonságuk. Hátszerkezetük jól állítható, így bárki a testméretéhez állíthatja, ami a kényelem szempontjából nem elhanyagolható funkció! Terhelhetőségük általánosan 20-50 kg közé tehető, bár tulajdonképpen az számít igazán, hogy Te mennyit bírsz magaddal vinni túráidra :). A komolyabb túrazsákokhoz kiegészítők is járnak, vagy külön beszerezhetőek. Ilyen például a hágóvas- és jégcsákány tartó, ivócső rögzítési lehetőség, kompressziós hevederek, kiegészítő rekeszek, síléc- és bottartó, stb.

 

 

Az alábbiakban engedjétek meg, hogy ajánljunk nektek egy olyan hátizsákot, ami bár 55 literes, de praktikus és kényelmes kialakításával, illetve kedvező árával a túrázók, kirándulók nagy kedvence lehet.

Ez pedig a Finn Halti cég által gyártott Halti Green 55 Blue

A Halti Green 55 hátizsákot ajánljuk barlangászathoz, hosszabb kiránduláshoz, utazáshoz, rövidebb és közepes távú túrákhoz. A fő rakodórekesze zipzárral kettéosztható, így felszerelésedet elszeparálhatod az egyéb eszközeidtől, pl. bakancs, hálózsák, étkészlet, táborifőző-készlet, stb. Könnyen elérhető oldalzsebeiben tárolhatsz kötélzetet, beülőt, vagy bármilyen más túrafelszerelést, amire hirtelen szükséged lehet utad során. A táska belsejében kisméretű zsebek segítik az apróságok praktikus és biztonságos elhelyezését. A zsák főrekesze alulról is nyitható, így egyszerűbben hozzáférhetsz a táska mélyén megbúvó eszközeidhez.

• A hátizsák térfogata: 55 + 5 L („sapkával” együtt),
• Anyaga: Oxford Nylon + megerősítésekkel

 

Weboldalunkon a Halti hátizsákok mellett, további nagyszerű túrafelszerelések és sporteszközök várnak rád. Gyere és látogass meg minket üzletünkben, vagy vásárolj kényelmesen webáruházunkból, ahol már bankkártyával is biztonságosan fizethetsz!

Olvass többet a témáról: túrabakancs, túracipő, túrazsák