Grönlandon bizonyított, te hol tennéd próbára?

Grönlandon bizonyított, te hol tennéd próbára?

Támogatott tartalom
2022/08/30
A Rudy Project AGENT Q szemüvegek extrém körülmények között vizsgáztak.

Bár a legtöbben úgy gondolják, hogy Grönlandot átszelni nem nehéz feladat, az igazság az, hogy a terepadottságok és a nedves hideg levegő miatt nehezebb, mint az Antarktisz keresztezése! Egyrészt a déli kontinensünktől eltérően Grönlandon közel 2000 méternyi mászás vár rögtön indulást követően az expedíciókra – ráadásul mindezt olykor igen nehezen járható terepen. Másrészt a nedves, ám igen fagyos levegőre nehéz jól öltözni. És mindezek mellett az engedélyek beszerzése sem könnyű...

Ezen kihívásba vágott bele Vámos Nóra és Rakonczay Gábor párosa, hogy mindennemű külső segítség nélkül teljesítsék a nagyjából 600 kilométeres utat. Erre az előre kiporciózott étel fejadagok és az engedélyek miatt maximum 30 napjuk állt rendelkezésre, amit végül szó szerint az utolsó másodpercig kihasználtak. Teljesítményük történelmi, hiszen Nóra az első magyar nő, aki keresztül kelt Grönlandon – de világviszonylatban is jó eséllyel ők ketten az első vegyes páros ilyen teljesítménnyel.

 

Grönlandon bizonyított, te hol tennéd próbára?-3
Grönlandon bizonyított, te hol tennéd próbára?-3
Forrás: Rudy Project
Grönlandon bizonyított, te hol tennéd próbára?-1

Extrém kihíváshoz megfelelő felszerelés

A sikeres átkeléshez a fizikai- és a mentális felkészültségen felül a megfelelő felszerelés is fontos szerepet játszik. Az ilyen és ehhez hasonló expedíciók során kiemelten fontos a szem védelme, hiszen a nagyon magas UV sugárzás mellett olyan extrém behatásoknak is ki van téve testünk, mint a különösen alacsony hőmérséklet (-10 – -20 °C), vagy az erős szél. Mindezek a szem védelmét ellátó szemüvegre is erősen kihatnak, melyeknek a teljes expedíció során ellen kell állna, funkcionalitását el kell lássa, és a viselője számára zavartalan viseletet és látást kell biztosítania. 

Rendkívül büszkék vagyunk a Rudy Project Magyarországnál, hogy Nóra és Gábor ezen történelmi expedíciójukhoz a Rudy Project termékeit választották (Gábor már az Antarktisz keresztezésekor is az olasz gyártó szemüvegét viselte, maximális elégedettséggel).

Útjuk során egy AGENT Q és egy SPINCUT szemüveget viseltek, az adott időjárástól függően. Előbbit a kevésbé extrém körülmények során viselték, így a szemüveg teljes mértékben megegyezett a szériagyártott termékekkel, míg a goggle típusú szemüveg kapott egy 5-ös kategóriájú fényszűréssel rendelkező lencsét.

 

Grönlandon bizonyított, te hol tennéd próbára?-4
Grönlandon bizonyított, te hol tennéd próbára?-4

Rudy Project Agent Q

Hogy miért pont ez a szemüveget választotta Nóra és Gábor? Nos, Q-ügynök formai- és technikai megoldásai révén egy kifejezetten sokoldalú szemüveg, amit ezáltal széles körben lehet használni. Az olasz gyártó sportszemüvegeitől megszokott strapabíráson és nedvességre is tapadó gumírozáson felül eltávolítható periférikus paneleket, a szárak helyére pattintható elasztikus pántot, valamint a keret belsejébe pattintható szivacsozott betétet is kapott. 

A periférikus panelek és szivacsbetét extra védelmet biztosítanak a szélsőséges időjárási helyzetekben, míg a pánt rendkívül jó stabilitást nyújt. Természetesen lencséi könnyedén cserélhetők, így alkalmazkodva a megváltozott körülményekhez (és persze dioptriázható is).

Ezen tulajdonságai révén Nóra és Gábor zavartalanul haladhattak előre, miközben szemeik maximális védelmet élveztek a külső behatásokkal szemben. 

 

Tedd próbára te is a Rudy Project szemüvegeket! Fedezd fel az AGENT Q kínálatot! 

RÉSZLETEK