Erdély, a túrára télen-nyáron hívó havasok birodalma Hír

Arday Attila
Arday Attila
2020/01/31
Erdély leírhatatlan szépségű havasai mindannyiunk szívéhez közel állnak. Túrák sokaságával csábítanak, bemutatjuk őket részletesen.
Hirdetés

Erdély neve is elég ahhoz, hogy az embert jó érzés járja át, és ebben hegységeinek, az erdélyi havasoknak óriási szerepük van. Regényeink, filmjeink, meséink, legendáink sokasága játszódik Erdély legszebb vidékein, történelmünk szerves része Erdély várainak, városainak, falvainak története.

 

Erdély kapuja is kalandok sokasága

Sokan tudják, de sokan nem, hogy a történelmi Erdély nem a határon kezdődik, hanem a hegyek között: ha itthonról Nagyváradon át Kolozsvárra tartunk, akkor ez leginkább a Király-hágó. Az Erdélyi-középhegységben, más néven az Erdélyi-szigethegységben járunk, ami valóban hatalmas – terjedelmes és magas – szigetként emelkedik ki a környezetéből, egyik oldalán az Alfölddel, a másikon az Erdélyi-medencével. Csodák sokaságával hegységek sokasága alkotja már magát e szigethegységet is Erdélyben, élükön a Bihar-hegységgel, ami káprázatos karszt vagy éppen a Gyalui-havasokkal. Már Erdély kapujában, a Király-erdőben is kalandok sokasága hív, via ferratával, túrákkal, raftinggal: itt mesélünk erről részletesen.

 

Erdély télen-nyáron

Erdélyt fenséges hegyek, havasok veszik körül délről, keletről és északról is, kezdve a Kazán-szorostól, Erdély déli kapujától, a 2500-as csúcsokkal fémjelzett Fogarasi-havasokon és a mesebeli Hargitán át egészen a Kárpátaljára átnyúló Máramarosi-havasokig. Erdély nyáron a hűsítő erdeivel, télen a valóban havas tájaival hív. Téli túraélményeinkről az oly népszerű Békás-szoros és Gyilkos-tó környékén itt mesélünk.

 

Függő-híd a Kis-Békás-szorosban Forrás: Vígh-Tarsonyi Gergő
Függő-híd a Kis-Békás-szorosban
Forrás: Vígh-Tarsonyi Gergő

 

Erdély csúcsélményei

A Békás- és a Kis-Békás-szoros körtúráját – fontos adatokkal, leírással, térképpel – itt ismerheted meg.
https://www.mozgasvilag.hu/turazas/turautak/a-bekas--es-kis-bekas-szoros-korturaja

Erdély királya, a Fogarasi-havasok megismeréséhez egy korábbi gyalogtúra-felhívásunkat ajánljuk neked, a többnapos útvonal és az élmények részletes leírásával, szállástippekkel.

 

Erdély: mesés várak, városok, természeti szépségek

Erdély nyugati részére, a szigethegységbe egy hétvégére is elutazhatunk Magyarországról túrázni, a távolabbi részei az utazás miatt már inkább egy hosszú hétvégét igényelnek, de két-három hetet is könnyedén eltölthetünk errefelé úgy, hogy csak egy-két hegységét ismertük meg. Itt egy kilencnapos túráról mesélünk részletesen, sok képpel – természetről, várakról, városokról.

 

Síelés Erdélyben

Az Erdély keleti részét magába foglaló Székelyföld önmagában is túl nagy ahhoz, hogy egészen megismerje az ember egy életen át. Itt találjuk Csíksomlyót, minden magyar zarándokhelyét, de itt találjuk többek között a Madarasi Hargitát, Erdély és Székelyföld népszerű síközpontját is. A részleteket és az adatokat itt találod róla.

 

Eszténák télen Forrás: Vígh-Tarsonyi Gergő
Eszténák télen
Forrás: Vígh-Tarsonyi Gergő

 

Hirdetés