Dolomitok  - A hegyre járók paradicsoma

Dolomitok - A hegyre járók paradicsoma

Ferenczi Anita
Ferenczi Anita
2023/09/04
Top 3 látnivalót gyűjtöttünk össze azoknak, akik a Dolomitokban járnak.
Hirdetés

Látványos sziklafalak, kristálytiszta hegyi tavak és több, 3000 méternél is magasabb hegycsúcs várja azokat, akik az olasz Alpokban található Dolomitokba látogatnak. Az Olaszország észak-keleti részén – főként Veneto régióban - található táj a magnéziumban gazdag alkotó kőzete, a dolomit - után kapta a nevét, és több mint 10 millió évvel ezelőtt alakult ki, hogy az évszázadok során az egyik legnépszerűbb európai kiránduló célponttá váljon. Legmagasabb pontja a 3344 m magasan lévő Marmolada.

Top 3 látnivaló a Dolomitokban – szerintünk

Tre Cime di Lavaredo – azaz a Három Nővér túra

Kontinensünk talán legszebb gyalogtúrája ez, melyet akár a bakancsos, hátizsákos túrázással még csak most ismerkedők is bevállalhatnak. Egy kiépített parkolóból, az Auronzo menedékháztól induló és mintegy 12 km-en keresztül haladó útvonalról csodás panoráma nyílik a Dolomitok ikonikus sziklatornyaira, a Három Nővérre (olaszul Tre Cime, németül Drei Zinnen) nagyjából félúton, a Locatelli menedékházban egy igazi olasz kávé társaságában pihenhetők ki a kiindulóponthoz érkező körtúra fáradalmai.

Cinque Torri – azaz az öt torony és egy kis történelem

Akik a Három Nővér-túrán már bemelegítettek, azoknak igazi ínyenc falat lehet a Monte Nuvolau túra, mely egyben egy hegyi történelemórával is felér. A Cinque Torri – öt torony – tövében ugyanis első világháborús bunkerek, lövészárkok húzódnak. A magányosan álló, és a sziklamászók körében is igen kedvelt öt tornyot elhagyva érdemes még tovább gyalogolni egy lankásabb úton, egészen az Averau-menedékházhoz, ahonnan egy közepes nehézségű, sziklás úton érhető el a 2575 m-es Novolau csúcsa. A Három nővér környékét mi is bejártuk már egy pazar via ferrata túrán. Beszámolónkat itt olvashatod 

Lago di Braies

Akik nem tartanak a turisták hadától, ellenben szeretnének egy könnyű, de annál látványosabb tó körüli sétát tenni, azoknak a Lago di Braies nyújthat felüdülést, akár az előbb említett túrák levezetéseképpen! A smaragdzöld minden árnyalatában pompázó tó körüli terület tökéletes piknikező, héderező hely, és – nyugisabb tempóban – akár 1-2 óra alatt könnyedén körbejárható.

Mikor érdemes a Dolomitokba látogatni?

A hegység a téli sportok szerelmeseit egészen novembertől áprilisig várja síterepeivel, aki pedig a tavaszi-nyári-őszi szezonban érkezik, az számtalan lélegzetelállító turistaúton, valamint via ferrata vagy kerékpáros útvonalon haladva gyönyörködhet a tejfehér sziklacsodákban, csipkézett csúcsokban.

 

Hirdetés