Camelbak Octane 24 hátizsák teszt Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu
2012/08/02
E xtrém körülmények között akár 50 gramm is sok, de még a kis elvárású átlag túrázónak is jól esik, ha használat után összecsomagolhatja kicsivé a táskát...
Hirdetés

Az Octane sorozat legnagyobb méretű darabja. A gyártó szerint tipikus multi sport zsák. Ajánlják túrára, hegyi bringára, futásra vagy bármilyen kaland versenyre. 

 

Camelbak Octane 24 Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Galériához klikk a képre!

 

Első ránézésre is egyértelmű legnagyobb előnye: a kis súlya. Az  Octane 24    olyan könnyű, szellős anyagból készült, hogy minden profit kiszolgál. Állítólag Ueli Steck mondta, hogy extrém körülmények között akár 50 gramm is nagyon sok. Hát ezt alapul véve, az Octane 24 -el senkinek sem lesz baja. Még a kis elvárású átlag túrázó és értékeli, hogy használaton kívül össze lehet csomagolni kicsivé a táskát, így nem foglal sok helyet. 

 

Anyaga vízlepergető , a hátán és a pántokon szellőzős, lyukacsos. Ennek a megoldásnak egy apró hátránya van a merevített falú, ívelt módozatokhoz képest, hogy az izzadságtól idővel bebüdösödhet a táska , ellenben jobban tudunk bele pakolni...Az  Octane 24   -et viszont simán ki lehet mosni, vagy áztatni. 

 
Mivel futáshoz, túrához és montizáshoz ajánlják, mind a 3 sport közben bevetettük. 

 

A következő főbb szempontok alapján vesézzük ki kedves Octane-unkat:
Kényelem és ergonómia
Itt tökéletesre vizsgázott. A zsák úgy tapad a hátamra, mintha összenőttünk volna, kis súlya és könnyű anyaga miatt szinte észrevétlen maradt. Vállpántja még akkor sem nyomta a vállamat, mikor megcsavarodva vettem fel. 

 

Camelbak Octane 24 Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Galériához klikk a képre!

 
Vízcső elvezetése
A vízcső elvezetése is minden elvárást teljesít. A vállpánton kis bújtató illetve kis műanyag patent biztosítja, hogy mozgás közben a cső ne lengjen mindenfelé illetve hamar megtaláld a csutorát, ha szomjas vagy!

 
Méret
Azt kell, hogy mondjam, hogy rövidebb túrázáshoz, vagy monitizáshoz (4-6 óra) tökéletes a mérete. A táska 24 literébe elfért: pulóver, esőkabát, váltó póló, hegymászó sisak, kaja. Külső zsebébe apróságok, a csípő hevederben található 2 zsebbe pedig azonnali fogyasztásra szánt csokik.

Futáshoz azonban mérete túl nagy is. Hosszú távú futásnál inkább elvárás, hogy a zsák ne lötyögjön a hátadon. Viszont ha telepakolom az  Octane 24   -et akkor nincs az a heveder ami lefogná futás közben. Általában futók nem is pakolják így tele a zsákot. Még az öltözés szempontjából leginkább necces őszi időjárás sem kíván többet 1 polar pulcsinál és egy hosszú futónadrágnál. Ezek pedig bőven elférnek egy kisebb, kifejezetten futásra ajánlott zsákba is. 

 
Zsebek beosztása
A zsebek elhelyezkedés és mérete, nagyban befolyásolja a komfortunkat. Az Octane 24 -en remek helyek állnak a rendelkezésünkre, hogy kütyüinket, falatjainkat elrakjuk. A csípőheveder mindkét szárán 1-1 zipzáros zseb található, melyet tapasztalatom szerint, majdnem teljesen lehet nyitni-zárni 1 kézzel is. Telefon, csoki, kisebb fényképezőgép stb... jól elférnek benne. 

A bal oldali váll hevederen található egy rugalmas hálós zseb, ami talán telefonhoz terveztek. A baja csak annyi, hogy az újabb okostelkók nem férnek el benne, csak a hagyományos méretűek. 

Különleges ismertetőjele az  Octane 24   -nek a táska tetején található plüss béléses zseb. Napszemüvegem részére tökéletes tárolónak bizonyult, bár meg kell hagyni, nagyobb darabok nem feltétlen férnek el benne. Ellenben bármilyen kütyünek tökéletes, amit féltünk a karcolódásoktól. 

Külső részén van egy nagyobb , külső tároló rekesz, ami első ránézésre sisaktároló . A gyakorlatban a mérete miatt ez nem igazolódott be, így csak egyéb dolgok tárolására használhatjuk. 

Hosszútávfutó barátom elvárása, hogy legalább 1 zseb vízálló legyen , amibe az értékeit elrakhatja. Ez hiányzik az Octane-ről. Ha az esőtől akarjuk védeni értékeinket, akkor külön vásárolhatunk hozzá esővédőt.

 
Pántok száma, hossza, állíthatósága
Pántokban természetesen hozza az elvártat (2) és még egy lapáttal rá is tesz. A felső mell heveder fel és le is állítható, sőt cserélhető is!

 
Súly
450 gramm. Nincs több hozzáfűznivalóm.

 

Víztárolója a megújult Andidote. Még első használó számára is egyszerűen megérthető a használata. Zipzár kihúz, tömlő kivesz. Alul a cső egy gombnyomással eltávolít. A tömlő nyílása szép nagy, mely egy tekerhető fedél zár. Negyed fordulattal nyitható. Teletölt, majd ugyanezt visszafelé eljátszva visszarak. Nagy nyílásnak köszönhetően akár ki is törölhető. De ha nem akarsz törölni, akkor a zár szélén található kis karokat lehúzva szellőztető funkcióra kapcsolhatunk. Így a tömlőt átjárja a levegő és szépen kiszárad. 

A tömlő közepén egy kis válaszfalat hegesztettek, ami megakadályozza a folyadék zavaró lötykölődését , továbbá segítségével a tömlő teli állapotban is szép lapos formájú marad. 

A csutora harapós (Bigbite) azaz csak harapsz és már ihatsz is. Harapás után sem csöpög, ráadásul egy zárszeleppel (Hydrolock) teljesen el is zárhatjuk. 

Hát mi ráharaptunk. :)

 

A Camelbak Octane 24 -et az Overland Budapest -től kaptuk tesztelésre. Köszönjük! 

Harapj rá te is ITT, az Overland kínálatában!

 

Camelbak Octane 24 Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!
Hirdetés