Államilag támogatott vándortáborok és kalandtúrák

Simon Ádám
Simon Ádám
2018/01/24
Szervezett vándortáborok teljes ellátással, napi 3000 Ft-ért.
Hirdetés

Földön, vízen, 2 keréken!
 

Vízivándor, Bringástábor, Erdeivándor Forrás: vandortabor.hu
Vízivándor, Bringástábor, Erdeivándor
Kép forrása: vandortabor.hu

 

A nyári táborok minden gyermek életében meghatározó élményt jelentenek, ami élményt, egy vándortábor még tovább képes fokozni. A bejárt terület nagysága, változatossága és sokszínűsége miatt sokkal nagyobb ismeretekre lehet szert tenni és látnivalókban is sokkal gazdagabb. Szervezés szempontjából viszont jelentősen macerásabb egy fix helyszínnél, hiszen több szálláson kell leszervezni az étkezést, több utazást kell lebonyolítani és a szükséges eszközökről is gondoskodni kell.

A vándortáborok leszervezésével járó legtöbb problémát megoldja a tavaly indult állami kezdeményezés, a Vándortábor, ami 2018-tól már gyalog-, kerékpár- és vízitúra formájában is elérhető. A vandortabor.hu oldalon kész vándortábor programok közül lehet választani, ahol előre meg van szervezve a szállás, a napi háromszori étkezés, az útvonalkijelölés és a szükséges eszközöket (kerékpár, fejvédő, túrakenu, lapát, mentőmellény, stb.) is biztosítják, egy hétre diákonként 21.000 Ft-ért.

 

Az eddiginél több, összesen 14 útvonalon indulhatnak útnak a felsős és középiskolás diákok csoportjai, akik idén az erdei és vízi vándortáborok mellett kerékpáros programokra is jelentkezhetnek. A vándortáborokban idén egységesen 21.000 forintos részvételi díjjal vehetnek részt az általános iskolás felsős és középiskolás gyerekek.

 

A Vándortábor Program 2018-ban

- 14 útvonalon – 5 erdei, 5 vízi, 3 kerékpáros és 1 kombinált vízi-kerékpáros - indulnak a vándortáborok az Országos Erdészeti Egyesület, a Magyar-Kajak-Kenu Szövetség és a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében.

- Idén összesen 10 000 diák számára tud a program lehetőséget biztosítani vándortáborozásra.

- Egységesen 21 000 forintos részvételi díjért vehetnek részt a diákok a táborokban.

- A Programhoz kapcsolódóan folytatódik a kísérő pedagógusok számára szervezett továbbképzés, melyen tavasszal több, mint 1 000 fő vehet részt. 2017-ben már 500 pedagógus végezte el sikeresen a vándortábor-vezető képzést. A képzést elvégző pedagógusok a táboroztatásért külön díjazásban részesülnek.

- A kerékpáros és vízi vándortáborokban a Program biztosítja a résztvevő gyerekek számára a megfelelő bicikliket, hajókat és a túrázáshoz szükséges további felszereléseket.

A vándortáborozás elindításának célja, hogy közvetlen élményeken keresztül ismertesse meg Magyarország természeti és kulturális értékeit a fiatalokkal. A Kormány támogatásával kialakított útvonalakon iskolák, civil szervezetek vagy egyházi közösségek szervezésében fiatalok ezrei járhatják be az ország legszebb részeit az Őrségtől a Dunakanyaron át a Felső-Tisza-vidékig.

 

 

„Sok eredményt értünk el az elmúlt években az aktív kikapcsolódás területén, de ezek közül a Vándortábor Programra vagyok a legbüszkébb, ezt tartom a legfontosabbnak. Jó, hogy számos turistaházat felújítottunk, építünk vízi megállóhelyeket, kerékpárutakat, de még fontosabb, hogy gyermekeinknek a virtuális valóság helyett igazi kalandokat adjunk. Ha sikerül a fiatalokkal megszerettetni a természetjárást, akkor 20-30 év múlva is lesznek olyanok, akik felnőttként is fognak túrázni, biciklizni, kenuzni, és továbbadják az ő gyermekeiknek a természet szeretetét.” – mondta Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos, a program ötletgazdája.

A Vándortábor Program tavalyi sikeres kezdet után kibővült útvonalkínálattal, és újdonságként kerékpáros változattal kiegészülve folytatódik.

 

Erdeivándor Forrás: vandortabor.hu
Erdeivándor
Kép forrása: vandortabor.hu

 

A www.vandortabor.hu felületen keresztül már most jelentkezhetnek a felső tagozatos és középiskolás diákok csoportjai a nyári szünetben zajló, jellemzően egyhetes táborokra.

A hagyományos természetjárás formáit felelevenítő mozgalom célja a fiatalok számára elérhető áron olyan nyári elfoglaltságot biztosítani, aminek a segítségével személyes élményeket gyűjthetnek az ország természeti és kulturális örökségéről.

 

Az erdei, kerékpáros és vízi vándortáborok útvonalai végigvezetnek az ország legszebb területein: a Dunakanyarban, az Őrségben, a Szigetközben és az Alsó-Duna szakaszon, a Bakonyban, a Mecsekben, a Mátrában, a Bodrog és a Felső-Tisza vidékén.

A táborok hossza egy hét, mindenütt kiépített táborhelyek, jól megszervezett ellátás és kulturális vagy sport programok várják az indulókat. Az egyes vándortáborok infrastruktúrájának és rendszerének kialakítását az adott területen jártas civil szervezetek szakértői végezték: a vízi vándortáborokat a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, a kerékpáros vándortáborokat a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség, míg az erdei vándortáborokat az Országos Erdészeti Egyesület koordinálja.

Az útvonalak mellett bővül a résztvevők köre is, hiszen az oktatási intézmények mellett csoportot szervezhetnek a civil szervezetek vagy éppen az egyházi közösségek is. A biztonságos lebonyolítás érdekében fontos a megfelelő képzettséggel rendelkező kísérők jelenléte. A program keretében már több mint 500 pedagógus szerzett vízi vagy gyalogos vándortábor-vezető képesítést, de tavasszal az egyes témákat összeadva több mint 1 000 fő részére nyílik meg az akkreditált képzés lehetősége, ami ráadásul kibővül a kerékpáros tanfolyammal. A képzéseket a Testnevelési Egyetem és az egyes vándortáborokat koordináló civil szervezetek bonyolítják le.

 

Bringásvándor Forrás: vandortabor.hu
Bringásvándor
Kép forrása: vandortabor.hu

 

„Örülünk, hogy idén kerékpáros vándortáborok is indulhatnak, és fontosnak tartottuk a csatlakozást a tavaly indult kezdeményezéshez, hiszen egyik célunk a kerékpározás népszerűsítése és a hazai tájak megismertetése a diákok körében. A bringás vándortáborokat azok számára is elérhetővé tesszük, akiknek nincs kerékpárja, mert mindenki számára jól felszerelt kerékpárokat és előírt felszereléseket biztosítunk. A diákok előre megtervezett és biztonságos útvonalakon kerékpározhatnak, emellett szervezett és ajánlott kulturális és természetismereti, valamint élményprogramokon vehetnek részt.” – fogalmazott Pénzes Erzsébet, a kerékpáros vándortáborok koordinátora, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség alelnöke.

 

„Minél több erdei élményt és érdekes ismeretet szeretnénk nyújtani a résztvevőknek, ezért az útvonalakon erdei iskola foglalkozásokat szervezünk a fiatalok számára, az erdőben haladó csoportokat pedig a helyi erdészek adják szinte kézről-kézre. A legzöldebb nyári programot kínáljuk a diákoknak, hiszen tudatosan törekszünk arra, hogy minél kisebb legyen a vándortáborozók ökológiai lábnyoma: tartós felszerelési tárgyakkal váltjuk ki az eldobhatókat, megtanítjuk a vízzel és energiával való takarékoskodás fontosságát. A szervező pedagógusok és túravezetők munkáját egy számukra meghirdetett nyereményjátékkal is szeretnénk megköszönni, aminek három nyereménye egy-egy 150 ezer forint értékű nyaralási lehetőség a bakonyi, börzsönyi vagy mecseki erdei szálláshelyek valamelyikén” – mondta el Zambó Péter, az erdei vándortáborokat szervező Országos Erdészeti Egyesület elnöke.

 

Vízivándor Forrás: vandortabor.hu
Vízivándor
Kép forrása: vandortabor.hu

 

„A tavalyi év tanulságait levonva próbálunk minél szélesebb rétegeknek kedvezni Vízivándor táborainkkal, ezért hoztuk létre a vízi-osztálykirándulások lehetőségét, amelyek három naposak és a jelenlegi tanév végén, valamint a következő tanév elején bonyolítjuk le őket” - tájékoztatott Schmidt Gábor, a VíziVándor táborokat szervező Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke. „A köztes nyári időszakban pedig az általános hosszabb táborainkra lehet pályázni. Mind a két túra típusnál a szervező pedagógusok minden segítséget megkapnak a tábor sikeres és biztonságos lebonyolításához, miután a túravezetést, a felszerelések bérlését, szállítását, a táborhelyek kiépítését és az ellátást is a VíziVándor program szakemberei végzik. A pedagógusok számára egy vízitúra-csoportkísérői képzést is indítunk, ahol a tanárok elsajátíthatják a túrák és kirándulások megszervezéséhez és lebonyolításához szükséges tudást és evezésben, víztúra vezetésben való jártasságot szerezhetnek.

Az idei táborokat, azaz az osztálykirándulásokat és a hagyományos vándortáborokat 2018 május 14. és szeptember 16. között rendezzük meg hat helyszínen, a Szigetközben, a Felső-Tisza vidékén, a Bodrogon, a Dunakanyarban Esztergomnál, Pakson és egy közös helyszínen a Bringásvándorral, a Körösök-vidékén. A programokra minden alapfokú köznevelési vagy szakképzési intézmény, valamint civil szervezet pályázhat 18 év alatti korosztályban. Reméljük idén is sok iskolás korú fiatalnak szerzünk örömöt és köszönthetjük őket a vízitúrázók világában.” – foglalta össze Schmidt Gábor.

 

Jelentkezés

Jelentkezni a vandortabor.hu oldalon elérhető túrák oldalán lehet.

 

Hogyan szervezhet egy tanár vándortábort?

Ahhoz, hogy egy oktató vándortábort vezethessen diákjainak, részt kell vennie egy két napos tanfolyamon, ahol megszerzi mindazokat az ismereteket, amik a vándortábor biztonságos és szakszerű lebonyolításához szükségesek. Külön képzés szükséges azonban az erdei-, a kerékpáros-, illetve a vízitúra vezetéséhez. Egy-egy tanfolyamnak az ára 10.000 Ft, ami a tanfolyam idejére tartalmazza a szállást és az étkezést is (a képzésért 30 kreditpont jár). Ilyen módon tehát lehetőség van kedvezményesen megszerezni a kerékpáros vándortábor-vezetői-, vízitúra vezetői-, vagy a gyalogos vándortábor-vezetői, államilag elismert képesítést.

A képzésen részt vett tanárok ezután az általuk vezetett túrán megbízási díjban részesülnek, gyalogos vándortábor esetén táboronként bruttó 100.000 forint-, vízitúra esetén napi bruttó 15.000 forint-, míg kerékpártúra esetén napi bruttó 10.000 forint megbízási díjat kapnak. Részletek a vandortabor.hu weboldalon.

 

A http://www.vandortabor.hu honlapon keresztül már lehet jelentkezni a vízi és erdei vándortáborokra, míg a kerékpáros útvonalakra február 1-én nyílik meg a regisztráció. Ugyanekkor kezdődik a jelentkezés a gyalogos és kerékpáros vándortábor-vezető pedagógus továbbképzés tavaszi időszakára.

A Vándortábor Programot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Kerékpározásért és Aktív Kikapcsolódásért Felelős Kormánybiztosi Iroda támogatja.

Hirdetés
Hirdetés