A tökéletes rövidtávú teherhordó - Thule Capstone 50

A tökéletes rövidtávú teherhordó - Thule Capstone 50

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2016/07/22
Szeretnék valami rosszat írni, de a Capstone baromi jó hátizsák.
Hirdetés

Ha nem célunk több napos nomád túrára indulni, nem cipeljük folyton magunkkal a gardrób teljes tartalmát, nem készülünk sherpa versenyre, akkor nincs igazán szükség a 60+ literes zsákra. Az egy-két napos, rövid túrákhoz egy max 50 literes táska is bőven elég, melyben minden cuccunk apraja-nagyja kényelmesen elfér - főleg, ha a tervezők ügyesen húzták a ceruzát.

Egyáltalán nem lövöm le a végét, hisz volt már kezeink között pár Thule, melyeknek mindnek hasonló konklúzió jutott. A Capstone is egy baromira jól használható, egy-két napos túrákhoz való hátizsák. A tesztidőszak alatt nyúztam a Königsee lélegzetelállító környékén egynapos bakancsos túránkon, és Erdélyben többnapos kalandban volt részem vele kétkeréken. Mindkét próbatétel után ugyanazon két jellemző járt a fejemben: tökéletes kényelem és jól pakolhatóság. Szeretnék valami rosszat írni, hogy kevésbé fájjon visszaadnom, de a Capstone baromi jó hátizsák.

 

Stabilan fekszik fel a hátra Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Stabilan fekszik fel a hátra
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Komfort

A legkisebb hátizsáknál is hangsúlyos szempont annak kényelme, de 40 liter felett, amikor már súlyos kilogrammok húzzák a vállad, nyomják a hátad, akkor ez a rész még kritikusabbá válik. Hisz mit ér egy agyonpakolható táska, ha pár óra használat után már nem az előttünk levő útra és a minket körbe vevő természetre figyelünk, hanem a fájdalomra… A Thule tervezői már sokszor bizonyították, hogy nagyon komolyan gondolják az outdoor termékeiket, és jó érzékkel nyúlnak a praktikus megoldások mellett a kényelmi részekhez is. Így van ez a Capstone hátizsáknál is.

A váll- és derékpántjai vékonyabb szivacsozást kaptak, de az 50 literes űrtartalomhoz nem is kell vastagabb – azzal csak feleslegesen növelnék a zsák súlyát. A vállpántok ergonomikusan íveltek, így komfortosan fekszenek fel testünkre.

A tesztek során, főként bringán, nagyon kíváncsi voltam, hogy a feszített hálós hátrendszer hogy fog működni. És itt elsődlegesen nem a szellőzésre gondolok –az elemeléstől jól mozog a levegő a hát és a zsák között, az meg más kérdés, hogy én meg még nem találtam meg azt a rendszert, ami alá ne izzadtam volna be – hanem a stabilitásra figyeltem. Ezen rendszerek egyik hibája tud lenni, ha a feszítéssel a zsák törzsét – és ezzel a súlypontját – túlságosan eltartják a hátunktól, ami pedig instabillá teszi a viseletét. A skandinávok persze itt is nagyon figyeltek, mert csak pár centiméteres az elemelés, amitől meg van az extra szellőzés, viszont a súlypont még mindig kellően közel van a testünkhöz.

A váll- és derékpántok hosszának állíthatósága kevés ahhoz, hogy mind az olyan jetik mint én, mind a normál és mind a kisebb testfelépítésűek komfortosan magukra szabhassák a táskát. A vállpántok magasságának állíthatósága az alap, amit a Capstone egy finomam állítható rendszer segítségével biztosít is.

 


Bringás nomád akcióban Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Bringás nomád akcióban
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Pakolhatóság

A Capstone nem rendelkezik a nagyobb testvéreknél oly szeretett és praktikus U-alakú törzs felvágással, viszont egy ekkora zsákot nem is pakolunk annyi cuccal meg, hogy erre igazán szükségünk legyen. Ennél fogva bőségesen elég tud lenni a felső száj és egy alsó, kb egyhamard magasságban elhelyezett cipzáras nyílás, hogy megtömjük a nagy rekeszt. Ezek ellenére, mégis találunk egy felsliccelést, de csak az egyik oldalán, és csak az oldalán. Ez kisebb cuccok elővételéhez elégséges...

Pár éve még kuriózum volt, ma már sok gyártó ad lehetőséget, hogy ivószatyorral használjuk a nagyobb hátizsákokat. Természetesen a Thule is lehetőséget biztosít: a hátfalán belülről lett kialakítva egy rekesz neki, és van kivezető nyílás is.

A törzs külsején találunk egy hatalmas, elasztikus rekeszt. Ez könnyedén nyeli el az olyan jeti emberre való esőkabátot is, mint az enyém (XXL). Ráadásul a tetejét egy csattal össze lehet fogni, ami egy egyszerű és nagyszerű dolog, hisz ezáltal nem tud menetközben kicsúszni a cuccunk.

Az apróságok sorát a derékpánt mindkét szárán található egy-egy cipzáras zseb bővíti. Ezekbe mobiltelefon, kisebb pénztárca, zsebkendő, apró nasik könnyedén elférnek, és mindig kéznél vannak, a táska levétele nélkül is.

 

Szerencsére nem spóroltak a huzat méretén Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Szerencsére nem spóroltak a huzat méretén
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Funkcionalitás

Azért a hátizsákról alkotott véleményt nem csak a kényelme határozza meg, hisz lehet kényelmes, de ha nem használható jól arra, amire készült?? Itt is fontos szerepet kapnak az apró részletek, mint például a nagy, a túlpakolástól nehezen nyíló cipzárokat is könnyedén kinyitó szánhúzók.

A tesztalanyunk kupolája nem csatolható le, de megint csak azt kell mondjam, hogy erre a funkcióra ebben a kategóriában nincs is szükség.

A Cordura anyaga minimálisan vízlepergető, így nem kell kapkodni, ha menetközben cseperegni kezd az eső. A nagyobb égi áldástól az aljába rejtett esővédőhuzattal óvhatjuk meg a táskánk tartalmát. Magam részéről szeretem, ha ezen a filléres dolgon nem spórolnak a gyártók, és akkora huzatot kapunk a zsák mellé, ami akkor is funkcionális, amikor a táskánk utolsó köbmillimétere is meg van tömve. A Capstone huzata ilyen, így ha még a külső nagy elasztikus rekeszt is megtömjük, a huzat még mindig jól lefedi az egészet.

A pakolhatóságnál említett apróságok sorához a két oldalsó, enyhén előre nyilazott elasztikus zsebet is odatenném. Hihetetlen, hogy egy ilyen egyszerű dolog, mint a zsebek függőlegesből előre döntése, mennyire kényelmesebbé teszi a használatát, és levétel nélkül is ki-bepakolhatunk.

 

Összességében, ahogy az elején már lelőttem, a Capstone egy nagyon jó hátizsák, amit kifejezetten egy- illetve kétnapos túrákra ajánlok, és nem feltétlen csak gyalogláshoz!

Hirdetés