Országúti triatlonista talpig sárban Hír

terepsport.hu;http://ww.terepsport.hu
2010/02/01
Portré: Kis Gyula a magyar triatlon élet egyik állandó szereplője, számos bajnoki cím birtokosa, több évadban is profi olasz csapat versenyzője.
Hirdetés
Tavaly nagy esélyekkel utazott a féltávú, más néven 70.3-as triatlon világbajnokságra, ahol mégsem szerepelt úgy, ahogyan szerette volna. Erről is kérdeztük az országúti versenyzők által ritkán látogatott, nagyon kemény és nehéz cross futások egyikén. Ezek a versenyek a legkülönfélébb nehézségeket állítják a résztvevők elé - éppen ezért a legjobb felkészülési versenyek között tarják őket számon. Azoknak, akik kibírják egyáltalán...     X2S: Pár szóval el tudod elmondanád az etyeki cross futást? Kis Gyula: 2.lettem, sérülésem ellenére, amit még a szentendrei crosson szenvedtem el. Erősen meghúztam a bal combfeszítőmet. Éppen ezért nem mertem annyira nyomni Etyeken. Egészséges állapotomban valószínű harca bírtam volna kényszeríteni a győztes honvédos srácot. A pálya és a körülmények nekem kedveztek, hiszen kicsit nehezebb triatlonos alkatomnak feküdt a pálya. Hosszú egyenes szakaszok, néhány rövidebb kaptatóval. Az egy iramra való ráállás jobban megy, nyilván az országúti triatlonozás miatt. Az etyeki cross tulajdonképpen egy felkészülési állomás volt az alapozásomban, így sokkal inkább edzésnek fogtam fel. Ugyanakkor Polythlonos csapattársaimat is elkísértem, és próbáltam segíteni, támogatni őket. Alapjában véve elégedett vagyok a versennyel, és remélem a sérülésem is elmúlik lassan.
 
X2S: Országúti triatlonos létedre sok cross futáson indulsz. Ezekben milyen edzés és felkészülési sajátosságokat látsz, hiszen sokan túl nehéznek, sőt veszélyesnek látják? Kis Gyula: A válasz egyszerű. Nagyon szeretem a cross futásokra jellemző hangulatot, pályákat.. Emellett szerintem a szürke-egyhangú téli alapozásból néha ki kell rántania magát a sportolónak. Véleményem szerint ezek a kőkemény körülmények sokkal inkább erősítenek, mint egy hétvégi hosszú futás a Margitszigeten. A veszélyesség természetesen benne van a pakliban, de az aktuális versenyre való tudatos felkészüléssel és a koncentrációval szinte teljesen ki lehet védeni ezeket.
 
X2S: Idén mik a terveid a triatlonnal? Egyéb sportágakban? Kis Gyula: A 2010-es főcél ismét a 70.3-as világbajnokság. Csakúgy mint az ide vezető kvalifikációs világkupa versenyek sora. Emellett mindkét hazai hosszútávú OB-n indulok, ahol legalább az egyiken szeretnék végre a dobogó legfelső fokára kerülni. Ugyancsak nagy kihívás számomra a Budapesti VB-n korosztályomban a legjobbak közé kerülés. Emellett felkészülésnek számos futó, kerékpár és úszóverseny van betervezve.
 
X2S: Tavaly nagy esélyekkel indultál a féltávú VB-n, sajnos mégis rosszul sikerült. Ennek mi volt az oka? Hogyan érintett téged az eredmény és a tanulságot hogyan alkalmazod a jövőben? Kis Gyula: Igen, sajnos 4 héttel a VB előtt elkaptam valami vírusos nyavalyát, amiből egyszerűen nem tudtam kigyógyulni a VB-ig. Ebből levontam a tanulságokat, miszerint októbertől kezdődően nem érdemes trópusi versenykörülményekre itthon készülni. Csakúgy mint a hideg, az egyre rövidülő nappalok, edzőtársak hiánya hátráltathatja a felkészülést egy november közepi versenyre.
 
X2S: Egy profi versenyzőnek mik a legalattomosabb ellenségei a versenyek előtt? Táplálkozás, pihenés, időjárás, felszerelés? Kis Gyula: Igen ezek mind, viszont én azt vallom, hogy ha valaki tudatosan előre végiggondolva, (nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is) felkészül egy versenyre, egyszerűen nem érheti baj. Szinte még a szerencse is mellészegődik. Ilyenkor nincs defekt, nincs rosszullét...Az idő mindig olyan amilyen, de ha számítunk már 1 héttel előre rá, akkor erre a körülményre is fel tudja magát a sportoló készíteni. A felszerelés véleményem szerint a végső teljesítmény 1-2%-ért felelős csupán. Itt a tudati, mentális „ottlét” a kulcs, ami akár 20%-ot is elérhet.
 
X2S: Az edzéseidet milyen beosztásban  végzed el?  Mennyi  idő jut az egyes számokra és a felkészülési időszak melyik szakaszában erősebb az egyik és gyengébb a másik szám edzése? Kis Gyula: Mivel az ELTE-BEAC Polythlon vezetőedzője vagyok, edzéseket tartok és emellett két felsőoktatási intézményben is tanulmányaimat folytatom, eléggé behatároltak az edzésekre fordítható időim. Ugyancsak nagy kérdés az edzőtáborokra fordítható pénz. Ez egy éves költségvetés tetemes részét kitehetik. Viszont rendkívül hasznos, és elengedhetetlen része a sikeres szezonnak. Most egyértelműen az úszás-futás-erősítés hármas van terítéken, egészen február végéig, amikor is 2+2+1 hetes intenzív kerékpáros edzőtáborozásba fogok. Tunézia 2 hét, Dél-Franciaország szintén 2 hét, és még egy 1 hetes hazai tábort is szervezek a Polythlonnal.
 
X2S: A sport mellett a közeljövőben milyen terveid vannak? Kis Gyula: Első, és legfontosabb az iskoláim elvégzése. Emellett természetesen a Polythlon majd’ 80 aktív tagját szeretném minél inkább segíteni, összefogva az egyetemi tömegsport fejlesztésével. Ez az egyik fő célom, mivel a hazai triatlon egyértelmű fejlődésének helyes iránya az amatőr bázis növelése.
 
X2S: Ha meghívnának pár különleges versenyre akár váltóban, elindulnál? Kis Gyula: Természetesen, ha ezzel bármilyen olyan törekvés mellé állhatok, amit az elveim szerint helyesnek tartok. Számos ilyen versenyen indultam már, nem is esett mindegyik jól, de szeretem a kihívásokat és a jó hangulatot. A X2S versenyek légköre nagyszerű szokott lenni, a távok és a terepek láttán azért néha nagy levegőt kell venni.       
 
X2S: Köszönjük, további eredményes felkészülést!
Hirdetés