Augusztus 23-án: IRONMAN 70.3 Budapest Hír

Augusztus 23-án: IRONMAN 70.3 Budapest Hír

(x) - Támogatott tartalom
2014/08/11
Augusztus 23-án a triatlon világmárkája érkezik a magyar fővárosba

Kropkó Péter álma hamarosan valóra válik: augusztus 23-án a triatlon világmárkája érkezik a magyar fővárosba, a sportág történetében először indul útjára az IRONMAN 70.3 Budapest mezőnye.

Kilenc évvel ezelőtt egy meglepetésnek szánt sajtótájékoztatón búcsúztatták a negyvenkét esztendősen visszavonuló hosszú távú triatlonost, aki a jövőjét firtatót kérdésre kifejtette, nem is lehet más a célja, mint elhozni hazánkba az IRONMAN sorozat egyik versenyét.

„Akkor nem is vártam ezzel sokáig, de a márka tulajdonosa, a World Triathlon Corporation még nem volt nyitott a versenyrendszerének bővítésére, különösen nem az egykori vasfüggönyön túli országokban. Két évvel ezelőtt aztán egy nagyon jó barátommal úgy döntöttünk, nekifutunk újra. Igyekeztünk olyan jó csapatot felállítani, amely a különféle szakterületeken világszínvonalon képes megoldani a feladatait. Megkaptuk a versenyt, amelyre hamarosan ki is tehetjük a „megtelt” táblát, ugyanis az egyéni versenyben mind az ezerötszáz rajtszám gazdára talál” – újságolta Kropkó Péter.

 

Kropkó Péter
Kropkó Péter

 

A rangos nemzetközi verseny központja a Lágymányosi-öbölben lesz, itt tartják majd az első versenyszámot, az úszást is. Kerékpározni és futni Budapest legszebb részein fognak a triatlonisták, akik között ismerős arcokat is felfedezhetünk majd: egyéniben indul például az olimpiai, világ- és Európa-bajnok öklöző, Kovács „Koko” István, váltóban nevezett egy másik profi világbajnok, a lengyel Dariusz „Tiger” Michalczewski, de olimpia, VB- és EB-érmesekből álló váltót gyúrnak össze az öttusázók is, Balogh Gábort, Sárfalvi Péter, Dorozsmai Gábor összeállításban.

 

„Az IRONMAN nem csak a profik küzdelmeiről szól, éppen az a varázsa, hogy a hobbiból sportoló hétköznapi emberek is együtt szerepelhetnek a sportág csillagaival, ám számukra nem egymás legyőzése, hanem a táv teljesítése, a megálmodott időeredmény elérése a legfontosabb” – jegyezte meg Kropkó Péter.

 

Kropkó kidobta az ellenőrző listát
Az 51-szeres IRONMAN hozzátette: számára is új feladatokat hozott a neves viadal megrendezése, ki is hajította azt az ellenőrző listát, amit versenyzőként harmincegynéhány éven át minden erőpróbára elvitt magával.

„Az elmúlt hónapokban egy új lista készült, amely sokkal több verseny előtti tennivalót tartalmaz. Belülről is jól megismertem az évek során ezt a világot, de még most is napról napra szembesülök vele, milyen komoly kihívás egy ilyen esemény megrendezése. Mondhatnánk, hogy az IRONMAN 70.3 Budapest már most siker, hiszen induló rendezvény ritkán szokta már az első évben kitölteni a maximális létszámot, de azon dolgozunk, hogy ehhez mérten színvonalában is kiemelkedő a magyar verseny.”

 

Az IRONMAN 70.3 Budapest számokban
57 országból több mint
1500 versenyző áll rajthoz. A táv:
1,9 kilométer úszás,
90 kilométer kerékpározás,
21,1 kilométer futás.
700 önkéntes segít a pálya mentén,
4500 liter PowerBar energiaitallal,
15 hektoliter alkoholmentes sörrel frissíthetnek a résztvevők, akik közül
18 éves a legfiatalabb, a magyar Böröcz Bence, és
73 éves a legidősebb, Eli Iwens Belgiumból. A résztvevők
44 százaléka először indul ilyen hosszú triatlonversenyen,
86 százaléka férfi, és
30 százaléka magyar. A legtöbb külföldi, a nevezők
9 százaléka a szomszédos Ausztriából érkezik.