Úszás elemzés Garminnal

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2016/07/20
Kuttor Csaba edzői szemmel értékeli a Garmin 920 XT úszóknak szánt funkcióit
Hirdetés

A Garmin XT 920 rendelkezik úszás funkcióval is.

Naná! Ha már triatlonra készült.

Ezzel kapcsolatban hagy jegyezzem meg, hogy alapvetően az úszóedzők irtják az órák használatát edzéseken. Ennek több oka is van. Az egyik, hogy eszközzel úszás esetén (teknőc, tenyér-ellenállás pl) a szembe jövő akár kárt is okozhat az órában, ha összecsapnak a sportolók. A másik, sokkal kellemetlenebb történet - és erre már volt is példa a csoportjaimban -, hogy az órás összecsap a nem órással. Konkrétan majdnem eltörte az ujját. Mivel ez napi szinten előfordul, én sem látom szívesen azt, ha valaki órában úszik.

Ez élvonalbeli úszóknál pedig még inkább elképzelhetetlen. Már csak azért is, mert a korrekt naplózáshoz gyakorlatilag minden résztávot úgy kell befejezzünk, hogy megnyomjuk a gombot. Ez a páros karos beérkezés pedig elég körülményessé tesz mondjuk egy olyan edzést, hogy 40x50. :)

 

Miért ajánlom mégis az órával úszást?

Mert a triatlonosok közül még mindig nagyon sokan magányosan edzenek, munka előtt, munka után, munka közben lerohannak az usziba, és csapkodnak egyet. Továbbá alkalomszerűen, mint nálunk is, monitoringra, visszacsatolásra tökéletes. Továbbá ne feledjük, nyílt vízben is szoktunk úszni, így azok az edzések sem tippelésre kerülnek be innentől a naplókba, hanem korrekt számokkal. Sőt, azt is látjuk, ha a „nyílt vizes technikánk” javult.

Az óra természetesen itt is rendelkezik olyan extrákkal, amit az okos mérnökök gondolom sportolókkal egyeztetve fejlesztettek ki. Ilyen a pihenőidő panel, ami amellett, hogy inverz mutatja az adatokat, azaz azonnal levágod, ha mondjuk nem nyomtad meg a gombot. De a megjelenített adatok is azok, amelyekre a falnál kíváncsiak vagyunk, azaz a megtett táv, az úszott idő, a pihenő idő, és futóóra megy az indításhoz képest, hogy ha esetleg a fix indulásokat akarjuk inkább tartani. Nem mellékesen kábé dupla erős, és hosszú a rezgés gombnyomás után, hogy biztosak legyünk benne, tényleg megnyomtuk.

 

SWOLF

A legnagyobb tudása számomra megint egy "apróság", a SWOLF szám. Hogy mi ez, és miért jó, azt előbb egy kis alap probléma felvetéssel szemléltetném.

Sokat támadtak engem annak idején egyébként remek triatlonedzők, hogy mit papolok én csapásszámokról és, tempószámolásos gyakorlatokról, amikor jómagam is 20 körüli tempóval úszok 25m-ként. És valóban, vannak olyan úszók, akik gyors iramú úszásnál is meg tudják tartani a relatív alacsony csapásszámukat, és vannak, akiknek durván megugrik a tempószámuk. Jó hírem van a triatlonosoknak: a pörgős kartempó önmagában nem bűn! Ha haladsz vele, ezt elnézik neked, sőt, nyílt vízen érdem, mert nehezebb a közeledbe férkőzni a többieknek, jobban lereagálod a hullámokat és a többi versenyzővel való találkozásokat.

Hogy a tempószámolás hasznosságát hirdető Széles Sándort idézzem:

medencében azért kell törekedni a szép úszásra, hogy legyen miből csúnyulni.

Magyarul, ha tudsz kevés tempóval úszni medencében, közepes iramnál, akkor jó eséllyel valamit jól csinálsz a víz alatt, ergo a kartempód hatékonysága megfelelő. A hatékony kartempó felgyorsítása amennyiben sebesség növekedéssel is jár, akkor ez teljesen rendben van.

Nálam ez úgy néz ki, hogy 1:20-as tempó környékén, akár 12-13-as csapással is elüzemelek. Ha csak a tempó a cél, akár csúsztatás nélkül 9-10 tempóval is átmegyek. Az ominózus 20-as karcsapást akkor olvasta a fejemre a kolléga, amikor 8:56-ot úsztam 800-on. Kicsit más volt a ritmus…

 

A megoldás: SWOLF

A mérhetőségét a fenti dilemmának elég jól megoldja a SWOLF szám. Ez a 25m-es iramod, hozzáadva az egy kar által végzett csapásokat. Azaz 1:20-as 100-aknál egy 20-as csapásszámnál (ez 10 kartempó/kar) a SWOLF 30-as.

Az a legjobb természetesen, aki nagyon halad, és nagyon keveset csap. Ő lenne a Ian Thorpe. Aki keveset csap, és relatíve jól halad, vagy aki sokat csap, és az előző kománál kicsit gyorsabb, azoknak is elég alacsony SWOLF-juk lesz, azaz jó úszók. Aki össze-vissza csapkod, de nem halad, annak kell leginkább valamit kitalálnia, hogy a helyzet változzon.

A GARMIN XT 920-as nagy segítségünkre lesz a dolog monitorozásában. Medencében egyszerűen csak beállítjuk, hogy 25-ös vagy 50-as medencében edzünk-e, és nagyon szépen leköveti a bukófordulókat, és számolja folyamatosan a SWOLF-unkat. Ezt lehet szépen nézegetni, hogy lassú úszásnál, gyors úszásnál mi történik. Szétesünk, vagy masszívan hozzuk mindig a ránk jellemző SWOLF-ot. Természetesen lányoknak némileg magasabb, lévén nem taszítanak akkorát magukon minden tempónál. A testméretek is számítanak, hiszen aki kicsi, annak alapból többet kell húznia.

 

Nézzük meg Anheuer Kristóf adatait, aki az egyik legjobb triatlonos úszó

 

 

800as-hosszak.jpg
800as-hosszak.jpg

 

 

Így néz ki ha az ember a grafikus megjelenítésre kattint. A grafikus ez esetben nem tudom mit jelent, de én is ezt nézem, ha csak úgy rá akarok lesni egy edzésre. Hogy miért gondolja az óra néha, hogy pillangóban úszott, azt nem tudni, de ez ne zavarjon meg minket. :)

Ha a táblázatos megjelenítésre kattintunk, ezt kapjuk:

Krisi-adatok.jpg

Krisi-adatok.jpg

Itt van némi gondom az adatok tálalásával. Az nagyon jó, hogy a nyílra kattintással legördül minden résztáv minden adata, viszont akkora számözönt kapunk, hogy oldalt és alul is huzogatnunk kell, ami nagyon megnehezíti az elemzést. Például egy 30x100-nál engem nagyon nem érdekel, hogy mennyi kalóriát égettem/100m. Pár sor nyugodtan törölhető lenne, az egész táblázat összehúzható lenne, és máris jobban áttekinthető. 

Node ne finnyáskodjunk, a lényeg, hogy a részidőktől a csapásszámig elég egzaktul megkapunk minden adatot. 

krisi-sz-s.jpg

krisi-sz-s.jpg

50es-edz-s.jpg

50es-edz-s.jpg

Itt lehet látni, hogy kifejelzetten gyors úszásnál, első képen 200-aknál, másodikon 50-eknél is bőven 30 alatti SWOLF-fal úszik Krisi. Alapból 23körül úszkál, erősnél 27 köré kerül. A másik delikvens Fuchs Dori, akinek Keszthely Triathlon úszását meg megmutattam korábban.

Dod-medence.jpg

Dod-medence.jpg

 

Kijelenthetjük, hogy Dodó medencében kifejezetten hatékony. A fenti edzés egy szubmax sorozat volt, ami se nem kőkemény, de már nem az a csúsztatós úszás. Végig 30 alatti SWOLF-ot produkált, ami stabil jó úszást mutat.

Dod-keszthely.jpg

Dod-keszthely.jpg

Erre a Keszthelyi úszása minimum 4-gyel magasabb SWOLF-ot hozott. Alapból a 32-es csapás kb ebben az iramban 11körüli 25m-eket jelent, ami máris plusz két tempó. Nincs ezzel semmi baj, de mivel neoprént is lehetett használni, azt vártam volna, hogy a tőle elvárható 1:16-17-es iram bőven menni fog. Helyett 1:23 körüli tempó lett, ami megint 2 pontos SWOLF emelkedés a megnövekedett csapásszám dacára. Dodónál ez a probléma egyébként elég nyilvánvaló, és ezen kell sokat dolgoznunk, hogy ugyanazt mutassa nyílt vízben is, mint amit tud medencében.

A nyílt víznél egyébként vegyük figyelembe, hogy sokszor a mintavétel idején az óra víz alatt is lehet, így az kiesik. Ebből előfordulhat, hogy nem túl korrekt a távolság. Ez akkor érdekes, ha - mint az alul is látható - körpályán úszunk. Ilyenkor komoly eltérés is lehet a körök hosszában. Ha nagy kört úszunk, vagy egyenes vonalban haladunk, a kiesett mintavételi pontok korrigálva lesznek, és a távolságban nem lesz szignifikáns különbség. Max a statisztikában lesz olyan fals info, mint ami Dodónál is volt Keszthelyen, hogy úszott 1:05-ös 100-at is meg 1:48-ast, ami nyílvánvaló lehetetlenség.

Peschiera-nyilv-viz-t-rk-p.jpg

Peschiera-nyilv-viz-t-rk-p.jpg

Ami igen érdekes, hogy vajon nyílt víz esetén mi az indokolt SWOLF emelkedés?

Természetes, hogy a sok tempó a hullámok között nem csak azért van, mert azzal előrefelé jobban haladunk. Sokszor csak pluszt csapunk, mert beleakad a kezünk egy hullámba, vagy csak az előttünk úszó lábát kerülgetjük, esetleg bóját kerülünk, és a kigyorsítás miatt kell többet húznunk. De pluszt okoz a levegővétel is, hiszen ilyenkor nem csak hátrafelé húzunk, hanem felsőtestünk, fejünk kiemelkedése érdekében lefelé is. A nyílt víz 3-4-gyel emelheti a SWOLF-ot véleményem szerint. Akinek többel emelkedik, annak a nyílt vizes úszása különösen szétesik, és ezen kell dolgoznia.

Peschiera-nyilv-viz-stat.jpg

Peschiera-nyilv-viz-stat.jpg

Itt látható is, hogy Dodónak nyílt vízben neoprén nélkül akár 39ig is emelkedik a SWOLf-ja. Amúgy olyan 35-37 volt az, de így is 8-10-es emelkedésről beszélünk.

 

Triatlonosoknak tehát a tanácsom a következő

Medencében törekedünk rá, hogy egy ránk jellemző, technikánknak, erőnlétünknek megfelelő, lehető leggazdaságosabb úszóstílust kialakítsunk. Kerüljük a túlzott csúsztatást, és az szétesős csapkodást! Időnként ellenőrizzük le, hogy például egy-egy hosszabb sorozat esetén is stabilan tudjuk-e tartani úszásunk hatékonyságát. Ha nem, elemezzük ki, mi lehet az oka. Aztán a nyílt vizi tesztekkel figyeljük meg, hogy mennyire emelkedik a SWOLF. Ha túlzottan, akkor érdemes a tájékozódó-képességünket, a nyílt vizi levege-vétel technikánkat javítani, de sok oka lehet még az indokolatlan emelkedésnek. A Garmin biztosan segíteni fog minket ebben a munkában.

További sportosat! 

Hirdetés