Miért Keszthely Hír

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2014/01/21
Hirdetés

 

N-vtelen9.jpg
N-vtelen9.jpg

 

 

Hirtelen nagyon sok triatlonos lett az országban. Meg hála Istennek sok verseny. Nem tudni tyúk vagy a tojás, azaz a sok - remélt - nevező miatt van sok verseny, vagy majd a sok versenyből lesz sok induló, a lényeg, hogy míg pár éve könyörögni kellett, hogy valaki megrendezze a középtávú OB-t, addig ma csak féltávból lesz 4, ha nem több...

Szerintem komoly rövidtávú versenyből nincs ennyi. Ez is mutatja, hogy az amatőr triatlonista elsősorban a kihívást keresi a sportunkban. Ez pedig a féltáv, illetve az ironman. Lehet remek rövidtávú versenyt is rendezni, de ahhoz, hogy sikeres legyen sok mindennek klappolnia kell: jó minőségű pálya, élményt nyújtó körítés, megfizethető nevezési díj. Ezek együtt nem sok helyen valósultak meg eddig kis hazánkban, ezért elmondhatjuk, hogy egy rövidtávú versenyen ha 300 fölé emelkedik a nevezők száma, akkor az már nagy szám.

Nos, a budapesti 70.3-on szerintem simán meglesz a 2000. Dimenzió ugrás. Nagyatádon rendre 500körül van az indulók száma, és folyton emelkedik. Valahogy az embereknek kedvük van megdegelni. Ki érti?

 

Nos, akkor folytassuk, lesz Füreden az amatőrök féltávú OB-ja, és Kaposvárott az Extremman-es feles. Hogy én miért mégis a keszthelyi, legújabb féltávú versenyen fogok indulni?

1. Olyan gyors pálya lesz, ami beszélő viszonyban van a budapesti 70.3-mal, ami nem titkolva idei fő versenyem lesz. Azaz bárkinek aki még ebben gondolkodik, szimulációra, felmérni hol is tartunk, ez a legtökéletesebb.

2. Május 31.-i dátumával elég korán van ahhoz, hogy nagyon ne keverjen be a szezonomnak, főleg a hazai versenyeimnek, mégis elég későn ahhoz, hogy a lábaimban már megfelelő mennyiségű edzésmunka legyen, hiszen márciusban már azért minden komoly (vagy fanatikus) triatlonista kerékpárra ül, így én is.

3. Várhatóan már jó idő várja a triatlonosokat, hiszen idén május végén már 18fokos volt a víz és 25fokos a levegő, azaz ez nem a megfővésről fog szólni, hanem egy kevésbé felkészült vesenyzőnek is elsősorban önmagát kell legyőznie, az extrém meleget nem.

4. Élményt nyújtó versenypálya. Eddig elég eldugott helyeken rendeztek Magyarországon versenyeket. A Budapest 70.3 szakít ezzel a hagyománnyal, és végre beviszi az emberek közé a triatlont. Valahogy kicsiben a keszthelyi is ezt próbálja. Nem gyakori, hogy teljes útlezárás van, itt ez meglesz, ráadásul első osztályú minőségű főutakon! Az úszópálya egy zavartalan öbölben, ahol még egyedülálló módon a szurkolók egy mólón besétálhatnak az úszópályába, így az első szám is élvezhetővé válik. A homokos parti rajt is igazi kuriózum a Balaton parton. A futópálya viszi mégis a prímet. Keszthely gyönyörűen felújított főutcáján lesz a futás, a végén a a Festetics kastéllyal, melyen a futók nemes egyszerűséggel átfuthatnak majd. Szerintem nagyobb élmény, mint az általában jellemző eldugott kisutcákon, le nem zárt kerékpárutakon való futás.

5. Keményebb amatőröknek szerintem még az sem akadály, hogy amolyan főpróbaként, kifejezetten a táv teljesítésre törekedve, a két hétre lévő amatőr OB előtt teljesítse Keszthelyet is. A nevezési díj nem fog sokakat eltántorítani, ugyanis a szervezők igyekeznek azt a konkurencia alá belőni.

6. Nem utolsó sorban komoly pénzdíj kerül kiírásra, azaz, várhatóan egy minőségibb mezőny fog összegyűlni, ami laikusok nézők számára is izgalmassá teszi a küzdelmet.

7. Ami még bónusz, hogy aznap lesz Keszthely napja, így a nézők is garantáltak, illetve a verseny mellett remek szabadiős programok várnak mindenkit a Balaton parton, estefelé koncertekkel. .

Egy szó, mint száz, egy egész napos élménynek ígérkezik május 31., és talán ez a legfontosabb. 

Hirdetés