Hová lett a tél Európában?

Hová lett a tél Európában?

Pintér László
Pintér László
Feje tetejére állt az időjárás. Az Alpokban hetek óta tavasz van, 2000 méter alatt a korábban hullott hó nagy része elolvadt. Sorra dőlnek a melegrekordok, egyes sípályákon megnyitották a nyári hegyibringás ösvényeket.
Hirdetés
Miközben Európa nagy részén tombol a januári tavasz, Észak-Amerikában a legzordabb tél van. Az alacsonyabban fekvő alpesi sípályák gyakorlatilag hómentesek, de sok helyen már annak is örülnek, ha a zöldellő rétek-erdők között kanyarog egy keskeny hószalag. A pályaüzemeltetők küzdenek a korábban legyártott műhó megőrzéséért, hogy legalább valamennyi síélményt kínáljanak a síelni érkező vendégeknek. Van, ahol feladták a harcot: a sípályát visszakapták a hegyibringások és a gyalogos túrázók. Van, ahol megnyitották a nyári bobpályát is.

Januári tavasz

Hiába volt az ígéretes télkezdet októberi, novemberi komoly havazásokkal, az utána rendszeressé váló délnyugati, majd nyugati áramlás a sok csapadék mellett meleget hozott Közép-Európa térségébe. Ennek eredményeként decemberben a Francia-Alpokban kétezer méterig felfalta a meleg és az eső a korábban lehullott havat. Hasonló a helyzet Olaszországban és Svájcban is. A Keleti-Alpokban nagyjából 1500 méter felett lehet a pályákon vállalható havat találni, de természetes hó ott is inkább 1800-2000 méter felett van, illetve a fagyzugokban. Az újév további melegedést hozott: nap nap után dőlnek az adott napra vonatkozó melegrekordok. Egészen elképesztő értékeket is olvasni: Január másodikán az ausztriai Schneeberg lábánál fekvő Puchbergben 19,7 fokos napi maximumot mértek. A liechtensteini Vaduzban szilveszter éjjelén csak 16 fokra süllyedt a hőmérséklet. Ez még egy hűvösebb nyári éjszakának is simán elmenne. Hatalmas területen mérnek 15 fok feletti maximumokat napok óta, és 2000 méter felett is bőven pluszok vannak, ezért a korábban lehullott hó olvad.

A helyzetet illusztrálandó, vessünk egy pillantást néhány ismert síterep webkamera képére!

Zell am See, Ausztria, 750 m, jobbra hátul az 1965 méteres Schmittenhöhe:

Hová lett a tél Európában?-10

Garmisch-Partenkirchen, Németország, 708 m:

Hová lett a tél Európában?-9

Kitzbühel, Ausztria, 762 m:

Hová lett a tél Európában?-7
Forrás:

Matrei in Osttirol, Ausztria, 975 m:

Hová lett a tél Európában?-4

Diedamskopf, Bregenzer Wald, Ausztria, 2000 m:

Hová lett a tél Európában?-1
Forrás:

Meransen, Dél-Tirol, 1400 m:

Hová lett a tél Európában?-5

Les Gets, Franciaország, 1172 m:

Hová lett a tél Európában?-3

Morzine, Franciaország, 1000 m:

Hová lett a tél Európában?-6

Extrém időjárás

Decemberben a Délnyugati-Alpokban hullott különösen sok csapadék, amely egyrészt 2000 méter alatt elolvasztotta a havat, másrészt lokális árvizeket és földcsuszamlásokat okozott. A Les Portes du Soleil síterepen a komplett sípálya szakadt le, magával rántva a sífelvonó tartóoszlopát, amelyet egyedül a sílift drótkötele tartott:

Vissza a nyári programokhoz

Miközben a horvátországi Zágrábban a női alpesisí-világkupa két versenye közül csak az elsőt tudták megtartani, a másodikra már használhatatlanná vált a pálya, a szintén alacsonyan fekvő Mariborban megnyitották a downhill pályát a hegyibringások számára:

Az Alsó-Ausztriai St. Coronán január 8-ig megnyitották a Motorikparkot és a nyári bobpályát. Lackenhof am Ötscher a "Großer Ötscher" kétüléses liftjén csak gyalogos turistákat szállít, síelőket nem. A Hochkar Bergbahnen mind a síelők, mind a gyalogos turisták számára biztosítja a transzfert a Hochkar előcsúcsára a négyüléses liftjén. Annabergen még várnak a döntéssel, de előfordulhat, hogy a hétvégére a gyalogosokat is felengedik a liftre, és megnyitják a zipline-t is.

A Gemeindealpe Mitterbach síterepen mind a négy-, mind pedig a kétüléses lift is szállít gyalogosokat a hétvégén. A szomszédos Mariazeller Bürgeralpén megnyitották a Dreiseenwanderweget a Bürgeralpe Express hegyi állomásáról, továbbá a "Backside up" bringaösvényt is.

A Mönichkirchen Erlebnisalmon a gyalogút nyitva a Mönichkirchner Schwaigra. A Semmeringen a síelők és szánkósok mellett a gyalogosok is használhatják a kabinos felvonót.

Aki már kigyalogolta magát, az a termálfürdőkben lazíthat azokon a terepeken, ahol a közelben akad ilyen. A mostoha hóhelyzet ellenére továbbra is nagyon sok helyen lehet síelni, de mivel a pálya mellett sokfelé semmi hó nincs, extra figyelemmel érdemes csúszni, illetve nagyobb tömegre is lehet számítani, hiszen jóval kisebb területre szorulnak a pályát használók.

Mindeközben Észak-Amerikában

A karácsonyi időszakban olyan mértékű sarkvidéki hidegleszakadás öntötte el a kontinenst, amely Kanadát és az Egyesült Államok egy részét is megbénította. Buffalóban rövid idő leforgása alatt másodszor esett közel két méter hó, mindez mínusz húsz fok és 100-130 km/órás szél mellett. Ilyen hóvihart még ott is csak emberöltőnként egyszer látnak. Sokan az utakon rekedtek autóikban. A szélsőséges időjárás áldozatokat is követelt.

Reed Timmer ismert viharvadász végigközvetítette a hóvihart. Egészen elképesztő, hogy egy nagyváros közepén olyan felvételek készülnek, mint amilyeneket antarktiszi dokumentumfilmekben szoktunk látni.

A hóvihar a nyugati hegyvidéket sem kímélte. Az alábbi felvétel Montanában készült, és még úgy is félelmetes, hogy a készítője nem ment ki a szabadba.

A Sierra Nevada hegylánca a múlt hét óta egy ún. "légköri folyónak" nevezett jelenségnek köszönhetően egymás utáni hullámokban kap alkalmanként 1,5-2 méter havat. Már az előző hóvihar után is több síterepet átmenetileg le kellett zárni, amíg megközelíthetővé és biztonságosan síelhetővé tették őket. Épphogy végeztek a munkával, hamarosan érkezik a következő hóvihar. Aki emiatt kénytelen kihagyni 1-2 napot, legalább megspórolhatja a 279 dolláros napijegyet...

Ez a látvány fogadta a Big White síterep liftkezelőit az előző után:

Ez pedig már az Alta síterep:

A két kontinens karácsonyi hőmérsékleti anomáliáját kiválóan érzékelteti az alábbi térképes grafika:

Mikor jön végre hó, és mi lesz a teleinkkel?

Némi reménysugár a jövő héten körvonalazódik, lehűléssel, és egyelőre bizonytalan mértékű, de számottevő csapadékkal.

Korábban is volt már rá példa, hogy vagy nagyon későn kezdődött a hegyekben a havas tél, vagy januárban volt komolyabb meleghullám, esetleg korábban jött a tavasz. Az aggasztó inkább a tendencia, tehát a felmelegedések mértéke, és azok bekövetkezésének gyakorisága. Az alacsonyabban fekvő alpesi síterepeken már évek óta gondot okoz a hóhiány, kimutathatóan egyre kevesebb a havas napok száma. Akadnak helyek, ahol lassan a hóágyúzás létjogosultságáról is el kell majd gondolkodni. A téli sportok életterének beszűkülése középtávon elkerülhetetlennek látszik.

Addig is, ha kíváncsi vagy, hol a legjobb púder, akkor klikk ide.

Problem?

Egyvalakinek teljesen mindegy, mennyi hó van. A francia freestyle sí pápa, Candide Thovex az aszfaltot is megcsúszná, ha csak az lenne...

Nekünk, földi halandóknak meg marad ez:

Hová lett a tél Európában?-11
Hirdetés