Thule Motion XT Alpine tetőbox Hír

Thule Motion XT Alpine tetőbox Hír

Simon Ádám
Simon Ádám
2018/01/16
Tetőboxot lezárni még nem volt ilyen könnyű.
Hirdetés

Az előző síszezont egy Thule Flow síbox közreműködésével bonyolítottuk le, ami rendkívül lapos (mindössze 31 cm magas) és így kellően áramvonalas, ámde így is 400 literes belső térfogattal bír. Remek pakolhatóságáról és ötletes megoldásairól ebben a cikkben írtunk...

Az idén tesztelt Thule Motion XT Alpine első ránézésre, mintha ugyanaz a box lenne, formája, méretei nagyon-nagyon hasonlóak, ám van egy óriási különbség... egy olyan különbség, amire szerintem nagyon sokan vágytunk már, amikor egy kimaxolt űrtartalmú tetőboxot próbáltunk meg valahogy lezárni.

 

Thule Motion XT Alpine tetőbox Forrás: Mozgásvilág.hu
Thule Motion XT Alpine tetőbox
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Thule Motion XT Alpine tetőbox méretei

Külső mérete 232 x 95 x 35 cm, belső térfogata 450 liter, teherbírása 75 kg. Mindössze 6 centiméterrel hosszabb, mint a Flow, ám így akár 215 centi hosszú sílécet is szállíthatunk vele, széltében 8, magasságra 4 centimétert növekedett. Mintha igyekeztek volna a jól bevált aero-formát úgy optimalizálni, hogy még több hely legyen a sícuccoknak belül és tulajdonképpen így 50 liter pluszt nyertek nekünk. Ez az űrtartalom kényelmesen kihasználható kötéssel felszerelt sílécek és snowboardok szállításához egy egész család számára, de a szánkó besúvasztásáról tegyünk le (hacsak nem összecsukható).

 

Thule Motion XT Alpine tetőbox Forrás: Mozgásvilág.hu
Thule Motion XT Alpine tetőbox
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Thule Motion XT Alpine tetőbox rögzítése

Az ún. PowerClick rögzítési rendszert szintén a Flow boxból ismerjük és szeretjük is. A PowerClick rendszer alján lévő karmokat könnyedén előre-hátra mozgatva beállítod a keresztlécekre majd egy kézzel a gombokat fordítva megszorítod őket. A karmok 2 oldalra fogják így körbe a lécet. Nincs bénázás, csavarozás, matekozás, ráadásul a beépített nyomatékhatárolóval 100%-ig biztos lehetsz benne, hogy megfelelő a rögzítés szorossága. A rögzítő karmokat a Thule mérnökei a lehető legjobban a box hátsó feléhez helyezték, így nagyon kicsi az esélye, hogy a felnyíló hátsó ajtó kinyitását akadályozná.

 

thule-motion-xt-alpine-rogzito-2-.JPG Forrás: Mozgásvilág.hu
thule-motion-xt-alpine-rogzito-2-.JPG Forrás: Mozgásvilág.hu
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Thule Motion XT Alpine tetőbox zárszerkezet

A legjobbat - bár a cikk elején már említettem - a végére hagytam: a zárszerkezet... mert ez tényleg fantasztikusan jó.

Nem tudom, hogy a világban hány kulcs hajlott már meg, vagy ne adj’ isten tört el egy jól megtömött (vagy csak rosszul elrendezett csomagokkal megpakolt) box bezárása közben, miközben egyik kézzel a kulcsot feszegetjük, a másikkal pedig próbáljuk valahogy lehúzni a box elejét/hátulját, hogy bekattanhasson a zár. A kulcs elfordítása a Motion XT esetében már csak biztonsági zárműveletként funkcionál, hiszen a zárás egy automatikus reteszelővel történik. A retesz megfelelő állásba kerüléséről a kattanó hang- és egy színes indikátor ablak alapján bizonyosodhatunk meg, vagyis, ha szükséges, mindkét kezünkkel a síbox elejének és hátuljának lenyomását végezhetjük, sőt. A retesznél, középen egy kényelmesen megfogható peremet is kialakítottak, amivel akár egy kézzel is kellő ráhatásunk lehet a zárásre. Ha a retesz a helyén, a kulcsot gond nélkül, könnyedén elfordíthatjuk. Szuper.

A nyitásnál szintén nem kell feszegetni a kulcsot, mert azzal még csak a reteszhez férünk hozzá, vagyis csak a kulcs elfordítása után tudjuk elvégezni azt az egyszerű ujjmozdulatot, amivel ténylegesen kinyílik a tetőbox.

 

Thule Motion XT Alpine tetőbox bezárás előtt Forrás: Mozgásvilág.hu
Thule Motion XT Alpine tetőbox bezárás előtt
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

A Thule mindig is értett hozzá, hogy az amúgy kevésbé fontosnak tűnő, ám mégis sokak életét megkeserítő szerelgetésektől, babrálásoktól megmentsen minket és ez ismét sikerült neki... és tulajdonképpen a pakolás közben "anyázó" és feldühödött apukák nélkül a világ is szebb lesz :)

 

 

Hirdetés