Sikeres Speedriding Világrekord kísérlet Hír

Sikeres Speedriding Világrekord kísérlet Hír

(x) - Támogatott tartalom
2015/03/20
Armin Senoner az új világrekord tartó a speedridingban

152,9 km/h sebességgel száguldott a Königspitze csúcsáról Soldában, az Ortler Alpokban.

 

SpeedRide Forrás: © www.8artproduction.com
SpeedRide
Kép forrása: © www.8artproduction.com

 

Körülbelül egy évvel ezelőtt az olasz sportoló Armin Senoner a fejébe vette, hogy megdönti François Bon 2006-ban felállított speedriding világrekordját, és a franciánál nagyobb sebességgel teszi meg az utat siklóernyővel, és sílécekkel a talpán a 3859 méter magas Königspitze csúcsáról a kijelölt útvonalon.

A világrekord kísérletet hosszas felkészülés előzte meg. Nemcsak a speedridernek kellett fizikailag és mentálisan felkészülnie az eseményre, de a sportoló menedzserének, Bartolomeus Kohlnak is számos feladata volt. A rekordkísérlethez szükséges technikai és egyéb infrastrukturális támogatás előteremtéséről is gondoskodnia kellett, emellett a rekord hivatalos elismertetését is el kellett érnie.

 

A speedriding tekintetében a Fédération Aéronautique Internationale (FAI) jogosult a rekord bejegyzésére, hiszen az FAI a világ vezető testülete a légi sportok, repülési és űrhajózási világrekordok területén.

Az előkészítés időszakában Armin menedzsere felvette a kapcsolatot az FAI központi irodájával, ami Lausanneban, Svájcban található. Ezt követően elkezdődött az FAI szakértőivel való egyeztetések sorozata, mely során közösen alakították ki azt a követelményrendszert, amit a speedridng világrekord kísérlet kapcsán a speedridernek be kell tartani.
Többek között meghatározták a siklóernyő méretét, főbb paramétereit, és a speedrider alapvető felszereléseit, amit a rekordkísérlet alatt viselhet.

 

King of Speed Ride Forrás: © www.8artproduction.com
King of Speed Ride
Kép forrása: © www.8artproduction.com

 

Dől a rekord
A kitartó munkát siker koronázta meg, mert 2015. március 19-én Armin Senoner megkísérelte François Bon speedriding világrekordjának megdöntését, és az olasz sportoló sikerrel járt, ugyanis 152,9 km/h sebességet ért el siklóernyőjével, miközben megkezdte a speedridingot a 3859 méter magas Königspitze csúcsáról.

A világrekordkísérlet ideje alatt természetesen jelen volt az FAI képviseletében megjelent szakértő, aki az FAI szabályaival összhangban felügyelte és ellenőrizte a rekordkísérletet. Senoner sebességét az FAI által javasolt GPS készülékkel mérték, mely típust kifejezetten a légi sportok során elért sebesség mérésére használnak.

Az új rekord előkészítése az FAI-val folytatott egyeztetéseknek megfelelően zajlott le, az eseményen az FAI szakértője is részt vett, és igazolta, hogy François Bon 2006-ban felállított speedriding rekordja során elért sebességnél (146,46 km/h) Armin gyorsabb volt.

 

 

Így a mai napon az FAI által bejegyzésre került az új speedriding világrekord, amit Armin Senoner speedrider mondhat magáénak, miután 152,9 km/h sebességgel érkezett le a gyönyörű Königspitze 3859 méter magas csúcsáról Suldenben.