Miért az egyik legjobb sípálya Nassfeld?

Miért az egyik legjobb sípálya Nassfeld?

Simon Ádám
Simon Ádám - Támogatott tartalom
2014/01/22
Frissítve:
2023/11/28
Okok, amiért hanyatt estünk Nassfeldtől...

Ahhoz, hogy síelj, alapesetben nem árt egy jó lejtő és megfelelő mennyiségű hó (ezt általában a legtöbb sípálya tudja, bár az utóbbi szezonok próbára teszik az üzemeletetőket). Amikor legutóbb Nassfelden jártunk, ottlétünk alatt sok érvünk született mellette.

Kezdve a kezdőkkel

Kezdjük azzal, ha valaki életében először lát síterepet. Ahhoz, hogy megtanulj síelni, még bérletet sem kell váltanod, mert a Beginner Area közvetlenül a sípálya tövében, a parkolók mellett található és "beépített" magyar oktató is van. Persze, ha már eljutsz egy ilyen szép helyre, csak jó lenne körbenézni a csúcsok környékén is. A felvonók felvisznek a legmagasabb pontokra és le is hoznak onnan, ha nem tudsz, vagy nem akarsz lesíelni, és a felsőbb állomásokon is vannak kezdők számára kialakított lankák. Az egész síterepen bőven akad kék pálya, és bár a völgyállomáson jelentős embertömeget kellett a felvonóknak elnyelniük, a síterep méretéből és a pályák szélességéből fakadóan fent már szellősen lehet síelni. Nincs az a para érzés, amikor nagyon közel, nagyon sok síelő hozza rád a frászt.

Miért az egyik legjobb sípálya Nassfeld?-26
Miért az egyik legjobb sípálya Nassfeld?-26
Forrás: Martin Lugger

Giga téli játszótér extrákkal

Ha a tudásod már túlmutat a hóekézésen, vagy a falevelezésen, akkor tovább dúskálhatsz a sípályarendszer nyújtotta, több, mint 110 km kezelt pályán, amiket zömmel kabinos vagy ülős liftekkel közelíthetsz meg. Ha kemény vagy, az egybefüggő bő 6 km-es pályát megállás nélkül is lenyomhatod, egészen a völgyállomásig (nekünk a fotózás és a jegyzetelés miatt muszáj volt szünetet tartani :).

Freeride Nassfelden

Emellett bőven van hely a pályák mentén kis "titkosokat" megjárni a freeride érzésre vágyóknak, sőt, félig-meddig hivatalos, javasolt freeride-terepek is szerepelnek Nassfeld sípálya térképén. Ha nagyon extrém vagy és olyan exkluzív terepen hasítanál, ahol csak kevesek, de a biztonság sem utolsó, akkor vezetett freeride-túrára is benevezhetsz.

Freeride még több infó

Miért az egyik legjobb sípálya Nassfeld?-28
Miért az egyik legjobb sípálya Nassfeld?-28
Forrás: Martin Lugger

Instant szlalomverseny kamerás közvetítéssel

Nassfelden az a jó, hogy tele van szórva extrákkal, amiket akár tudatosan is végigjárhatsz, de véletlenül is belebotolhatsz és akkor jön az öröm. A BMW szponzorálásában sebességmérő és szlalompályán próbálhatod ki, milyen érzés menőnek lenni. Két bekamerázott "Skimovie" pálya is vár, egy óriás-műlesikló a Zweikofel felvonónál és egy parallel-óriás-műlesikló a Gartnerkofel függőszékes felvonónál.

Van belépőkapu, indításjelző síp, időmérés, szurkoló tömeget imitáló kolompolás és még kamerás közvetítés is. Ez utóbbit síbérleted használatával az interneten, vagy a kihelyezett kioskon (a Millenium Expressz völgyállomáson találtunk egyet) meg is nézheted. Automata a rendszer, de több kameraállásból, ráközelítéssel és követéssel éppen olyan érzést kelt, mintha profi TV-stáb követte volna a mutatványt. Emellett a napi megtett síelésről is infót kapsz, amit a sílifteken csekkolás alapján számol ki a szisztem. Tiszta Nagy-tesó feeling.

A sebesség megszállottainak

Ha a traffipax kamerák kedvelője vagy, de nem büntit, hanem vállveregetést szeretnél kapni, akkor téged vár a speed pálya a Trogkofelen. Itt semmi más nem számít, csak a gyorsulás! A lejtő alján élő sebességmérő mutatja a tempódat, és természetesen fotó is készül, amely mindezt meg is örökíti. Utólag letöltheted a személyes célfotódat.

The Wave, azaz a hullám - síkrossz kezdőknek és haladóknak

Menőbbeknek melegen ajánlom a hullámokkal és döntött kanyarokkal fűszerezett síkrossz pályát, amin akár ugratni is lehet a bátraknak, akik közé ez alapján ugyan nem tartozom, de még repülés nélkül is adrenalinrobbantó, izgalmas élmény. Akinek pedig még ez sem elég, megtalál mindent egyben a The Snake nevű pályán, amely gyakorlatilag egy freestyle elemekkel (boxokkal, korláttal) kibővített síkrossz pálya.

Bazi nagy ugratók

Aztán ott a snowpark, 10-15 profin felépített elemmel, egy sok focipályányi, jól elkülönített területen, hogy a nyugger síelők ne zavarják a rájdereket. Az igazán menők a 8-14 méteres kickerline-on (értsd: bazi nagy ugratókon) villoghatnak, miközben a síliftről hüledezve néznek a többiek. Erre is igaz, hogy a különböző tudászinteknekmegfelelően vannak a line-ok kialakítva. A snowpark januártól minden vasárnap ingyenes snowboard- és freeski-workshopokat tart a ShredSchool keretében.

Ha van léced, ha nincs...

Helyben síszerviz, ahol 5 perc alatt gyorskezelik a léceket, de fél-egy órán belül a mély karcolásokat is rendbe teszik, korrekt árakon. Mi az előnye ennek? Mondjuk az, hogy nem kell otthon külön elcipelned a cuccodat a szervizbe és pár nap múlva újra visszamenni érte, hanem beadod a sípálya tetején, iszol egy kávét, vagy teát a hüttében, közben az ingyenes wifit (bármelyik hüttében) igénybe véve megnézed a sípálya térképét a Mozgásvilágon. Még a várható havazás adatokat csekkolod, amikor a léced/deszkád már kész is és indulhat a nap.

Ha nem hogy nem kötődsz hozzá, de még csak saját síléced sincs, akkor helyben tudsz bérelni sílécet, túrasít, snowboardot, bakancsot, botot és egyéb kiegészítőket.

Miért az egyik legjobb sípálya Nassfeld?-27
Miért az egyik legjobb sípálya Nassfeld?-27
Forrás: Martin Lugger

Dondolo - Karintia legnagyobb alpesi hintája

Még mindig nem volt elég az adrenalinlöket? Próbáld ki Karintia legnagyobb alpesi hintáját! Ha mindig is tudni akartad, milyen érzés, amikor az embert egy középkori katapulttal kilövik, itt megélheted, azzal a különbséggel, hogy téged nem repít el a gép. Maximális biztonságban élvezheted a szinte repülés élményét. 21 méterrel a föld fölött, az eléd táruló lenyűgöző alpesi panorámával garantáltan egyedülálló élmény!

Éhen halni...

...na, azt biztos nem fogsz. Itália közelségének köszönhetően pedig a gőzgombóc és a mindenféle knödel mellett megtalálod a mediterrán ízeket kínáló olasz vendéglőket is. Az összes hüttét végigjárni legalább akkora kihívás, mint kipróbálni a síterep összes szolgáltatását.

Kulináris élvezetek

Miért az egyik legjobb sípálya Nassfeld?-29
Miért az egyik legjobb sípálya Nassfeld?-29
Forrás: Martin Lugger

Ki fia-borja?

Nassfelden a német szó mellett olasz, horvát, szerb, bosnyák és orosz diskurzusnak lehetsz nagy eséllyel fültanúja, de nem érdemes hangosan kibeszélni a síliftben velünk utazókat, mert könnyen lehet, hogy földink. Nassfeld 2020 méter magas csúcsaihoz Bécsen keresztül 640 km, vagy Szlovénián keresztül 560 km kocsikázással juthatsz el Budapestről és garantáltan hóbiztos pályái miatt bőven megéri a kényelmesen 7 órányi utazást.