Lavina jeladó okostelefonra

Lavina jeladó okostelefonra

Gulyás Sára
2013/11/12
Az okos telefon tényleg mindenre jó?!
Hirdetés

Manapság már mindenre van egy telefonra letölthető alkalmazás, a vízszintezőtől elkezdve a buszmenetrenden át a különböző irodai alkalmazásokig szinte bármi megtalálható a kínálatban. 

Természetesen a sportos életmódot folytatók számára is több tucatnyi program van, amely motiváló, mérő vagy éppen iránymutatást adó segítséget nyújt. A futás, biciklizés, vagy éppen síelés közben a távolságot és sebességet mérők pontossága persze megkérdőjelezhető lehet, de abból a szempontból mindenképpen hasznosak, hogy adnak egy alapot, amihez viszonyíthatunk, például, hogy mennyit fejlődtünk egy hónap alatt.

lavinagyakorlat
lavinagyakorlat
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

 

Lavina jeladó okostelefon alkalmazás
Az egyik újabb ’találmány’ a sítúrázók, freerideosok számára ígéri, hogy az alkalmazás letöltésével feleslegessé válhat a lavinajelző készülékek használata. Ennek valóságtartalmát ki-ki döntse el maga, de a megfelelő döntéshez nem árt tudni ezeknek az eszközöknek működési elvét. A rádiófrekvenciás jeladó-kereső készülék (közismert nevén: pieps, ami valójában egy lavina-jeladót is gyártó márka neve) 457 kHz frekvencián ad, illetve fogad jelzéseket, ez világszerte elfogadott standard. A három legnépszerűbb oksotelefon-alkalmazás természetesen másképp működik, mivel a mobiltelefonok alkalmatlanok, hogy ezen a frekvencián küldjenek vagy fogadjanak jeleket, ezért ezek másképpen oldják meg a kérdést.

Az alkalmazások közül a Google Play-ből ingyenesen letölthető a Snøg Avalanche Buddy WIFI jelet küldve segíthet a hó alatt rekedteket megtalálni, a leírás szerint akár 40 méterről is vehető ez a jel.
Az iSis Intelligent (Mountain) Rescue System francia fejlesztésű alkalmazás iOs-ra tölthető le, GPS és Bluetooth jelek segítségével kommunikál. A SnoWhere pedig szintén GPS jeleket küldve ígér segítséget a bajba jutott síelőknek, snowboardosoknak.

 

A probléma ezekkel pontosan az a mód, amellyel a jeleket küldik-veszik, egyik sem megbízható a hó alatt, vagy extrémebb körülmények között. A GPS jeleket csak nagy érzékenységű antennával ellátott készülékek képesek fogni. A Bluetooth, ami az USB kapcsolat vezeték nélküli megfelelője, a WIFI-hez hasonlóan a 2,4 GHz-es ISM-sávot használja, megbízhatóságuk és alkalmasságuk komolyan megkérdőjelezhető, ha az embert mondjuk ellepte 4-5 méter hó.

Nálunk egyelőre még nem fogalmazták meg a szakemberek az ellenvetéseiket, de a kanadai Lavina Központ (Canadian Avalanche Centre) vezetője Gilles Valade már közzé tette aggályait az okos telefonok "pieps"ként való hasznosítását illetően, véleménye szerint igen sebezhető a működésük ezeknek az alkalmazásoknak, és ő arra kéri az embereket, hogy ne használják ezeket lavina jeladó készülékek helyett.

 

 

isis
isis
Kép forrása: isis-avalanche.com

 

 

A személyes tapasztalatok a szóban forgó alkalmazások letöltése kapcsán a következők: az Androidon futó Snøg Avalanche Buddy nagyon egyszerű mind a kinézetét, mind a használatát illetően. Letöltése után a telefont hotspottá változtatja, elvileg folyamatosan küldi a wifi jelet a környezetének, tehát folyamatosan jeladóként funkcionál. A kijelzőn található csúszka segítségével állítható át vételi üzemmódba, szépen meg is találta a házban működő összes wifi jelet. Az, hogy éles helyzetben tényleg működne-e, erősen kétséges, mindenesetre a letöltéskor el kell fogadni, hogy a program készítőit semmilyen felelősség nem terheli, ha az alkalmazás segítségével még sem találnak meg minket egy lavina után.

A SnoWhere letöltése után derült ki, hogy legalábbis az ingyenes verziójában nincs is jeladó funkció, csupán a síelés sebességét a megtett út hosszát és a szintkülönbséget tudja mérni. Mindenesetre, ha már letöltöttem, ki fogom próbálni a sípályán!

Az iSis Intelligent (Mountain) Rescue System az ígéret szerint ingyenesen letölthető, ennek ellenére mindjárt 6 eurót szeretne legombolni rólunk 7 napra. Fontos információval is ellátja az embert, mégpedig, ha lavinába kerülünk semmi dolgunk! Ezzel azért nehéz egyetérteni. A program egyébként tengernyi személyes információra kíváncsi, mint születési dátum, cím, stb. nehezen elképzelhető, hogy a hó alatt rekedt személyek mentésekor ezek valóban fontos adatok lehetnek.

A leírt tapasztalatok azt nem tudják megmutatni, hogy valós vészhelyzet esetén hogyan működnének ezek az alkalmazások, de letöltésük után egyik sem keltett bennem bizalmat, hogy erre kísérletet tegyek.

 

Végeredményben elmondható, hogy bármennyire is okos a telefonunk az életünket azért ne bízzuk rá a havas lejtőkön. Ha nem akarjuk vagy tudjuk megvenni a jeladót, akkor bérelhetünk is, a lényeg, hogy ne induljunk el e nélkül. Természetesen legyen nálunk még lapát és szonda (teleszkópos kereső bot) is, hogy felkészültek legyünk minden eshetőségre.

A legtöbb túraszervező cég indít lavinaismereti tanfolyamokat is, ahol megtanítanak ezen eszközök helyes használatára, valamint a lavinák típusairól is sokat megtudhatunk. A lényeg, hogy mindig tartsuk szem előtt, hogy a biztonság a legfontosabb, és új kihívásokat is csak akkor tűzhetünk ki magunk elé, ha az előzőt túléltük.

Hirdetés