Innsbruck a sportmekka

Innsbruck a sportmekka

Simon Ádám
Simon Ádám
2017/02/02
Miért nem él mindenki Innsbruckban?
Hirdetés

Amikor a GPS kiírta, hogy több, mint 700 kilométer autókázás vár ránk, feltettem magamnak a kérdést, hogy ugyan minek utaznánk ilyen sokat azért, hogy síeljünk, hiszen ezt fele ennyi utazással el lehetne érni.

Innsbruck megadta a választ.

 

Oktogon... következő megálló a sípálya

Képzeld el, hogy a kedves kis belvárosi szállásodról - ami karnyújtásnyira van a turisták által kedvelt sétálóutcáktól és ahonnan néhány perc alatt eljuthatsz a világ egyik legjobb falmászóterméhez, jégkoripályájához, uszodájához, stb. -, szóval képzeld el, hogy még az előszobában komplett síruházatban, válladon a síléceddel kilépsz az ajtón, majd a ház előtti buszmegállóból közvetlenül a környék 9 síterepének egyikén találhatod magad. És még azt is képzeld hozzá, hogy szintén a központban lévő parkból indul a Hungerbahn sikló a Nordkette síterep óriáskabinos felvonójához, ahol ottjártunkkor többszáz, lavina-hátizsákos síelő várta, hogy a vasárnapi ebéd előtt még lezúzhasson egyet Európa egyik legmeredekebb, 70%-os freeride útvonalán, majd tovább csússzon, egészen a városig. Beszabehu, mi!?

 

Melyik busz visz a sípályára??? Az összes :) Forrás: Mozgásvilág.hu
Melyik busz visz a sípályára??? Az összes :)
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Mutters, Seppl és Appi

Mi Innsbruck Budakeszijén, vagyis a közvetlen szomszédságban lévő Mutters településen szálltunk meg, a hangulatos Hotel Seppl****-ben. A hotel ügyesen lavíroz a négycsillagos elegancia és a családias, sportos, otthonos stílusok között, értem ezalatt azt, hogy a pucctól irtózók sem érzik majd magukat kényelmetlenül, de elegánskodhat az is, aki úgy szereti.

A hálószoba mellett egy tágas nappali is járt a szobához, hangulatos, panorámás fürdőkáddal - ilyenkor sosem értem, hogy miért férfi kollégával jövök ezekre az utakra a feleségem helyett...

 

Rózsaszirmokkal körbeszórt szexi feleség helyett a kollégával kellett beérni...

 

A születése óta a környéken élő Appi () mutatta meg nekünk a környék aktív lehetőségeit - vagy legalábbis egy apró szeletét, mert csak három napunk volt rá, hogy megismerjük a lehetőségeket. Appi amúgy az a fajta srác, aki minden szembejövőt ismer és ez azért jó, mert túrázás közben bármilyen váratlan akadály (nem érünk oda, nem járható az út, nem tetszik a környék, stb.) esetén tud szólni valakinek, akivel kitalálnak egy B (C, D... X) tervet.

 

Ebike Snow Tour & Freeride

Appi legújabb kedvence - amit előszeretettel ajánl az aktívkodásra vágyóknak -, az Ebike Snow Tour. Régebben még "sima" fatbike-okkal lehetett hóban állatkodni, de némi upgrade után ma már Bosch Permormance Line motorokkal szerelt, 27,5+ kerekeken suhanó pedelec ökörködéssé fejlődött a szolgáltatás.

 

Ebike Snow Tour Forrás: Mozgásvilág.hu
Ebike Snow Tour
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Ő Appi

 

Hóban bringázni jó dolog, de kihívás és van benne némi szívás is, amikor folyton kifarol a kerék és rengeteg energiát veszítesz rövid távon is. A pedelec megszünteti a hajtás nehézségéből adódó szívást, a sí-, vagy szánkópályán felfelé síliftként üzemel és neked csak azzal kell törődnöd, hogy farolj, csúsztass, sikíts, kurjongass és élvezd az eszetlenkedést a hóban. Ha Appi hegyi házikója útba esik, azt is szívesen bemutatja, hogyan kell vízforralóban forraltbort készíteni és lyukat beszélni a hasadba saját magáról (mondjuk tényleg izgalmas élete van emberünknek).

 

 

Appi persze síel is, sőt snowboard nagymenő versenyző volt ifjabb korában, úgyhogy a környék temérdek - főleg a pályán kívüli - síelési lehetőségeit is bemutatja, ha szeretnéd. Így jártuk be a hotelünktől két percre lévő Muttereralmparkot és Axamer Lizum egy részét.

 

Axamer Lizum Forrás: Mozgásvilág.hu
Axamer Lizum
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Miért nem él mindenki Innsbruckban?

Az Innsbruck OlympiaWorld kilenc sípályát foglal magába (Axamer Lizum, Glungezer, Kühtai, Muttereralmpark, Nordkette - Innsbruck, Patscherkofel, Rangger Köpfl, Schlick 2000 és a Stubai gleccser), összesen több, mint 200 kilométernyi sípályával. Ottlétünk alatt (és azóta is) többször elhatároztuk, hogy oda költözünk, pláne, hogy a helyieknek elérhető régiókártyával (ami nem kerül sokkal többe, mint két heti síbérlet, pontosan 455 Euró), egész évben 30 sípályán, 14 szabadtéri és 5 kültéri uszodában, 10 jégpályán és 11 múzeumban szabad a bejárás.

Ha végigsétálsz egy átlagos hétvégén a városban, biztos lehetsz benne, hogy a szembejövők 90%-a profi módon síel. Ez mondjuk már nem is ahhoz érv, hogy Innsbruckba utazz, hanem ahhoz, hogy fogj mindent, ami fontos és költözz oda.

 

Anya azt írja, hogy mindjárt kész az ebéd Forrás: Mozgásvilág.hu
Anya azt írja, hogy mindjárt kész az ebéd
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Anyu azt írta, hogy mindjárt kész az ebéd és hazafelé még csússzunk be a kisboltba tejért.

 

Szóval, akkor miért éri meg Innsbruckba utazni?

Minimum azért, mert, ha csak a legszűkebb körben is nézzük, kilenc síterep közül választhatsz, rengeteg egyéb sportlehetőség hever a lábaid előtt és ha valamiért mégsem lenne alkalmas síelésre az idő, bármikor városnézés üzemmódba kapcsolhatsz, amit egyébként is megéri legalább egyszer kipróbálni.

Hirdetés