Chamonix és a kultúra ötvözete: a Rhône-Alpes vidéke Hír

Mester Dóra -Mozgásvilág.hu
2009/12/03
A Rhône-Alpes Franciaország méltán híres régiója. Chamonix sípályái és a Mont-Blanc meghódítása az aktív sportolókat vonzza. Lyon és a többi művészeti értékkel bíró település pedig igazi kultúrsokk, és akkor még nem is beszéltünk a kulináris örömökről. 
Hirdetés

Párizs és a Côte d’Azur között , a svájci és az olasz határ mentén, Európa szívében található a Rhône-Alpes. A francia régióban gleccserek és fenséges hegycsúcsok váltogatják egymást. A Mont-Blanc magaslata, a Drôme vidék levendulamezői vagy Beaujolais szőlővidéke igazi francia bájjal ajándékoznak meg minket. Ardèche délen elnyúló mészkőfennsíkja és a hatalmas tavak, tóvidékek változatossága ideális környezetet nyújt a természet szerelmeseinek.

 

A Rhône-Alpes az Alpok , a Jura és a Francia Középhegység egyesülésének vidéke. A régió keleti és nyugati határvidékén húzódó kivételes szépségű látvány az Alpok és a Jura környékén magasba törő hegycsúcsok láncolatából áll, míg a Francia középhegység tájékán alacsonyabb a domborzat. A turisták körében oly népszerű környék könnyen megközelíthető: két nemzetközi repülőtere van, ezen kívül kiterjedt vasúti- és autópálya-hálózattal rendelkezik.

 

160 sípályájával és 16 összekötött síterepével e régió a világ egyik legnagyobb besíelhető területe. Télen a luxus vonzásában élő vakációzók millióit vonzza, ráadásul a régió a mozgáskorlátozottak számára is biztosítja a sízés örömét. Az ülőszékes sítalpakat ingyen igénybe vehetik a rászorulók.

 

Síparadicsom a Mont-Blanc lábánál

Chamonix – a legismertebb

Chamonix fogalom a síelők között, az Alpok királynőjeként emlegettett síparadicsom a Mont-Blanc lábainál fekszik , meghódítását az igazán tapasztaltaknak ajánljuk. A 100 éves, már-már kultikussá vált síterep a luxust kedvelő sízők népszerű üdülőhelye. A fényűző téli vakáció mégsem a sznobságról szól, a tökéletes sípályák és a pezsgő éjszakai élet a fő húzóerő. A pályák inkább a profiknak, mintsem az átlagos sízőknek okoznak örömet, a kihívás bizony nagy, nem az egyszerű lesiklást, mintsem a technikás, olykor fárasztó sízést kínálja.  Itt rendezték 1924-ben az első Téli Olimpiát , és manapság is számos rendezvény házigazdája. Igazán kiterjedt terepen tesztelhetjük tudásunkat: a síszezonban 34 fekete, 70 piros és 48 kék pálya üzemel.  

Les Houches – a legszebb panorámát nyújtó

Les Houches mindössze 5 kilométerre fekszik Chamonix-tól – kisebb, de ezáltal barátságos síterep. A lejtőkről egyedi kilátás nyílik a Mont-Blanc hatalmas panorámájára. 1 fekete, 12 piros és 5 kék pálya várja, hogy leteszteljük nehézségi fokait. Les Houches egy tipikus francia sífalu, nem tipikus kihívásokkal.

 

A Rhône-Alpes kulturális és természeti kavalkádja

A hegyvidék nyáron is az aktív sportolók paradicsoma: alpinisták, hegymászók, gleccsertúrázók és siklóernyősök kedvelt terepe. A Rhône-Alpes nem csak magaslatairól, de gyógyvizeiről is híres, és itt található Franciaország 5 legnagyobb tava közül 3 – a Genfi-tó, Bourget és az Annecy-tó is.

A Rhône-Alpes vidéke nem kevesebb, mint 39 tájvédelmi övezettel és 8 parkkal büszkélkedhet, 2 nemzeti és 6 regionális parkja a természetjárók közkedvelt célpontja. A Franciaországban is egyedülállónak számító terület ideális természeti közeg a növény- és állatvilág tanulmányozására.

Színházak, római kori vízcsatornák, templomok, kastélyok, erődítménnyel megerősített falvak, múzeumok – a Rhône-Alpes régió jócskán bővelkedik a kulturális és művészeti örökségekben. Történelmi örökségei közül Lyon városát mindenképp fontos felfedezni, a 2000 év építészetét őrző település az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. Szépségét és emlékeit tekintve Prágával vetekszik.

 

A régió híres múzeumairól is, Lyon, Saint-Étienne, Grenoble és Chambéry városai megannyi szépművészeti és néprajzi kinccsel varázsolja el a nagyérdeműt. Repülővel, a francia gyorsvonattal (TGV) vagy az autópályák révén könnyen elérhetőek a művészvárosok és a kiránduló helyek. Ha ellátogatunk a vidékre, ne hagyjuk ki különleges gasztronómiai kínálatát, a népi konyha ízeit és a nemzetközi tekintélyű helyi borvidékek nedűit.
Hirdetés