Kopein Trail+ mtb túra Túra

Házi Bernadett
Házi Bernadett
A Kopein Trail+ mtb túra Túra hossza 29 Km. Az útvonal szintemelkedése 947 m, szintideje 2 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Ausztria területén található.
Hirdetés

Karintia déli területein igen pozitívan támogatják az újabb és újabb mtb ösvények létrejöttét, ezért a Kopein Trail nem is az első és reményeink szerint nem is az utolsó, amit a helyi bringások kijelölnek az erdei ösvények kedvelői számára.

Kopein Trail - a Karavankák mtb ösvénye

A Karavankák Ausztria felé eső oldalán számos olyan gyalogösvény van, amit single trail ösvényekké alakítanak át. Ezekhez az ösvényekhez erdészeti utakról könnyen hozzá lehet férni, csak a táblákat kell követni. A jelölt menetirányt mindenhol be kell tartani, mivel ezek az ösvények jórészt technikás lejtők és csak egy irányból járhatók, ezért nem tanácsos a lejtőzőkkel szemben közlekedni.

A Kopein Trail (T23) is ilyen. Viszont mivel ezek a single trail szakaszok általában rövidek, érdemes egy hosszabb útvonallal felturbózni. Az alábbi leírás egyik kedvenc körünket mutatja be.

Indulás a Faaki-tótól

1. Indulás a Faaki-tótól, a Natur Aktiv Parkon át Ledenitzen felé. A Natur Aktiv Park minden futónak, kirándulónak és bringásnak ideális hely a bemelegítésre, tulajdonképpen egy tanösvény, ahol bizonyos pontokon játékos feladatokat kell megoldani. A Parkot elhagyva tehát Ledenitzen felé fordulunk, majd tovább Mallenitzen irányába bringázunk tovább.

Ismét tábla jelzi a helyes útirányt Forrás: www.mozgasvilag.hu
Ismét tábla jelzi a helyes útirányt
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu

Galériáért katt a képre!
 

2. Mallenitzen-en áthaladva egy pillanatra keresztezzük a 85-ös főutat, majd innen jobbra fordulva a Quellenweg-en haladunk tovább. Erről az útról egy éles jobb kanyarral letérünk az aszfaltról és a Zyklamenweg terepútján haladunk tovább. Ha itt nemsokkal később egy vasúti aluljárón haladunk át, biztosak lehetünk benne, hogy jó irányba tartunk. Az aluljáró után a vonatsínek jobb kéz felől futnak mellettünk, majd az első lehetőségnél balra egy erdészúton bekanyarodunk az erdőbe.

3. Ezen az erdei úton addig haladunk, amíg bele nem futunk a Paradiesweg aszfaltútba. Ezt keresztezve továbbra is egyenesen haladunk tovább az erdei úton, mígnem a Kopeiner Strasse-t keresztezzük. Ezt követően rátérünk az erre merőleges Kopein aszfaltútra, ahol szinte azonnal megpillantjuk a Kopein Trail tábláját, amelyet követve eljutunk az ösvény tetejéig, ahonnan lejtőzve ugyanerre a pontra jutunk vissza. Ezt a kört ha kedvünk tartja többször is megismételhetjük és csiszolhatunk a technikánkon. Ha végeztünk, a Kopein úton továbbhaladva a második lehetőségnél jobbra lekanyarodunk és egy kavicsos úton lefelé gurulva keresztezünk egy hegyi patakot.

Itt bizony kézben kell felcipelni a bringát a túloldalra Forrás: www.mozgasvilag.hu
Itt bizony kézben kell felcipelni a bringát a túloldalra
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu

4. A patak vize bizonyos időszakonként sodró is tud lenni, de mindig lehet találni olyan pontot, ahol biztonságosan át lehet kelni rajta. Az átkelés után enyhén jobbra fordulva követjük az ösvényt, majd kibukkanunk az Untergreuth aszfaltútra, amelyet néhány gazdaság mentén elhaladva Outschena településére jutunk.

Izgalmas lejtőzés Forrás: www.mozgasvilag.hu
Izgalmas lejtőzés
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu

6. Outschenából elgurulunk az Altfinkenstein úton addig a pontig, ahonnan már megpillantjuk a  Finkensteini várat, de nem megyünk el odáig, hanem még előtte jobbra bekanyarodunk egy erdei single trail ösvényre. Innen keskeny és meredek lefelé kezdődik és az ösvényt követve, izgalmas szakaszokon keresztül megérkezünk Latschach ober dem Faaker See településére.

7. Itt balra egy pillanat erejéig ráfordulunk a 85-ös útra, majd jobbra letérünk a Weinbergweg-re. Ezt az utat egyenesen követve átérünk a Parkweg útra, majd elérünk a sínekhez. A sínek előtt jobbra fordulunk, majd pár 100 m után balra átvágunk rajtuk és megérkezünk a Seeufer-Landesstrasse főútra. Ezen átkelve egyenesen haladva rátérünk a jelzett kerékpárútra és azt követve balra nagy ívben megkerüljük a Faaki-tavat és végül a kiindulási pontunkra jutunk.

A Faaki-tó és a Mittagskogel a háttérben Forrás: www.mozgasvilag.hu

A Faaki-tó és a Mittagskogel a háttérben

Kép forrása: www.mozgasvilag.hu
Hirdetés