Festetics örökség kerékpártúra

Festetics örökség kerékpártúra

Takács Viktor
Takács Viktor
A Festetics örökség kerékpártúra hossza 36 Km. Az útvonal szintemelkedése 400 m, szintideje 4 Óra, nehézsége Könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Ez a kerékpáros útvonal legalább annyira tekinthető egy történelmi körutazásnak, mint amennyire sportos kihívásnak. A Keszthelyi Turisztikai Iroda által összesen négy Festetics örökség témájú túra került kialakításra, melyeket a térképeken és a táblákon A, B, C és D jelzéssel jelölnek. Az útvonalak egyaránt haladnak jelzett kerékpárúton és alacsony forgalmú közúton is. Ez a 41 kilométeres túra érinti mind a négy jelölt útvonalat, így egy túra keretei között ellátogathatunk az összes Festetics témájú műemlékhez, érdekességhez.

Túránkat Keszthelyről, a Festetics-kastélyból indítjuk (ahol akár rögtön 6 állandó kiállítást tekinthetünk meg), melynek közelében, a Tourinform irodában kerékpárt is tudunk bérelni, így nem kell feltétlenül a sajátunkkal menni.

Festetics örökség kerékpártúra-4
Erre kell menni!
Festetics örökség kerékpártúra-4
Forrás: Takács Viktor - Mozgásvilág

Festetics állatpark, kilátó és taverna

A várost az ABC jelzésű úton hagyjuk el és nem egész 5 km kerékpárúton való tekerés után érkezünk meg a Festetics Imre Állatparkba, ahol Magyarországon őshonos vagy nagyon régóta tenyésztett állatfajokat nézhetünk meg. Van itt többféle juh fajta, vaddisznó, szürke marha és még sok minden más. Az állatparkon belül üzemel egy kifejezetten kerékpárosok számára kiépített jurtatábor, melyet több napos túrák alkalmával szállásként használhatunk. Az állatparktól tovább haladva erdős területre érünk és hamarosan elérjük a Nagymező erdei pihenőt, ahonnan a sportosabbak megmászhatják a néhány száz méterre, a dombon lévő Festetics kilátót, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a Keszthelyi-hegységre és a Balatonra. Innen egy rég bezárt kavicsbányán keresztül visz az utunk vissza a házak közé. Itt már Gyenesdiáson járunk, ahol mindenképp érdemes megállni egy jó fröccsre vagy szőlőszörpre a Darnay bormúzeumban, ahol, amennyiben éhesek vagyunk, különböző házias borkorcsolyákat is fogyaszthatunk. Ha azonban valami komolyabb ebédre vágyunk, akkor mindenképpen érdemes elgurulni (tényleg szinte csak gurulni kell!) a Vonyarcvashegyi Helikon Tavernáig, amely étterem épülete egykor a Festeticsek egyik kedvenc pihenőhelye volt. Festetics Tasziló felesége, Mary Victoria Hamilton kifejezetten szerette a helyet, rengeteget utazgatott innen a Balaton-felvidékre. Külön kérésre megkóstolhatjuk, hogy mit ettek az uraságok az 1800-as évek végén, a Festetics menüt több történész kutatásai alapján állították össze és „modernizált” formáját fogyaszthatjuk el. Az épület alatt egyébként egy egykori pince is található, mely jelenleg borászati és gasztronómiai kiálltásként üzemel. Innen tovább haladva az ebéd „fáradalmait” már a Balaton parton pihenhetjük ki, ugyanis útvonalunk érinti a vonyarci Szent Mihály dombot és az ott elhelyezkedő kápolnát, ahonnan a kilátás szemet gyönyörködtető. A kápolna után végigkerekezünk Balatongyörök panorámás utcáin, végig szemünk előtt a Badacsonnyal és a Szigligeti várral, miközben észre sem vesszük, hogy az út végig emelkedik.

Festetics örökség kerékpártúra-2
A Badacsony és a Szigligeti-vár
Festetics örökség kerékpártúra-2
Forrás: Takács Viktor - Mozgásvilág

Kilátók, Afrika múzeum, Festetics Malom

Balra tőlünk a hegygerincen több kilátó is található (Bél Mátyás, Batsányi), ha időnk engedi, akár mindegyikbe fel lehet menni. A Becehegy tetején elhaladunk a Becei kápolna mellett, majd egy kockaköves szakasz következik, amin végig lejtmenetben újra elérjük a Balaton partját. Itt található az Afrika múzeum, amelyben tevékkel és zsiráfokkal is találkozhatunk. Itt kanyarodunk rá a balatonparti bringaútra, amin egyenesen visz az utunk egészen vissza Keszthelyig. A visszaúton egy kis kitérő erejéig Vonyarcvashegy és Gyenesdiás között még érdemes beugrani a Talabér vízimalomba, amely Festetics Malom néven is ismert és füvészkertjében számos gyógynövény terem. A hosszú túra levezetéseként a gyenesdiási Bringatanya fagyizót vagy a keszthelyi büfésort ajánljuk!

Festetics örökség kerékpártúra-3
Festetics Malom
Festetics örökség kerékpártúra-3
Forrás: Takács Viktor - Mozgásvilág

 

Hirdetés