Bakonyerdő - Láz-hegyi kilátó túra Túra

Házi Bernadett
Házi Bernadett
A Bakonyerdő - Láz-hegyi kilátó túra Túra hossza 25 Km. Az útvonal szintemelkedése 553 m, szintideje 1 Óra, Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Balatongyöröki kiindulóponttal egy olyan ritkán használt erdei utat fedezünk most fel, amely igazi élménykerékpározásra csábít minket, mivel a kezdeti szakasz után egy időre elfelejthetjük az aszfaltutat. Utunk majdnem végig árnyas erdei szakaszokon halad, hol köves vagy döngölt erdei ösvényeken, végül süppedősebb homokos talajon. Ha tehetjük, erre a szakaszra trekkingek helyett inkább mountainbike-okat használjunk.

Láz-hegyi kilátó kerékpárral

A kanyargós út mellett információs tábla és esőbeálló található Forrás: Kiss Csaba/www.Holkerékpározzak.hu
A kanyargós út mellett információs tábla és esőbeálló is található
Kép forrása: Kiss Csaba/www.Holkerékpározzak.hu

Galériáért katt a képre!


1. A kölcsönkerékpárokat a balatongyöröki Jüngling Zoltán Közösségi Ház előtt vesszük át, innen indulunk.

2. A kapun kigurulva egyből balra fordulunk, majd egyenesen, a körforgalmon áthajtva keresztezzük a 71-es főutat, majd továbbra is egyenesen kerekezünk immár a települést elhagyva, az erdőbe érve a Büdöskúti pihenő felé.

3. A kerékpárút eleje tekergős aszfaltúton vezet fel a Büdöskúti pihenőhöz. A pihenő egy tisztás közepén helyezkedik el, amelyet egy kb. 7 km-es emelkedő után érünk el.

4. A pihenőt elhagyva terepútra térünk át és tekerünk tovább a 426 m magasan álló Láz-hegyi kilátó felé. A kilátó ettől a ponttól kb. 4 km-re fekszik. Ez a 4 km hullámzó, kis fizikai megerőltetést igénylő erdei úton halad, amelynek minden perce élvezetes, külön hab a tortán, hogy a kilátóból csodás panoráma tárul a szemünk elé. A kilátóból láthatjuk a Meleg-hegyet a Rezi várral, Kovácsi-hegyet, Tátika-hegyet, Karikás-hegyet, Szebikét, Kőorrát és Dél-Bakonyi Sümegi-hátat. A kilátó legfelső szintjén a hegyek beazonosításában természetesen segít bennünket egy kihelyezett információs tábla.

A Láz-hegyi kilátó Forrás: www.mozgasvilag.hu
A Láz-hegyi kilátó
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu

Galériáért katt a képre!

5. A kilátót elhagyva egy rövidebb szakaszon visszagurulunk az első elágazásig, ahol jobbra fordulunk és egy köves-lejtős szakaszt követően rátérünk egy szélesebb dózerútra, ahol balra tekerünk tovább, Keszthely irányába. Innen már nagyjából lejtőzés veszi kezdetét, az emelkedőket magunk mögött tudhatjuk. A talaj itt jellemzően homokos, néhol kicsit süppedősebb is. Ennek ellenére élvezetes a lejtőzés, trekkingekkel pedig, pláne izgalmas, mert a kerekek jobban kóvályoghatnak a homokban.

6. Az útról egy hármas kereszteződéstől eltekintve - ahol jobbra tartunk - sehol nem kell letérni, egyenesen begurulunk Keszthelyre.

7. Keszthelyre érve a továbbiakban a központ felé tartunk, ahol a sétálóutcában a keszthelyi Tourinform irodához érkezünk.

Mi tagadás.. a tájon el lehet merengeni bőven Forrás: www.mozgasvilag.hu
Mi tagadás.. a tájon el lehet merengeni bőven
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu

Galériáért katt a képre!
 

 

Amennyiben a 25 km után még marad energiánk, akkor "levezetésképpen" folytathatjuk utunkat Hévíz és a Kis-Balaton érintésével vissza Keszthelyre, amely kb. 66 km. Csatlakozó túra leírása és GPS >> ITT! <<

 

Hirdetés