Amazon of Europe Bike Trail

Amazon of Europe Bike Trail

Takács Viktor
Takács Viktor
Az Amazon of Europe Bike Trail hossza 63 Km. Az útvonal szintemelkedése 596 m, szintideje 4 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Kerékpárút a Duna, a Dráva és a Mura mentén

Az Amazon of Europe Bike Trail egy több országot átszelő, összesen több, mint 1250 kilométer hosszú kerékpáros útvonal. Ausztriában, Szlovéniában, Horvátországban, Szerbiában és Magyarországon is találunk szakaszokat, melyek a Mura, a Dráva és a Duna mentén haladnak és mind természeti, mind pedig kulturális szempontból értékes területeken vezetnek keresztül. Az útvonal különlegessége, hogy teljes hosszában igénybe vehető egy előre kialakított logisztikai háttér, mely megkönnyíti a sokszor nehezen fellelhető szállások lefoglalását, illetve transzferek formájában segítséget nyújt azoknak a túrázóknak, akik egyes szakaszokat inkább „átugornának”.  Szolgáltatás része továbbá a technikai support, mely egy esetleges műszaki hiba vagy hirtelen időjárás változás esetén azonnal a bajba jutott ügyfél segítségére siet. E szolgáltatások igénybevétele természetesen nem kötelező, akár magunk is bejárhatjuk a szakaszokat a nyilvános térképek alapján teljesen ingyen.

A Vasfüggöny után szabadon

A trail magyarországi szakaszát az egykori Vasfüggöny kerékpáros útvonal (Eurovelo13) ihlette és a Fertő-Balaton projecthez hasonlóan az útvonal az Eurovelo szempontrendszere alapján lett kijelölve. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az útvonalon a project logójával ellátott táblák alapján navigálhatunk és kiépített, többnyire fedett pihenőhelyeken állhatunk meg szusszanni egyet. Néhány ilyen pihenőben még alap szerszámokat is találunk (pumpa, csavarhúzók, imbuszkulcsok), ha esetleg valamilyen finombeállításra lenne szükség. Több helyen találunk továbbá olyan Stop-over pontokat, ahol mindenképp érdemes megállni valamilyen természeti vagy kulturális érdekesség miatt. Az említett szempontrendszer garantálja, hogy az útvonal közúti szakaszai csak nagyon alacsony forgalmú utakon vezetnek, illetve az „off-road” részek is teljesíthetők teljesen hétköznapi kerékpárral is.
A magyarországi szakaszok az északi útvonalon helyezkednek el, jelölésük N4-től N11-ig tart. A két végponton (N3 és N11) már útközben is átszeljük az államhatárt, így itt már szükség lehet a határátlépéshez szükséges iratokra (a 10-es szakasz végig Horvátországban halad)!

Amazon of Europe Bike Trail-1
A Dedesi tó
Amazon of Europe Bike Trail-1
Forrás: Takács Viktor - Mozgásvilág

A hegyi szakasz(N3)

Rögtön az első Magyarországra befutó szakasz (N3) (mely Lendva (SI) és Letenye között található) testesíti meg az egész útvonal hegyi szakaszát, mely azért jól mutatja, hogy a kijelölésnél abszolút odafigyeltek arra, hogy az Amazon Trail-t az átlag kerékpárosoknak szánták. Ezzel együtt a lendvai borvidéken azért találkozhatunk egy két combos emelkedővel, pl. amikor a Vinarium kilátóhoz tekerünk fel, ahonnan jó idő esetén egészen a Júliai-Alpokig ellátni. Érdemes továbbá megállni a Lendvadedesi tó mellett is, melynek partján már-már „alpesi” környezetben érzi magát az ember. A dimbek-dombok egészen a 4-es szakaszig tartanak. Ha szeretjük a vadregényes erdőket, akkor érdemes elgondolkozni azon, hogy Tormaföldénél elhagyjuk a jelölt útvonalat, amire a gyönyörű a Vétyemi Ősbükköst (erdészeti úton) érintve Kiscsehinél térünk vissza. Az erdészeti út ebből az irányból egyébként elég combos emelkedőt tartogat számunkra, amennyiben csak ezt az egy szakaszt tervezzük letekerni, érdemes a másik irányból teljesíteni! A teljes 3-as szakasz egyébként összesen 63 km hosszú, és átlagosan kb. 4 óra alatt teljesíthető. 

Amazon of Europe Bike Trail-3
Vinarium kilátó
Amazon of Europe Bike Trail-3
Forrás: Takács Viktor - Mozgásvilág

További magyarországi szakaszok

Amennyiben a kerékpározáson kívül nyitottak vagyunk más outdoor sportokra is, úgy a 4-es szakaszon Muraszemenye és Molnári között egy kis vízitúrával is kiegészíthetjük a programot, ugyanis több helyi vállalkozás is kínál úgynevezett soft-rafting programokat a Mura folyón. A biztonságos, hatalmas gumicsónakokból megfigyelhetjük a helyi vízi élővilágot, láthatunk pl. szürke gémeket, jégmadarat, de akár várat építő hódokat is. Az útvonal Gyékényesnél hagyja el a Mura felső szakaszát és az N5, illetve N6 szakaszok alatt „kitérőt” tesz Somogy megye kevéssé ismert részeire, pl. Nagyatádra. A 7-es szakasz visszatér a folyópartra, de ezúttal már a Dráva mellett kerekezhetünk. Mindenképpen érdemes betérni a szaporcai Ős-Dráva Ökoturisztikai Látogatóközpontba, mely a környék élővilágát hozza közelebb a látogatókhoz. A 8-as szakasz már sokak számára ismert vidéken vezet keresztül, a Siklósi Vár és a villányi borvidék talán több olyan látnivalót is kínál, mint amit egy napi kerékpározás során meg lehet tekinteni. A horvát határ először a 9-es szakasz folyamán lépjük át és innentől kedvezni ingázunk az országok között. Mohácsot elhagyva az utolsó magyarországi kilométerek már a déli útvonal részeként az S16-es szakaszon találhatók, innentől kezdve Szerbiában, Horvátországban, Szlovéniában és végül Ausztriában gurulhatunk.

A teljes Amazon of Europe útvonal itt érhető el.

Amazon of Europe Bike Trail-2
Határátkelés
Amazon of Europe Bike Trail-2
Forrás: Takács Viktor - Mozgásvilág
Hirdetés