Vízzel és porral működő elektromos bringa Hír

Mozgásvilág.hu
2010/11/09
A vizet az elektromos bringa működéséhez szerezheted a csapból, ásványvizes palackból, de akár egy út széli pocsolyából is...
Hirdetés
A las vegasi -on (Nemzektözi KerékpárEXPO) mutatták be néhány hónapja a porral és vízzel működő elektromos kerékpárt. A port, mely a vízzel lép reakcióba patronokban lehet majd vásárolni. 
A hidrogénpatronok nagy előnye, hogy azokat akár menet közben is kicserélheti a kedves száguldozó. Egy patron kapacitása körülbelül 700 watt, mely így jócskán túlszárnyalja egy lítium-polimer aksi teljesítményét. Csak összehasonlításképp: egy átlagos biciklis teljesítménye 100-200 watt , így a porral működő bringa több órán át bírja a strapát. Érdekesség, hogy a többletenergiát okosan elraktározza, és szükség esetén (például gyorsításnál vagy hegymenetnél) felhasználja.
A hidrogénpatron melletti további érv, hogy nátriumszármazékból, nem földgázból hozzák létre, így nem bocsát ki szén-dioxidot.
 
Elektromos kerékpár
 
Most biztosan azt gondoljátok, van valami turpisság a dologban, és a víz, mellyel a patron reakcióba lép, nem közönséges víz. A kételkedőket ki kell ábrándítsuk: a vizet az elektromos bringa működéséhez szerezheted a csapból, ásványvizes palackból, de akár egy út széli pocsolyából is, a lényeg itt a felhasznált "por"-on van.
Az még kérdéses, hogy ez az eljárás mennyire környezetbarát, ugyanis a "por" valójában egy alkáli metál-silicid anyag, ami mint olyan, lehet mérgező is ( még jó, hogy vegyésztanonc kollégánk is van - a szerk .).
undefined Kép forrása: undefined undefined Kép forrása: undefined
 
Azt még nem tudjuk, mikor állhat a garázsunkban a csodabicikli, de a gyártók elvileg jövő nyárra ígérik a hidrogénpatronok forgalmazását.

Az újítás forradalmi lehet, hiszen ez lehet a jövő egyik energiaforrása, később akár más járműveknél is alkalmazhatják. Már most sokan bíznak abban, hogy a hidrogén lecserélheti a benzint és a földgázt ( hááát, ebben már évtizedek óta bízunk - a szerk ).

 

A vízzel és porral működő elektromos kerékpárról innen szereztünk tudomást: Klikk ide!
Hirdetés