Újabb kerékpáros maszk teszt

Mozgásvilág.huhttp://www.mozgasvilag.hu
2011/06/28
Ezúttal a Totobobo átlátszó maszkot próbáltuk fel
Hirdetés

A kerékpáros maszkokat illetően meglehetősen eltérőek a vélemények, szükséges-e egyáltalán és ha igen, akkor melyik típus a jobb.

Nos, a szűrők hatékonyságát laboratórium híján nem tudjuk leellenőrizni, ezért ebben a kérdésben a hivatalos teszteredményekre tudunk csak hagyatkozni. Igazándiból nem is feltétlenül erre voltam kíváncsi, sokkal inkább a viselésével járó sajátosságokra, így most ezeket fogom megosztani.

Átláccikacika
A Totobobo maszk megjelenése alapján az egyszerű kialakítású maszkok közé sorolható, ám én speciel most találkoztam először átlátszó műanyagból készült típussal. Ennek hátránya, hogy már nem nyújthatsz nyelvet bárkire, mert lebuksz, előnye viszont, hogy lecsekkolhatod, mindenhol megfelelően illeszkedik-e az arcodhoz (ennek az opciónak még saját nevet is adtak: Visual Seal Check). Az illeszkedése amúgy tényleg megnyerő, az orrnak kialakított részt is jól eltalálták. Egyféle méretben kapható, ám a széle úgy van kialakítva, hogy ollóval könnyen méretre lehet szabni. Ez elsőre sufnituning házibarkács megoldásnak tűnik, de végeredményben működik.

A rögzítést két szilikon pánt hivatott megoldani. Ha megtaláltad a megfelelő szorosságot, akkor nem fog szorítani sem, de kellőképpen rögzül is.
Szűrők
A szűrőkorongok úgy néznek ki, mint azok a vattakorongok, amikkel a lányok mossák le magukról a sminket, csak valamivel vékonyabb és persze teljesen más :) A rögzítést egy műanyag tokkal oldották meg, a cseréhez csak le kell pattintani, majd vissza, nem bonyolult, nekem is sikerült.
Kényelem
Nem nyom, nem szorít, nem vág és a lélegzés is egész könnyű vele, de verseny, vagy edzés közben már fullasztó lenne. Azt talán mondanom sem kell, hogy az arcom kellően beizzadt a maszk alatt, de hát ez benne van a pakliban.
Strapa
Az egész maszk olyan pici, hogy félbehajtva a zsebemben is elfér, de éppen ezért a vékonyság miatt az az ember érzése, hogy nem sokáig bírja a gyűrődést (átvitt és nem átvitt értelemben is). Mivel csak egy hetem volt a tesztre, ezért brutális módszerekhez folyamodtam, konkrétan elkezdtem tépni, húzni, nyomorgatni szerencsétlent. Főként a pántok tűnnek harmatgyengének, ám egy egészséges strapa után sem lett bajuk Esetleg egy picit megnyúltak, de akkor meg szorítok egyet rajta és újra jó lesz. Szappanos vízzel ki is lehet mosni, így ha kellő időközönként kitisztítom, elkerülhető, hogy gusztustalanná váljon.

Mennyibe fáj?
A kerékpáros maszkokat övező viták egyik fő eleme ez. Elegendő-e a párszáz forintos gyógyszerészeti maszk, vagy érdemes többet áldozni rá. A szűrők hatékonyságán túl (amit labortesztekkel lehet csak lecsekkolni) a kialakítást figyelembe véve ezt mindenkinek saját magának kell eldönteni. A Totobobo maszk (hordozó szütyővel és egy pár Matrix szűrővel) 6500 Ft, ami nem éppen olcsó, de nem is a legdrágább. Ha már megvettük, a szűrőket is cserélni kell, körülbelül kéthetente. 10 pár Totobobo Matrix szűrő 4900 Ft, de azt hozzá kell tenni, hogy ez 20 hétre elegendő.

Pár éve a Respro maszkot próbáltam ki, ami a Totoboboval ellentétben az egész arcot lefedi neoprénnel. Igazából mindkét változatnak megvannak az előnyei-hátrányai. Míg a Respro télen kellemesen melegít, addig nyáron ráolvad az arcra, a Totobobo viszont hőségben is elviselhető, de hideg időben nem fog melegíteni.
Vélemény
Így a teszt végén töredelmesen bevallom, hogy nem hordtam és ezután sem fogok hordani kerékpározáshoz maszkot. Nem azért, mert kételkednék a hatásukban, csupán arról van szó, hogy szeretek minél kevesebb hacukát magamra aggatni tekeréshez, no meg a hiúság, ugye. Mindezek ellenére megnyugtató érzés egy gázfröccsöt adó nagyobb jármű mögött úgy gurulni, hogy a Totobobo rajtam van.

Ha tehát valaki nem olyan hiú, mint én és aggódik a levegő szennyezettsége miatt, akkor a Totobobo kerékpáros maszkon érdemes elgondolkoznia.
Hirdetés