Trekking kerékpárok városba és elegáns közlekedéshez Hír

Kakuk András
Kakuk András
2016/05/26
Az év legjobb trekking kerékpárjai városi elegánskodáshoz és gyors suhanáshoz.
Hirdetés

KisDzsoni városi elegánskodói és vadulói

Milyen bringa való a city-be? Jó kérdés, ami igen szubjektív ezért hát most a saját elveimet osztom meg veletek. 

A jó városi bringa alapismérveit kezdhetjük a törvényi háttérrel. Kell csengő, lámpa elöl-hátul, fék (kettő is, előre és hátulra!), borostyán színű „macskaszem” a kerekekre vagy fényvisszaverő csíkkal ellátott gumiköpeny (alias külső) Hasznos lehet felhasználástól függően csomagtartó, sárvédő.

Most jöjjön a szubjektív rész.

A városi bringa elég tág fogalom, mert hát ugyanis minden fajta bringával lehet zúzni nemde?

Mégis vannak jobbak és kevésbé jobbak. A saját prioritásaimból most kihagyom az – úgyis ellopják minek jót – elvet.

Ami viszont fontos: legyen gyors, könnyű. Minél könnyebb, gyorsabb a járgány annál kevésbé izzadsz le munkába menet. Legyen jól felszerelt. Persze otthon is „felpimpelhetjük” de még gyakorlott szerelők is meg tudnak izzadni egy sárvédő vagy egy csomagtartó felhelyezésétől. Legtöbben szerintem szívesen megkímélik magukat ettől.  Legyen minél kevésbé karbantartásigényes. Az előzőhöz tartozik, érthető okokból. Legutolsóként legyen kényelmes. Azért ez az utolsó mert mindenkinek más és más kényelmes fogalma, így ez egy nehéz kérdés, de szőrmentén azért meg lehet fogalmazni alapigazságokat.

A trekking, cross-trekking kerékpárok elsődleges felhasználási köre nem feltétlen a városi dzsungel, de tulajdonságai révén egy igen jó és populáris választás. A legtöbb ilyen kerékpár ugyanis kényelmes testhelyzetben tekerhető, (ráadásul változatos a kínálat etéren) sokszor szépen felszereltek és az eredetileg hepe-hupás szántókra, kisebb dombokra tervezett bringák tökéletesek a lengéscsillapító tesztpályára hasonlító magyar utakon.

A májusi eső áztatta Kopaszi-gáton tartott mustra alapján a választottaim:

[mvnslider=61]

Hirdetés