Az új kedvenc: Tisza-tó bringával

Az új kedvenc: Tisza-tó bringával

Simon Ádám
Simon Ádám
2014/07/14
A legtöbb ember fejében valami ilyesmi jelenhet meg, ha tókerülő kerékpárútra gondol...
Hirdetés

Általában egy jó tókerülő bringaút... 

...a tóhoz a lehető legközelebb, de minimum látótávolságban, a nullához közeli autóforgalommal rendelkező, jó minőségű, aszfaltozott úton halad és akár dinamikus közelekedésre is lehetőséget ad. Nincs tele kereszteződésekkel, csiki-csuki kanyarokkal és egyéb akadályokkal. Nos, a Tisza-tó körüli kerékpáros infrasktruktúra nagyon közelít az ideális állapotokhoz.

A Tisza-tó körül számos helyen van lehetőség kerékpárt bérelni, amik állapotáról ugyan nem győzödtünk meg maradéktalanul, ám az útvonal egyszerűsége miatt majdnem bármilyen kétkerekű alkalmas a tókerülésre.

Tisza-tó kerékpárút

Mi a Budapesthez legközelebb eső Poroszló településről indultunk, a Csapó közből. Parkolni ingyenesen lehet és evés-ivásra is van lehetőség.

Lépten-nyomon vízieszköz kölcsönzési- és fürdőzési lehetőség Forrás: Mozgásvilág.hu
Lépten-nyomon vízieszköz kölcsönzési- és fürdőzési lehetőség
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Porszem a gépezetben

Eszem ágában sincs panaszkodni, de nem lenne teljes a kép, ha nem említeném meg az egyébként örömmámort okozó bringaút gyenge pontját, a kb 7 kilométernyi 33-as főutat. Poroszló és Tiszafüred között sajnos kénytelenek vagyunk ezen a nagy forgalmú útvonalon áthaladni, ami - különösen a tókerülő bringaút többi részéhez képest - kifejezetten kényelmetlen (egy júniusi pénteki napon nagy volt a forgalom). Van egyébként a 33-as mellett párhuzamosan egy gizes-gazos, kétes minőségű út, de a hidaknál az is megszűnik és virsligumival még kevésbé szerencsés választás.

Minden itt kezdődik

Mivel a fent említett 33-as szörnyetegtől minél gyorsabban szerettünk volna szabadulni, az első adandó lehetőségnél letértünk róla. Ez pedig közvetlenül a vasúti kereszteződés előtt, egy két-háromszáz méternyi földúton lehetséges, ami után már végig csak aszfalt következik a Kistisza utcával kezdődően. Ha nem fordulsz le itt jobbra, akkor kb. 600 méter múlva tudsz az Ady Endre utcába kanyarodni, ahonnan végig táblás és egyéb instrukciók segítenek a tájékozódásban, ami egyébként egyáltalán nem bonyolult. A part menti gátig bringasáv és különálló kerékpárút vezet el, a gátról pedig túl sok eltévednivaló lehetőség úgysincs.

Nem utoljára

Már a tiszafüredi szakasznál elhatároztuk, hogy ide komplett nyaralásra is vissza fogunk térni családostul... vízitúrúk, bringa, strand, sportpályák, bérlési lehetőségek, túravezetés, kisebb-nyagyobb kajáldák sokasága és csendes, nyugodt környezet végig. A bringaút gyakorlatilag a tó melletti gát tetején halad, amire engedéllyel rendelkező gépjárműveknek van csak behajtási engedélye - ez persze nem zárja ki, hogy ne találkoznál szembe trollokkal, de jelentősen lecsökkenti ennek veszélyét. Mi egy júniusi pénteki napon, kb 10-15 autóval találkoztunk az egész tókerülés alatt (persze ebben nincs benne a 33-as út). Balra fák, jobbra fák és a tó. Hol kevésbé, hol jobban látszik, ez a nádasoktól és egyéb mocsári növényzettől függ.

Jellegzetes tisza-tavi kerékpárút látkép Forrás: Mozgásvilág.hu
Jellegzetes tisza-tavi kerékpárút látkép
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Abádszalóki nyár

Tiszafürdetől Abádszalókig nagyjából eseménytelen az útvonal, ami persze nem jelenti azt, hogy unalmas. Nyilván botanikusoknak és madárbiológusoknak böséges extra izgalmat is rejt ez a szakasz.

Aztán Abádszalóknál akció van, mivel a strand területe magába foglalja a töltést is. Erre már jó előre egy jobbkanyarnál figyelmeztet tábla és a fizetős strandot kikerülve navigál, ami ugyan a partmenti szakaszhoz képest kitérő, távolságban szinte semmi különbség nincs. Egyes beszámolók szerint van rá sansz, hogy jófejségből átengedjenek a strandon keresztül, mi erre nem próbáltunk rá, mert amúgy is be akartunk nézni szalókra nosztalgiázni a régi táborok emlékén. Ezt még pluszban megfejeltük egy-egy gyrosszal és megkezdtük a táv második felét.

Egyszerre csak egy irányba

Kisköre előtt a gáton lámpa irányítja a forgalmat, egyszerre csak egy irányba. Mivel van járda, ott át is tolhatod a bringádat és akkor bámészkodni is jobban van idő (szerintem legalábbis érdekes látvány volt a környék, pláne, hogy nagyban folyt az építkezés is). A lámpa jelenléte persze nem jelenti azt, hogy irtózatos forgalom lenne, mi is kb két bringással találkoztunk csak. A gát után egy kissé megfáradtnak látszó üdülőrészen halad át az út, ahol nyomokban kerékpárútra emlékeztető maradványok is vannak, de lévén a madár se jár arra (ha mégis, akkor az úgyis repül), nyugodtan tekerjetek az úton. Alig másfél kilométer után újra a gáton találod magad.

Strandokon és kempingeken át

Kiskörétől Poroszlóig kb ugyanolyan körülmények fogadtak, mint Tiszafüred és Abádszalók között, annyi különbséggel, hogy errefelé több a strand és a kemping. Ezek mindegyikének a területe magába foglalja a töltést is, de ottjártunkkor (június végén) nyitva volt mindegyik. Amúgy, ha mégis le lenne zárva valamelyik, ki lehet kerülni a strandot és újra visszatérni a gátra, alig pár százméteres kerülővel. Ahogy ezekre a strandokra, úgy általában a Tisza-tó körüli körülményekre az a jellemző, hogy retro, de a lehető legpozitívabb értelemben. Piros pöttyös sárga öltözőkabinok, kék csúszdák, régi lakókocsik és 30-40 éves épületek korabeli stílusban, de mind jó minőségben.

Retro, a lehető legjobb értelemben Forrás: Mozgásvilág.hu
Retro, a lehető legjobb értelemben
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Körbetekerve

Poroszlóra visszatérve 66,38 kilométert mutatott az óra és a nettó menetidő 3 óra 8 perc lett. Nem álldogálltunk sokat, úgyhogy kb 4-4:30 volt ebéddel együtt a túra, kényelmes tempóban. Simán érdemes több naposra húzni a körbetekerést, persze nem a táv, hanem a tó körüli lehetőségek (tanösvények, vízitúrák, strandok, stb.) miatt.

A teljesítéséhez nincs szükség különleges edzettségre és akár mínusz 3 hónapos gyerkőccel is lenyomható. Az a fránya 7 km sajnálatos szakasz se tántorítson el senkit, mert így is simán benne van az ország legjobb tókerülő bringaútjai között :)

A Tisza-tó kerékpárút térképéhez klikk ide!

Hirdetés