Salzkammergut Trophy immáron negyed évszázada!

Salzkammergut Trophy immáron negyed évszázada!

Bognár Tamás
Bognár Tamás - Támogatott tartalom
2022/05/23
25 éves a Salzkammergut Trophy

Jubileumi futamokkal indul idén a híres Salzkammergut Trophy, ami nemcsak Európa egyik leghíresebb maratonja, de az egyik legnépszerűbb fesztiválja is, ahol július 15.-étől 17.-ig számos attrakció várja a bringásokat. Akik az elejétől kezdve követték a hegyikerékpár sportot, azok a Trophy életében is láthatták a fejlődést, és a változásokat!

Bemutatkozik a Salz

1998-ban az első „salzon” összesen 220 induló volt, és ekkor mutatkozott be egy olyan táv, amire nem volt még példa. A híres „Strecke A”, ami 210 km-t és 7000 m fölötti szintkülönbséget foglalt magába. Terepen. Aki volt már ezen a fesztiválon, az láthatta, mekkora hősökként vannak tisztelve azok, akik a fekete „finisher” pólóban feszítenek, hiszen ők azok a gladiátorok, akik sikeresen megküzdöttek a legdurvább távval.

Az első évben a 20 indulóból mindössze 10-en értek célba, és a leggyorsabb idő 12:22:51 volt. Azóta sok víz lefolyt a Traun folyón mely kettészeli a rajt-cél területnek otthont adó Bad Goisernt. A technika is sokat fejlődött, ami azon is látszik, hogy először 2013-ban ért be a győztes 10 órán belül amikor 210 km fölött volt a táv (bizony, ez 20 km/h feletti átlagtempót jelentett)! Embertelen teljesítmény!

Salzkammergut Trophy immáron negyed évszázada!-2
Salzkammergut Trophy immáron negyed évszázada!-2
Forrás: Erwin Haiden
Salzkammergut Trophy immáron negyed évszázada!-2

Távok

Persze ennél rövidebb távok is vannak, hiszen 22, 37, 52, 75, és 121 km-en is lehet indulni erőnléttől, felkészültségtől függően. Természetesen a rövidebb távokon a pálya technikai nehézsége is kisebb, így a rövid távokat akár gyerekekkel is le lehet tekerni. De ezzel még nincsen vége! Aki a lefeléken is kihívásokra vágyik, annak ott az 59 km-es All Mountain táv, technikás ösvényekkel, melyet mi magunk is teljesítettünk már, és hát van benne kihívás bőven… 

Salzkammergut Trophy immáron negyed évszázada!-3
Salzkammergut Trophy immáron negyed évszázada!-3
Forrás: Martin Bihounek


Mára a gravel bringázás is nagy teret hódított magának, így néhány éve már direkt ezekhez a bringákhoz igazított pályán is tudsz indulni, 63 km-es távon. Persze érdemes nem csak a kilométereket nézni, hanem az ezekhez tartozó szinteket is, mert a hazai körülmények között meglepő lehet a 2000 méternél is több szintkülönbség. 

Salzkammergut Trophy immáron negyed évszázada!-1
Salzkammergut Trophy immáron negyed évszázada!-1
Forrás: Erwin Haiden

Salzkammergut Trophy ebike-al

Egyre több versenyrendező próbál kedvezni az elektromos kerékpár tulajdonosoknak is, így ha rendelkezel eMTB-vel, akkor három távon 25, 37 és 43 km-en teheted magad és kerékpárod próbára. Mivel a BOSCH szponzorálja ezt a kategóriát, ezért az ellenőrzőpontokon 6A-es gyorstöltési lehetőséggel várnak, de az akkucsere is megengedett. Persze ECO-ban azért egy mai 6-700 Wh-s akkuval simán meg lehet csinálni a legnagyobb távot is.

Salzkammergut Trophy immáron negyed évszázada!-4
Salzkammergut Trophy immáron negyed évszázada!-4
Forrás: Erwin Haiden


No de mi a helyzet a feltörekvő versenyzőkkel? Nekik ott a Scott Junior Trophy, ahol a 3-14 éves korosztályban indulók mérhetik össze tudásukat egymással. Fantasztikus nézni, ahogy küzdenek egymással és a pályával a jövő világbajnok jelöltjei. De ha nincs ki a két kereked, az sem gond, hiszen az igazán elvetemült monocikliseknek, azaz az egykerekűvel indulóknak ott a 22 km-es „Einradmarathon”. Érdemes a Youtube-on videókat keresni erről, döbbenetes. Főleg ha esik az eső. 

 

Salzkammergut Trophy immáron negyed évszázada!-8
Salzkammergut Trophy immáron negyed évszázada!-8
Salzkammergut Trophy immáron negyed évszázada!-7
Forrás: Martin Bihounek
Salzkammergut Trophy immáron negyed évszázada!-7

És végül, de nem utolsó sorban, ne gondoljunk úgy erre a három napos rendezvényre, mint egy kerékpárversenyre, hiszen egy fesztivállal is egybe van kötve, lesz bringateszt lehetőség, vásárlás, este pedig fergeteges bulik várnak. Mindent megtalálhatsz a https://www.salzkammergut-trophy.at/ oldalon, ahol magyar nyelven is fent vannak az infók! Akkor sincsen gond, ha családdal érkezel, de csak te bringáznál, hiszen a környék tele van turisztikai attrakciókkal, mint a Salzwelten sóbánya, a világörökség részét képező csodafalu Hallstatt, vagy a Dachstein jégbarlang, a Hallstätter See-ről nem is beszélve.

Na, találkozunk idén is?