Rudy Project Rush fejvédő teszt

Rudy Project Rush fejvédő teszt

Simon Ádám
Simon Ádám
2017/05/03
Ár/érték bajnok fejvédő sietősöknek.
Hirdetés

Amikor azt mondom, hogy belépő szint, vagy belépő modell, annak mindig van egy enyhe pejoratív kicsengése. Mintha azt mondanám, hogy ennyi pénzért törődj bele, hogy ez jár, de több nem. A Rudy Project Rush esetében viszont inkább úgy fogalmaznám meg a dolgot, hogy nem fogod elhinni, hogy ennyi pénzért (22 900 Ft-tól) egy ilyen jó bukósisakot vehetsz magadnak.

 

Rudy Project Rush Forrás: Mozgásvilág.hu
Rudy Project Rush
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Biztonság

Természetes, de azért ide kopizom, hogy mely szabványoknak felel meg a rush: CE 89/686 EEC, EN 1078, CPSC 12.03, AS/NZS 2063 tanusítványok (CE jelölés esetén a Council Directive 89/686/ECC és a European Technical Standard EN 1078 előírásainak, a CPSC jelölés esetén a U.S. Consumer Product Safety Commision előírásainak, míg az AS/NZS jelölés esetén pedig az Australian Standard AS/NZS 2063 előírásainak felel meg az adott modell).

Ha szeretnéd még tovább növelni a biztonságot, válaszd a MIPS-es változatot (Ez egy vékony plusz héj a sisak és a szivacsozás között, ami négy darab gumibakon el tud mozdulni, ha ütés éri a sisakunkat. Ezen elmozdulás energiaelnyeléssel jár, így drasztikusan kevesebb erő éri majd a koponyánk, és az agyunk.).

Igyekeztem valami incidenst összehozni (cikáztam a szembejövő sávban becsukott szemmel, zúztam lefelé kéz nélkül sziklás-gyökeres terepen), de végül a törésteszt nem jött össze – aminek őszintén szólva nagyon örülök, meg szerintem anyukám is.

 

Rudy Project Rush Forrás: Mozgásvilág.hu
Rudy Project Rush
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Héjszerkezete InMold, bár ez manapság nem egy nagy vasziszdasz. Alaphelyzetben egyféle cserélhető, mosható párnázás jár hozzá, de vásárolhatsz hozzá bogárhálós kivitelt is, hogy megelőzd az apró repülő lényekkel való kellemetlen találkozást.

 

Rögzítés

A rögzítésért egyrészt a Fastex System csatos pánt (tokavédő párnázással) és az RSR7 racsnis tarkórögzítés felel. A pánt és a racsnizás is elég masszív és könnyen kezelhető szerkezet, nem lazul ki menet közben és jól tart. A rögzítő-rendszer három méretben állítható, amivel azt tudod befolyásolni, hogy mennyire nyúlik le a rögzítő elem a tarkódon. Én szeretem a legalsó változatban használni, így érzem leginkább, hogy tartja a fejemet, de ha szeretnéd, hogy minél kevésbé szóljon bele a komfortba, akkor teljesen fel is tolhatod. Nekem úgy picit olyan érzésem volt, hogy könnyebben lecuppanhat a fejemről – bár a teszt eredménye ezt nem igazolta.

 

Rudy Project Rush Forrás: Mozgásvilág.hu
Rudy Project Rush
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Kényelem, külcsín

A „belépő szint” ellenére egy könnyű, mindössze 230 grammos és 21 szellőzőnyílás által komfortossá alakított fejvédőről beszélünk. Kifogásolni maximum a fényes festését tudnám (nekem a matt jobban bejön), de gondolom ez egy meglehetősen szubjektív dolog. Meg amúgy pont a festése az, ami nagyon bejött, mivel a fluo zöld (vagy sárga) szín extra biztonságot nyújt fényes nappal is, sötétedés után pedig a tarkón lévő fényvisszaverő csíkok növelik a láthatóságot. Magam részéről kifejezetten örülök az olyan láthatóságot növelő megoldásoknak, amik igényesen integrálva jelentkeznek a ruházaton, vagy a felszerelésen és távolról sem emlékeztetnek a "kukásmellényre". A Rush messziről észrevehető akár autók között tekersz a zsúfolt forgalomban, akár a kihalt vidéken, magányosan.

Bepattintható "gallytörő" napellenző is jár természetesen a sisakhoz, amit könnyedén lehet feltenni, illetve levenni.

 

Rudy Project Rush Forrás: Kimura - Mozgásvilág.hu
Rudy Project Rush
Kép forrása: Kimura - Mozgásvilág.hu

 

Összegezve, a Rudy Project Rush az a fejvédő, amit most első körben ajánlanék ismerőseimnek, akik egy megfizethető, de jó hatékonyságú fejvédőt szeretnének maguknak akár hétköznapokra, akár edzéshez, intenzívebb kerékpározáshoz. Nagyon könnyű, nagyon kényelmes és nagyon látható.

A Rudy Project Rush fejvédők teljes színpalettáját és minden egyéb infót megtalálsz itt...

Hirdetés
Hirdetés