Pünkösdkor indult az olimpiai kvalifikáció Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2010/05/26
Hat felnőtt világranglista-pontot szerzett Offenburgban
Hirdetés
A pünkösdi hétvégén rendezték Offenburgban a hegyikerekesek idei, harmadik világkupáját, az olimpiai krossz-viadalnak az angol és a belga után adott a német város otthont. Magyar részről a felnőtt férfiak és nők mezőnye mellett az utánpótlásfutamokban is volt érdekeltség, a junior fiúk esetében az offenburgi, a szingapúri olimpia egyik felmérő versenye is volt egyben. A felnőtteknél összesen hat magyar szerzett világranglista-pontot, a londoni olimpiára beindítva a pontszerző „gépezetet”. 
  A férfiak rajtlistáján – az U23-asokkal együtt – közel 50 csapat mintegy 240 kerekese szerepelt, a verseny a francia Julien Absalon győzelmével zárult. A magyarok csapatszínekben álltak rajthoz. Parti András (SRS Stevens, német) legjobb magyarként – 12:03 perces időkülönbséggel – 64-ként, Juhász Zsolt 2 körhátránnyal 128-ként, Bogár Gábor (4 körhátrány) 192-ként, Csielka Márk (4 körhátrány) 199-ként, Szatmáry András (4 körhátrány) 201-ként haladt át a célvonalon – utóbbi négyen az Euro One-Cube Pro MTB Team-et képviselve. Miután mind az öt kerekes teljesítette a versenyt, így fejenként 3-3- világranglista-pontot kaptak. A hölgyeknél a kanadai Catharine Pendrel végzett az élen, az U23-as Benkó Barbara (Rothaus-Cube, német) szintén közel 12 perces hátránnyal, 39-ként ért célba, helyezésével 29 világranglista-pontot gyűjtve.
 
80757-100523_GER_Offenburg_XC_Men_start_by_Kuestenbrueck.JPG
 
A juniorok válogatottként vettek részt a világkupán. A fiúversenyzőknek az offenburgi világkupa egyben válogató volt a közelgő ifjúsági olimpiára. A Benkó László utánpótlás szövetségi kapitány által kiírt kritériumoknak megfelelően Pintér Tamás (Cube-Csömör) és Fenyvesi Péter (X2S Kona Team) utazását a hazai szövetség finanszírozta. A többi junior – köztük a lányok –, Panyi János (Meditech SC), Meggyesi Gergő (PCCC), Kéri Zsófia (LTV Merida Racing) és Vaskó Luca (Merida HCT) részben szövetségi támogatással álltak rajthoz. A fiúknál holland győzelem született: Van der Heijden gurult át elsőként a célvonalon. Fenyvesi 17 perces hátránnyal 64. lett, míg Pintér 1 körhátránnyal 80. Meggyesi és Panyi nem fejezte be a viadalt. A lányok versenyét a francia Ferrandt Prevot nyerte, Kéri 1 körhátránnyal 28., Vaskó 2 körhátránnyal 30. lett. A világkupát követően a szingapúri kvalifikáció állása szerint Fenyvesi Péter vezet (25 pont) Pintér Tamás (20 pont) előtt. A május 9-én elmaradt pécsi olimpiai krossz-verseny helyett Benkó László az e hét végi, C1-es kategóriájú horvát, samobori versenyt jelölte ki az olimpiai kvalifikációs válogató utolsó állomásaként. A szövetség – az elmúlt versenyeken elért eredmények és egy, az ezzel összefüggésben lévő májusi elnökségi határozat alapján – Fenyvesi Péter és Pintér Tamás utazását támogatja.
 

Hirdetés