Mit edzenek az olimpikonok? Hír

Simon Ádám
Simon Ádám
2016/08/08
Avagy Te is edzhetsz úgy, mint olimpikonjaink
Hirdetés

Ahhoz, hogy valaki olimpikonná váljon, rengeteg különböző tényező összjátékára van szükség, de az biztos, hogy a kitartó edzés első helyen szerepel mind közül. Ha ki szeretnéd próbálni, hogy mit edzenek az élsportolóink, nem is kell túlmisztifikálnod a dolgot, hiszen amellett a sport mellett, amit űznek, számos kiegészítő edzést végeznek, amiket akár Te is kipróbálhatsz.

 

Mit edz Mike Róbert kenus?

Miker Róbert, világ- és Európa-bajnok kenus természetesen rengeteg lapátolással készül Rióra, de ha távol áll tőled az evezés (pláne versenykenuban), akkor futhatsz, crosstréningezhetsz, vagy plank gyakorlatokat is végezhetsz.

"Télen hetente három futóedzésem van, de nyáron már csak egy három kilométeres átmozgatást tartok. A téli időszakban bőven 3000 méter feletti Cooper-t is tudok futni, de nyáron a sok kenuzás miatt jelentősen leromlik a teljesítményem. A lábamat még egy 16 kilós kettlebell-el kitöréssel szoktam edzeni, ez elég jól imitálja a kenus lábmozgást.

A konditermi edzéseket Zala Gyurival gondoltam újra, vele elég sok láberősítő gyakorlatot (guggolás súllyal a nyakban, trx gyakorlatok, stb.) végeztem.

 

Mike Róbert bárhol, bármikor lenyom egy kis plank-et Forrás: Fodor Szabolcs
Mike Róbert bárhol, bármikor lenyom egy kis plank-et
Kép forrása: Fodor Szabolcs

 

A lesérülések orvoslására és megelőzésére is gyakorta végzek plank gyakorlatokat. Három éve meghúztam a derekam (nem is edzés, hanem a motors csónak húzogatás közben) és másnap nem is tudtam lehajolni. 10-15 percnyi (percenkénti pihenőkkel) plank hozzásegített, hogy egy hétre rá EB-t nyerjek. Így hát azóta is rendszeresen végzem ezt a gyakorlatot."

  

Mit edz Madarász Viktória gyalogló?

"Profi sportolóként szerintem fontos megtanulni mentálisan kezelni a világversenyek terhét. Természetesen az olimpiát körüllengi egy varázs, ez minden sportoló álma,hogy ott részt vehessen. Szándékosan ennek a súlyát nem próbálom erősíteni magamban. Egy olimpiai döntőnek ami bárcsak négy évente van az én felfogásom szerint nem szabad különböznie bármilyen tétversenytől ahol csúcsteljesítményt kell kihoznom magamból. Garantáltan felfokozottabb érzés fog el mint egy magyar bajnokságon a londoni 2012-es élményeim alapján de ezt meg kell tanulni kezelni, hogy a 100%-ot ki tudjam hozni magamból.

 

Madarász Viktória Forrás: facebook.com/RudyProjectHungary
Madarász Viktória
Kép forrása: facebook.com/RudyProjectHungary

 

Az olimpiai formába hozás az edzésekben sem különbözik a korábbi évek világversenyétől. A már bevált magaslati edzőtábor blokkokkal készülök Rióra. 2 hetet töltöttem a Magas Tátrában ahol még a nagyobb heti kilométereké volt a főszerep. A cél az, hogy itt szerezzem meg a kellő állóképességet és erőt ami a 20km-es versenytáv teljesítéséhez szükséges. Ezt a tábort 3 hét formábahozás követte Livignoban, az olasz Alpokban 1800 méteren. Itt már a sebességi edzések kapták a főszerepet. Vasárnap július 31-én utazom haza innen Budapestre ahonnan pedig augusztus 10-én indulok a magyar csapat többi tagjával Rióba ahol 19-én rendezik a női 20 km-es gyaloglást."

 

Mit edz Parti András hegyikerékpáros?

Andrissal nemrég találkoztunk személyesen, hogy testközelből megnézhessük, megfogdoshassuk (na nem Andrist, hanem) egy Olimpikon hegyikerékpáros bringáját. Az áttételek és kerékméretek mellett a felkészüléséről is beszélgettünk.

Az alapozó időszakban, télen több sportágat is bevetek. Egyrészt így változatosabb ez az időszak, másrészt nem árt más izmokat is megerősíteni, illetve a koordinációt fejleszteni, hogy a bringán ki tudjam hozni a maximumot magamból.

Túlnyomórészt futok és konditerembe járok, ahol a nagyobb súlyokkal guggolás és kitolás segít növelni a robbanékonyságomat (erre nagy szükségem is van), de sokat erősítem a törzsizmaimat és a felsőtestem is, hogy a terepen meg tudjam magam tartani. Előfordul még fittball és plank edzés is, vagy ha belefér az időmbe, akkor úszni is elmegyek. Reggel és este előszeretettel masszáshengerezem és természetesen mindezekkel együtt a legtöbb időt bringán töltöm.

 

Parti András
Parti András

 

Most, hogy közeledik az Olimpia, sok állóképességi sportolóhoz hasonlóan én is magaslaton próbálom kihegyezni a formámat. Livignoban készülök kis reggeli futással, gimnasztikával, erősítéssel, hengerezéssel, nyújtással a lényegi bringás edzések mellett. A bringás felkészülést Szöllősy István edzőm sok különböző résztávval tesz nehezebbé. Nagyjából 3-4, esetleg 4,5 órás edzéseim vannak, ami alatt könnyen felhalmozok akár 3000 méter körüli szintet is országúton, terepen azért kevesebbet.

Este, még vacsora előtt egy 30-50 perces átmozgató bringázás és egy kis hengerezés hozza meg az étvágyamat, aztán a nagyon jó olasz konyha után vége is a napnak.

Még Franciaországban részt veszek egy felkészülési versenyen az Olimpia előtt. Nekem az Olimpia utolsó napján lesz a versenyem, augusztus 21-én, így csak 14-én utazok.

 

Mit edz Földházi Zsófia öttusázó?

Egy öttusázó mindennapja abból áll, hogy reggeltől estig mind az öt sportágra edz, minden sportágra külön edzővel. Az egészben a kapocs maga a sportoló, aki egybekovácsolja az egészet.

"A reggel lovaglással indul. Kiosztják a lovat (sorsolás alapján), lepucolom, felszerelem, aztán egy óra edzés (remélhetőleg ugróedzés, mégicssak Olimpiára készülök). Aztán lovat lepucolni, helyére tenni és irány a következő edzés.

A sportlövészet a legunalmasabb eleme az öttusának. Egy órán keresztül különböző lövöldözős feladatokat végzek, amit az edző kioszt. A futóedzések többnyire résztávozásból állnak.

 

Földházi Zsófia Forrás: facebook.com/RudyProjectHungary
Földházi Zsófia
Kép forrása: facebook.com/RudyProjectHungary

 

Az úszóedzés pontosan olyan, mint egy átlagos úszóedzés. 3-4 ezer méter úszás, különböző felosztásban, különböző gyakorlatokkal, használunk tekit, tenyérellenállást, lábgumit, bóját. Ez szintén 1-2 órás edzésidőt jelent.

A nap végére már csak a vívás maradt, ahol párosával edzek a vívóválogatott tagjaival. Az edzésen nincs különbség az öttusások és a vívók között, egyenrangú félként tekintünk egymásra.

Szóval így néz ki egy napom, aminek igyekszem a végéig ébren maradni, aztán pihenek a következőre. Persze vannak napok, amikor valamelyik sportágra nincs edzésem, de két naponta minimum követik egymást az azonos sportágak."

 

Mit edz Boronkay Péter paratriatlonista?

Népszerű paratriatlonistánk az utolsó pillanatban csúszott be a riói csapatba, hogy Magyarországot képviselje az Olimpián. Nemrég nekünk is bemutatta azt a gyakorlatsort, amit heti 2-3 alkalommal, közvetlenül az úszás edzések után szokott elvégezni. Első sorban has- és törzsizomzatot erősítő gyakorlatok, melyek bármelyik sportágnak kiváló kiegészítése lehet. A Fitball labda - ami több gyakorlatban is szerepet játszik - extrém módon növeli a koordinációval járó törzsmunkát.

 

 

A teljes edzésprogramot a Mozgásvilág Edzéstervek között is megtalálod.

Hirdetés