Pisizacsi VS Camelbak Charge 450 - teszt

Simon Ádám
Simon Ádám
2012/03/21
Anno még vizeletgyűjtő zsákból ittunk sportolás közben, ma már szerencsére van sokkal jobb megoldás.
Hirdetés

 

Maratoni kenuversenyeken annak rendje és módja szerint megszomjaztunk és ennek csillapítására valamilyen folyadékra volt szükségünk. A baj csak az, hogy lábunkkal egyensúlyoztunk, kezünk tele volt lapáttal, úgyhogy kulacs szóba sem jöhetett, hiszen akkor ki evez, amíg iszunk... A megoldás: gyógyszertárban kapható, másfél literes vizeletgyűjtő zsákot megöltöttünk itallal és a csövön keresztül kéz nélkül olthattuk a szomjunkat...

Bár a megoldás olcsó (a minap 105 Ft volt a gyógyszertárban), némi házi barkácsolást igényel (a vezetékeket ki kell cserélni, vágni és ragasztani), meglehetősen műanyag ízű lesz a benne tárolt ital és nehéz tisztíthatósága miatt általában egy használat után ki kellett dobni, tehát nem is túl környezetbarát.

 

Reklámszöveg
És akkor kipróbáltam a Camelbak Charge 450 túrázó/kerékpáros ivótasakos hátizsákot...

 

Pisizsák VS Camelbak ivótasak
undefined
Kép forrása: undefined

Vizuális összehasonlítás

 

Camelbak 3 literes ivótasak
Na, hát hogy is mondjam... egy kicsit (nagyon sokkal) profibb, mint a pisizacsi: Barkácsolni nem kell, nincs műanyag íze a benne tárolt italnak (és tényleg nincs), hatalmas, negyed fordulattal nyitható/zárható kupakjának köszönhetően az utántöltés és a tisztítás is kényelmes, ki is lehet fordítani, ráadásul meglehetősen strapabírónak, hosszú életűnek tűnik.

 

Camelbak ivótasak nyílása
undefined
Kép forrása: undefined

A szerelem nyilasa... akarommondani: Az ivótasak nyílása

 

A tömlő végén egy egyetlen darabból készült, csepegés mentes csutora várja, hogy szánkba vegyük, ráharapjunk és kortyoljuk rajta keresztül a nedűt. Ha nem harapsz rá, szépen összezár és nem vész kárba egy csepp ital sem. Elképzelhetőnek tartom, hogy idővel elfárad az anyag és elkezd szivárogni, de akkor még mindig ott van a tömlőn lévő csap, amivel garantáltan elzárhatod a folyadék útját. Az egész zsáknak ez a leginkább igénybevett alkatrésze, amit külön is lecserélhetsz, ha nagyon elhasználódna.

 

Camelbak ivótasak tömlő és csutora
undefined
Kép forrása: undefined

Ballag a katona, szájában csutora...

 

A már említett szájnyílást egy merev műanyag keret veszi körül, ami egyrészt jó fogást biztosít töltés és tisztítás közben, plusz a hátizsákba is ennek segítségével lehet rögzíteni.

 

Camelbak Charge 450
Az összhatás akkor lesz az igazi, ha az ivótasakot a neki megfelelő hátizsákba helyezzük.

Első blikkre nem tulajdonítottam sok jelentőséget az aprónak tűnő, mindössze 9,5 literes (plusz az ivótasakhoz tartozó 3 literes tároló rekesz) neon zöld színű, fényvisszaverő elemekkel tarkított hátizsáknak. Olyan kis könnyű (450 gramm), olyan kis semmiség... ám éppen ettől nagykirály a cucc. Iszonyat kicsi, iszonyat könnyű, alig zavar tekerés, vagy túrázás közben és mégis, nem kevés csomag elfér benne. A táska anyaga teljesen vízálló, ezt csapból folyó víz alá tartva hosszú ideig próbálgattam is. Sajnos viszont a varrásoknál átszivárgott a nedvesség, úgyhogy ha ünneplős ruhádat tartod a zsákban, akkor ne menj vele búvárkodni. Ha elkap a zuhé, akkor valószínűleg nem lesz gáz, vagyis víz a táska belsejében.

 

Tároló rekeszek
Először is, a legelső kis rekeszben bőven, kényelmesen elférnek a legfontosabb szerelőkellékek (pótgumi, gumileszedő, kéziszerszám, pumpa) és még egy 12.7 cm x 22.9 cm U-lakat, no meg a lakáskulcs is simán talált helyet magának.

 

Camelbak Charge 450 első rekesz
Camelbak Charge 450 első rekesz

Bear Grylls is megirigyelhetné a bringás túlélőszettet

 

Sorban ezután következik a sisaktartó rész, amit két pánttal lehet méretre állítani.

A nagyrekeszt vizsgálva kezdett el igazán tetszeni a dolog, mert bár kis tatyóról beszélünk, az előbb említett szerviz-szett mellett beletuszkoltam a bukót, a nagy rekeszbe pulcsit, sapkát, A4es füzetet és igazából még néhány szendvics is elfért volna mind emellé - csak nem volt kéznél, mert megettem teszt előtt.

 

Camelbak Charge 450 mp3 tartó
undefined
Kép forrása: undefined

Music center tartó

 

Ja, kifelejtettem egy fontosat: a sisaktartó és a nagyrekesz közé még egy mobiltelefon/mp3/kütyü tárolót is integráltak puha, párnázott belső résszel, vízálló zipzárral és sajátos zsinórkivezetési megoldással.

A háthoz legközelebb kapott helyet az ivótasak-tároló "technikai" rekesz. A nagy rekesz felől merev fal gondoskodik a védelemről, nehogy mondjuk egy rosszul elhelyezett bicska, vagy lézerkard átszúrja a válaszfalat és vele az ivótasak oldalát - a Cape Epic sivatagi kerékpárversenyen pl. kifejezetten bosszantó lenne egy ilyen incidens.

 

Camelbak Charge 450 ivótasak rekesz
undefined
Kép forrása: undefined

Elvileg bort is lehetne bele tölteni...

 

A technikai rekeszben egy zseb is található, amibe az ivótasak nyílását körülvevő műanyag elemet lehet becsúsztatni és ezzel rögzül is a szerkezet, nem fog elcsúszkálni a pia. A rekesz tetején van egy lyuk, amin keresztül az ivócsövet ki lehet vezetni a szomjas sportoló szájának közelébe.

 

Camelbak Charge 450 oldalzseb
undefined
Kép forrása: undefined

 

A derékövön is elfért egy-egy kis zseb, amibe csokit, zsepit és egyéb, "gyorsankellhet" dolgot lehet tenni. Szerencsére ezek a zsebek nem zipzárral, hanem - általam úgynevezett - "ráhajtós" technikával záródnak, ezért tekerés közben nem kell nyitogatással bénázni, csak benyúlsz és kiveszed, ami kell, vagy beteszed, ami nem.

 

Használat közben
Ha nincs benne semmi rakomány, akkor tulajdonképpen csukott szemmel meg sem tudnám mondani, hogy rajtam van-e a táska vagy nincs. A vállpánt ennél finomabb és észrevétlenebb nem is lehetne... illetve lehetne, de akkor leesne a hátamról a batyu. Nagyjából középrészen érintkezik a hátammal egy nem túl nagy felületen, ezért kellően szellős és kényelmes. Mindkét vállpánton van az ivótömlőnek rögzítő pánt, így akár jobbról, akár balról ivó ember vagy, megtalálod a számításaidat.


Pörgesd körbe 3D-ben! Nagyobb képhez klikk ide!
360photography.eu

 

Mivel bringázás, vagy túrázás közben is hasznos, ha két kezünket felszabadítva tudunk folyadékot fogyasztani, ezért ez a táskát a „kell nekem egy ilyen” kategóriába soroltam, személy szerint nagyon megszerettem. Az ára túl van egy kisméretű hátizsák lélektani határán (25 995 Ft), de elfogadható a hegyi bringázás és teljesítmény túrák ultrakönnyű, kényelmes, szomjoltó kiegészítőjeként.

Bővebb infó: klikk ide!

Ja, és amúgy piros színben is létezik... 

 

Camelbak Charge 450 fullon megpakolva
undefined
Kép forrása: undefined

Hirdetés