Örömbringázás - mínusz 11 fokban és hóban?

Örömbringázás - mínusz 11 fokban és hóban?

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2016/01/25
Néha nem kell normálisnak lenni...
Hirdetés

Az andalítóan meleg paplan alatt épp egy újabb kényelmes pozícióba vackolod magad. Az éjjeli szekrényen heverő mobilod 7 órát mutat. Odakinn kemény mínuszok repkednek a hó fedte álmos táj felett. A forróan pattogó radiátor hangja mellett, a vastag ablakon keresztül is hallod, ahogy a szél a csupasz faágakat karcolja. Ez az a pillanat, amikor visszacsukod a szemed, mintha mi se történt volna. és lassan visszaalszol. Mert hát mit keresnél kinn ilyenkor? Ha szeretsz a téli sportoknak hódolni, akkor talán előkotrod a síoverállod a szekrény mélyéről... De a bringára tuti nem gondolsz...

Ebben a hidegben? Hóban?! Normális?!
 

Néha nem kell normálisnak lenni, hogy olyan élményekkel legyél gazdagabb, mint amit pár barát múlt hétvégén átélt.

 

Örömbringázás - mínusz 11 fokban és hóban? Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Örömbringázás - mínusz 11 fokban és hóban?
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

 

Bringázzunk a hóban

Magam részéről alig vártam már, hogy elcsíphessem a hazai éves 5 havas napok egyikét egy bringázásra. Mert nekem a Balat... szóval a hóban tekerés, a terepkerékpározás gyermekien mókás tovább fejlesztő tréningje.

De hisz a hóban nehéz lassan haladni.
 

Szerencsére, ha már lejt a terep, nehéz lassan haladni… És ha már haladsz, fejlődhetsz is, hisz a sár mellett a hó az egyik legjobb terep állag a kerékpár kezelési evolúciódban feljebb lépni. Ráadásul a hó tisztább és szárazabb érzést nyújt.

 

Melegen öltözz, ne vastagon!

A téli bringázás nem ördögtől való tevékenység. Csak megfelelően kell öltözködni. ami nem egyenlő a vastagon öltözéssel!

Jelen túránkon -5 °C-ból indultunk, a tetőn pedig -11 várt ránk, egy kis arcra azonnal mosolyt fagyasztó szelecskével fűszerezve. Ha azt gondolod, hogy a szomszéd összes ruhája sem lenne elég meleg, tévedsz. Mászás közben testünk rengeteg hőt termel, csak azt és az ezzel együtt felszabaduló párát kell megfelelően kezelni és jók vagyunk.

 

Örömbringázás - mínusz 11 fokban és hóban? Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Örömbringázás - mínusz 11 fokban és hóban?
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

 

Övön felül

Felül a bőrömmel közvetlen érintkező rétegnek egy, a nedvességet elvezető és gyorsan száradó, hosszú ujjú aláöltözetet vettem fel. Erre jött egy szintén technikai ruházat, egy hosszú ujjas mez, amire külső rétegként, egy szél- és vízálló vékony (nem extra vékony) kabát jött. Nyakamra csősál, fejemre vékony, sisak alá beférő sapka került.

Övön alul

Alul ¾-es szárú bringás nadrág, plusz technikai térdzokni alkotta a bőrömről a nedvességet elvezető réteget, majd egy téli aláöltözet és végül egy vízlepergetős és szélálló bringás nadrág következett.

Felfele elég volt egy vastagabb nyári kesztyű is, viszont lefele már kellett a téli, vaskos neoprén!

 

Krokodilok közé a sárpakolásért

Szóval miután egész héten az időjárás jóslatokat és hótérképeket fixíroztam, és bár a beígért friss 20 centiméternyi hó elmaradt, a Mátrában kellően vastagon maradt hétvégére is a fehérlepelből, a fentiekben leírt reggeli pillanatot nem a szem-visszacsuk-paplant-fejre-húz művelet követte. Gyorsan bevetésre öltöztem, és pár perccel később már egy furgonban harmad magam ücsörögve robogtam hazánk legmagasabb hegye felé.

Ezen tájon tett bringázások során megszokott kiindulási pontunk Mátrafüred, ahol most is összeverődött csapatunk. A hidegre való tekintettel indulás előtt gondoskodtunk az egyik büfé kínálatából védőitalról, mely vételezésekor megkapjuk az első tekintetet abból a fajtából, amit azoknak tartogat a legtöbb ember, akik szerint a krokodilokkal teli mocsárba menni sárpakolásért jó ötlet.

Ha már ilyen meseszép fehér az egész erdő, rögvest a település határában leborítunk jobbra, és egy ösvényen kezdünk el kapaszkodni felfele, hazánk csúcsára. A 10 cm vastag hóval nehezített feladatot a patak fölé benyúló ágakon különleges formákká fagyott vízcseppek és a 100 méterre előttünk balról jobbra átvágtató muflon csorda teszi - ha nem is könnyebbé, de - szebbé.

 

Örömbringázás - mínusz 11 fokban és hóban? Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Örömbringázás - mínusz 11 fokban és hóban?
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

 

Vannak, akiknek gondot jelent csúcsra jutni, nekünk 2 óra elégséges volt hozzá, igaz ezt most egy másik testmozgás során. Míg a mászás közben annyira melegünk volt, hogy a vastagabb nyári kesztyű is elég a kezünkön, a tetőn arcunkba csapó jeges szél erősen lerontja hőérzetünk. Nem is bámészkodunk egy pillanatig sem, hanem azonnal a kiszolgáló egységbe lépünk - mely csak kristálytiszta égboltú estéken láthat csillagokat, és az árképzés is kicsit a pofátlan kategóriát súrolja, de most csak egy gyors energiapótlásra és szélvédett helyre vágytunk. Itt kapjuk meg a következő adag pszichiátrián kezelt betegnek szánt mosolyokat, miután bringás felszerelésben belépünk a síelőkkel teljesen megtelt helyiségbe. Tipikusan ez az a jelenet egy filmben, amikor hőseink a lármás kocsmába betérnek, és az addigi légkör hirtelen könyvtári jellegűvé válik, csupa a betérőkre szegeződő tekintettel.

 

Fetrengés és feszkó-oldás

Szerencsére, akár csak ezekben a filmekben, ez a rész csak pillanatokig tart. Egy forró leves és csokit követően már újra a fagyos, mínusz 11 fokos levegőn vagyunk. Irány az ösvény és a móka! Mert igazából a vidám része csak most kezdődik. Lefele meg van az a tempó, aminél már könnyedén játszadozhat az ember a vassal maga alatt. Ilyenkor ki lehet tolni a határokat, ki lehet próbálni egy kicsivel többet, mint addig, hisz a hónak hála van mi tompítsa végső esetben az esést. Ráadásul a csúszós közegben jól fejlődik az egyensúlyérzék, a bringakezelés. No meg mondtam már, hogy hatalmas móka az egész?

Így hát a havas déli oldal csendjét pár, az ösvényen hol guruló, hol kerékpárral szánkázó, hol fetrengő, de legfőképp gyermekien vidám felnőtt férfi nevetése töri meg. Szertefoszlanak felgyülemlett feszültségek, feledésbe merülnek gondok.

 

A bringádról se feledkezz meg 
 
Jómagam két-két dologra szoktam jobban odafigyelni téli, havas bringázásnál indulás előtt és hazaérkezés után. Előbbinél a láncot kicsit jobban bezsírozom, illetve a gumikat nagyobb nyomásra pumpálom, hogy az extrém hidegben összeeső levegőtől ne legyen túlságosan lapos. Bringázás után pedig alaposabban át kell takarítani a lovat - különösképpen odafigyelve a teleszkópvillára és rugóstagra, valamint rögtön utána a láncot újra olajozom.

 

Örömbringázás - mínusz 11 fokban és hóban? Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Örömbringázás - mínusz 11 fokban és hóban?
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

 

Végül pedig milyen jó tanácsot adhatnék, ha kedvet kaptál egy kis havas mókához? Légy gyerek, játssz a bringával, élvezd a természetet és mozdulj ki a szobából télen is!

Hirdetés