Northwave Nirvana

Northwave Nirvana

Nagy Zsolt
Nagy Zsolt
2014/05/26
Vér profi cipő, profi anyagokból, profi kialakítással
Hirdetés

A Nirvana a Northwave egyik legjobb cipője, ez az árán is látszik. A gyártó ötből négy csillagot ad rá, e fölött csak egy cipőjük található. Ára 60.000 forint körül mozog, ami nem olcsó, de ha belegondolunk, hogy egy alsó kategóriás cipő is legalább a fele, és ha vigyázunk rá, hány évig lesz hű társunk, már nem is olyan nagy összeg érte. Különben is, a cipőn, a szemüvegen és a sisakon nem szabad spórolni, mert a tekerés közben ezek határozzák meg legjobban, hogy mennyire érezzük magunkat komfortosan.

 

Northwave Nirvana Forrás: Kimura - Mozgásvilág.hu
Northwave Nirvana
Kép forrása: Kimura - Mozgásvilág.hu

 

Külcsín/belbecs
Visszajött az elmúlt pár évben a 90-es évek divatja, a fluoreszkálós színek. A cipőt szép fekete-fluo zöld színben kaptam, amit el kell mondanom, nekem nagyon bejön. Persze ízlések és pofonok, de igencsak eltalált modell. Az anyaghasználatot nézve minden felső kategóriás, és gyönyörű kialakítású, sehol egy kiálló cérnaszál, vagy ilyesmi. Akinek nem tetszene, rendelhető szolidabb fekete alapon kicsi piros, kicsi fehér verzió is.

A cipőt két tépőzárral, és egy tekerős-zsinóros csattal tudjuk pontosan a lábunkra illeszteni. Ez a tekerős megoldás igen precíz, teljesen finoman tudjuk a cipőt a lábunkra szorítani. A zsinór kiengedés pedig kétféleképpen történhet, a csat tetején van egy szürke kis kar, ha az egyik irányba nyomjuk teljesen kienged, ha a másikba, akkor csak egy picit enged vissza. Így menet közben is tudunk állítani és finomhangolni akár kesztyűben is, ellentétben a Specialized hasonló modelljével, ahol a kiengedés a csat teljes megnyitásával lehetséges csak. Azt, hogy milyen tartós ez a rendszer a szíjcsatoshoz képest nem tudom, ez csak több év után derülne ki igazából, annyi idő viszont nem állt rendelkezésemre a teszthez.

A cipő felsőrésze többfajta anyagból készült, és leginkább nyári használatra van kihegyezve, de tízen fokokban sem fog benne fázni az ember lába. Legalábbis az enyém nem fázott. Mindenhol szellőző nyílásokat találni, kezdve az oldalától egészen a sarkáig. Ennyi lyukacsos anyagot kevés cipőn láttam. Hozzátenném, hogy bár használatát inkább jó időben javaslom, azért elmentem vele szakadó esőben is tekerni, és felettébb jól viselte azt a fajta megpróbáltatást is. Nem fázott benne a lábam még enyhén átázva sem, 10 fok körüli időben. 

 

Northwave Nirvana Forrás: Kimura - Mozgásvilág.hu
Northwave Nirvana
Kép forrása: Kimura - Mozgásvilág.hu

 

A talp része karbonból van, külön kiemelendő a stopli részét, amit még egy vastagabb karbon darabbal is megerősítettek. Abban biztosak lehetünk, hogy nem fog a cipő itt eltörni, ellentétben az olcsóbb, műanyag talpas cipőkkel, amik egy idő után elkezdenek nyekeregni, majd megadják magukat. A másik pozitívum, hogy így oldották meg a stopli részt az az, hogy így az Eggbeater pedálokat is sokkal jobban bírja, amik eléggé talpgyilkosak, mert hamar kireszelik az anyagot.

Nincs sok járófelülete, és ezek gumírozása se túl magas. Az biztos, hogy nem fog beleragadni több kiló sár. Sajnos a gumírozás a talp részen nem cserélhető, úgyhogy ne koptassuk sok gyaloglással. A cipő orr részén, mint a legtöbb montis cipőnél, itt is gumiborítás van, hogy ne rúgjuk le az elejét. Ennél a modellnél még a sarok rész is kapott jó adagot, fő a biztonság alapon. A súlya teljesen átlagos, bár igazából nálam egy ilyen kategóriájú cipőnél nem is szempont.

 

Belebújva
A cipőt felvéve valami eszméletlenül kényelmes, és nagyon jól áll. A sarok részén a párnázottság úgy van kialakítva, hogy a tetejénél több a bélés, így jobban fogja a lábunkat, nekem például nem mozgott benne, úgy éreztem, mintha rám öntötték volna. Most, hogy már nem csak kézben, de magamon is szemügyre vehettem, tetszett, hogy milyen kis kecses. Ez viszont a szélesebb lábfejjel rendelkezőknek baj lehet, úgyhogy ajánlatos rendelés előtt mindenképpen felpróbálni egyet, hogy nyom-e vagy nem.

Az első tekerésnél éreztem, hogy sajnos valami nem stimmel, nem az a megszokott érzés. A talpbetét eléggé lapos, és nem tart alá a talp ívének. Sajnos emiatt több tekerésen is maximum egy óra után begörcsöltek a lábujjaim, pedig ilyen előtte nem fordult még elő. A problémát orvosolandó, raktam bele egy másik talpbetét, és így elmúlt. Az anatómia kialakítása a cipőknél ugyanannyira meghatározó, mint például a nyergeknél, nem mindenkinek válik be ugyanaz, úgyhogy próbálgatni kell. Nekem egy talpbetét csere orvosolta a problémát, de érdemes már egyből a boltban megkérdezni, hogy ebben az esetben mik a lehetőségek.

Az egész cipő azon kívül, hogy nagyon jól tart a lábon, nagyon merev is, nem veszik el az energia sehol, mint mondjuk egy olcsóbb cipőnél, ahol érezhető, amikor hajlik a talp.

 

Northwave Nirvana Forrás: Kimura - Mozgásvilág.hu
Northwave Nirvana
Kép forrása: Kimura - Mozgásvilág.hu

 

Értékelés
Vér profi cipő, profi anyagokból, profi kialakítással. Engem nagyon megnyert mind a kialakítása, mind a kinézete.

Mire használnám?
Cross country és maraton edzésre, versenyzésre száraz időben.

Mire nem használnám?
A rengeteg szellőzőnyílás miatt esős, sáros időben nem használnám, mert igen hamar át tud ázni. Erre a célra a gyártónak van megfelelőbb cipője, amin a kevesebb nyílás jobban megfelel.

Kinek ajánlott?
Gyakorlottabb bringásoktól egészen az élversenyzőkig mindenkinek.

Kinek nem ajánlott?
Az az igazság, hogy kezdő montisoknak nem ajánlanám, egyetlen ok miatt. A talpán a járófelület (gumírozás) elég vékony, és alacsony. Emlékszem, amikor elkezdtem maratonokra járni, elég sokszor beletoltam a pályákba a nehezebb szakaszokon, ez a cipő pedig nem viseli jól a sok tolást, és hamar elkopik a talpa. Úgyhogy ha sokszor beletolsz a pályába, akkor inkább valamelyik olcsóbb modellt válaszd, az ugyanúgy kiszolgál, de nem fog fájni a fogad, ha hamarabb cserélni kell.

 

A Northwave Nirvana kerékpáros cipőt a BikeFun Hungary Kft-től kaptuk kipróbálásra, köszönjük!

Hirdetés